Περικλής Θεοδωρίδης: Δεν μου το επιτρέπει η συνείδηση μου να παραμένω αμέτοχος

Σε ένα δύσκολο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον θέλω να πείσω πως δεν είμαι ένας από τα ίδια και πως είναι η ώρα για τολμηρές αποφάσεις για να γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας, να αρθούν κοινωνικές αδικίες, τονίζει μεταξύ άλλων ο υποψήφιος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, με τη Δημοκρατική Παράταξη και τη Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Περικλής Θεοδωρίδης.

Ο κ. Θεοδωρίδης, αναλύει στον REPORTER τους λόγους που τον ώθησαν να λάβει την απόφαση για να κάνει το επόμενο βήμα και να κατέλθει υποψήφιος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Με παρουσία 25 χρόνων στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, εκφράζει παράλληλα την ανάγκη για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν, όπως σημειώνει την ραχοκοκαλιά της οικονομίας.

Την ίδια ώρα μιλά για την τιμή, όπως την χαρακτηρίζει, που του έγινε ώστε να κατέλθει ως αριστίνδην με τη Δημοκρατική Παράταξη και τη Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, σημειώνοντας πως μέσα από αυτή του την απόφαση, επέλεξε να αντιμετωπίσει τη δυσπιστία του κόσμου για την πολιτική και τους πολιτικούς.

«Σε αυτές τις εκλογές καλούμαστε να επιλέξουμε ανάμεσα στην αξιοπιστία και την αναξιοπιστία. Οφείλουμε να σκεφτούμε καλά τι από τα δύο θέλουμε. Μετά τις εκλογές ορισμένα πράγματα μπορεί να μην είναι ίδια πια. Δεν είναι κανονικές οι συνθήκες οι οποίες αντιμετωπίζουμε», υποδεικνύει μεταξύ άλλων.

Διαβάστε αυτούσια τη συνέντευξη του Περικλή Θεοδωρίδη στον REPORTER

- Μετά από πολύχρονη και επιτυχημένη πορεία στα επιχειρηματικά δρώμενα του τόπου, λάβατε την απόφαση να μπείτε στον στίβο της πολιτικής. Τι είναι αυτό που σας ώθησε να κάνετε αυτό το βήμα;

Μετά από 25 χρόνια σημαντικής και παραγωγικής θητείας και αποδεδειγμένης πορείας στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, με ειδίκευση στις πωλήσεις, στο μάρκετινγκ, στην εταιρική διαπραγμάτευση, στις σχέσεις με πελάτες, στον επιχειρηματικό σχεδιασμό και επιχειρησιακή ανάπτυξη σε εταιρείες στις ΗΠΑ και Κύπρο, πολλοί με ρωτάνε γιατί αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά, σε μια εποχή μάλιστα που οι πολιτικοί δέχονται σκληρές επιθέσεις. Σε μια εποχή που η πολιτική έχει απαξιωθεί. Η απάντησή μου είναι απλή.

Ζω κι εγώ με την οικογένειά μου, όπως κι όλοι μας σ’ αυτή τη χώρα. Βιώνω την καθημερινότητα της ανασφάλειας αφού συνειδητοποιώ και γώ πως η Κύπρος άλλαξε, δυστυχώς... Η ζωή μας δυσκόλεψε.... Γι’ αυτό αποφάσισα να ασχοληθώ με την πολιτική. Γιατί πιστεύω ότι μπορούν τα πράγματα να γίνουν καλύτερα. Πιστεύω ειλικρινά ότι πολλά μπορούν να βελτιωθούν, αν πραγματικά ασχοληθούμε και με την καθημερινότητα του πολίτη. Δεν μου το επιτρέπει η συνείδηση μου να παραμένω αμέτοχος, βλέποντας τον τόπο που γεννήθηκα, μεγάλωσα και αγαπώ, να βρίσκεται σε μια συνεχόμενη φθίνουσα πορεία. Πιστεύω ότι πάντα υπάρχουν λύσεις για ένα καλύτερο μέλλον.

- Κατέρχεστε ως  υποψήφιος με τη Δημοκρατική Παράταξη και τον Μάριο Καρογιάν, ο οποίος μάλιστα σας επέλεξε ως αριστίνδην υποψήφιο στην Επαρχία Λευκωσίας. Τι σημαίνει για εσάς αυτή η επιλογή και μέχρι που φτάνουν οι δικές σας φιλοδοξίες και προσδοκίες;

Με αίσθημα τιμής και ευθύνης αποδέχθηκα την πρόταση της Δημοκρατικής Παράταξης του κυρίου Μάριου Καρογιάν, και της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων να συμμετάσχω στις επερχόμενες Βουλευτικές Εκλογές, ως Αριστίνδην υποψήφιος Βουλευτής για την επαρχία Λευκωσίας και επομένως να θέσω τον εαυτό μου στην κρίση της κοινωνίας.

Αποδεχόμενος λοιπόν την πρόταση της Δημοκρατικής Παράταξης και της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων έχω μπροστά μου δύο δρόμους. Τον εύκολο δρόμο του να πολιτευτώ με ασφάλεια, δίχως σταυρό, και τον δύσκολο δρόμο να κερδίσω τη ψήφο του κόσμου για να εκλεγώ. Επιλέγω τον δύσκολο δρόμο. Επιλέγω να παλέψω με τον χρόνο, να αντιμετωπίσω τη δυσπιστία του κόσμου για την πολιτική και τους πολιτικούς. Επιλέγω λοιπόν να δώσω τη μάχη στην πρώτη γραμμή. Να διεκδικήσω τον σταυρό των συμπολιτών μου για την Επαρχία Λευκωσίας και να προσφέρω τις δυνάμεις μου στον δύσκολο αυτό αγώνα. Οι πιο σκληροί αγώνες είναι και οι καλύτεροι.

Αυτή τη στιγμή είμαι προσηλωμένος στο να επιτύχω τον στόχο που έθεσα και που δεν είναι άλλος από το να κερδίσω μία έδρα στη βουλή βοηθώντας βεβαίως τις παρατάξεις που έδειξαν από την αρχή το σεβασμό τους και την εκτίμηση τους προς το άτομο μου και τους ευχαριστώ γι’ αυτό. Μετά τις εκλογές θα δω μέχρι που μπορώ να φθάσω!

- Πέραν της επαγγελματικής σας ενασχόλησης, κυρίως με τον τομέα των τηλεπικοινωνιών, έχετε εμπλακεί με άλλους τρόπους στα κοινά;

Το 2000 είχα την ευκαιρία να ενταχθώ στη μεγαλύτερη ελληνο-αμερικανική οργάνωση στον κόσμο που φέρει το όνομα AHEPA (American Hellenic Educational Progressive Association). Περάσανε κιόλας 20 χρόνια από τότε με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό (Ελλάδα, ΗΠΑ). Τα τελευταία 3 χρόνια τώρα, είμαι ο Κυβερνήτης της Περιφέρειας της Κύπρου και αριθμούμε πέραν των 100 μελών παγκύπρια. Τα μέλη μας είναι αφοσιωμένοι επαγγελματίες, επιστήμονες ή εθελοντές με δράση που στοχεύει στο κοινό καλό, οπουδήποτε στον κόσμο. Το πάθος μας για προσφορά είναι η κινητήρια δύναμη της Οργάνωσης. Ο σκοπός της Οργάνωσης είναι η προβολή και η υπεράσπιση του Ελληνισμού σε όλο τον Κόσμο, η ενίσχυση της Παιδείας, η Φιλανθρωπία, η ενθάρρυνση της ενεργούς συμμετοχής στα κοινά ( η προβολή της οικογενειακής και ατομικής άμιλλας), η προαγωγή του πατριωτισμού, η προώθηση και η υποστήριξη των εθνικών θεμάτων, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας.

Παράλληλα, μέσα από τις δράσεις της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, στην πολύχρονη επαγγελματική μου πορεία, πάντοτε ενισχύαμε το ανθρώπινο πρόσωπο των εταιρειών, την επαφή τους με το κοινό, φανερώνοντας τον φιλανθρωπικό τους χαρακτήρα, την κοινωνική τους δράση και την αφοσίωση τους στον άνθρωπο και σε όσα τον προβληματίζουν, τον ανησυχούν και τον εμπνέουν.

- Εισέρχεστε στην πολιτική, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, αφού με τα καθημερινά σκάνδαλα, τα αναρίθμητα προβλήματα και τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται ο πολιτικός διάλογος στην Κύπρο, επήλθε η πλήρης απαξίωση από πλευράς των πολιτών προς τους πολιτικούς. Θεωρείτε πως η υποψηφιότητά σας και η συμμετοχή σας μπορεί να αλλάξει κάτι;

Όλοι είμαστε απογοητευμένοι, από το πολιτικό σύστημα και από τους εκφραστές του τα τελευταία χρόνια. Διαπιστώνω ότι είμαστε δύσπιστοι ακόμα και για εκείνους που για πρώτη φορά μπαίνουν στην πολιτική, χωρίς να κουβαλούν τα αμαρτήματα του παρελθόντος. Λοιπόν, σας λέω ότι όλοι έχουν δίκιο να είναι δύσπιστοι, όλοι έχουν δίκιο να είναι οργισμένοι, έχουν δίκιο να ακούνε ‘πολιτικός’ και να φεύγουν μακριά. Γιατί τόσα χρόνια πιστέψαμε, γιατί τόσα χρόνια στηρίξαμε ανθρώπους και λογικές που μας υπόσχονταν μια κοινωνία ευημερούσα. Όμως μας παρέδωσαν μια κοινωνία σε βαθιά κρίση. Έχουν δίκιο να αποστρέφουνε το πρόσωπό τους από την πολιτική.

Σ ́ αυτό λοιπόν το δύσκολο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον εγώ πρέπει τώρα να πείσω ότι δεν είμαι ένας από τα ίδια. Είναι ώρα για τολμηρές αποφάσεις. Για να βγει η χώρα από αυτή την κατάσταση και να γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας, πρέπει παράλληλα ν’ αρθούν κοινωνικές αδικίες και να ληφθούν μέτρα ανακούφισης. Εάν θέλουμε να έχουμε μια καλύτερη οικονομία πρέπει να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Αν θέλουμε να υπάρχει κι αύριο ανάσα στην αγορά, θα πρέπει να φροντίσουμε για τους επαγγελματίες.

- Ένα από τα όχι και τόσο αισιόδοξα στοιχεία που προκύπτουν σε κάθε εκλογική διαδικασία τα τελευταία χρόνια, είναι τα μεγάλα ποσοστά αποχής, ειδικά των νέων. Πώς μπορεί να αλλάξει αυτό το φαινόμενο που δεν είναι κυπριακό, αλλά αποτελεί ένας από τους λόγους μη ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού της χώρας;

Σε αυτές τις εκλογές, αποτελεί καθαρά δική μας απόφαση και ευθύνη, να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, για να θέσουμε νέες βάσεις για ένα καλύτερο αύριο. Για ένα αύριο που πρέπει να αγωνιστούμε για τα πιστεύω μας και τα ιδανικά αυτού του τόπου, με γνώση, ταπεινοφροσύνη, υπευθυνότητα, διαφάνεια, ειλικρίνεια, αποφασιστικότητα και πάνω απ´ όλα όραμα.

Σε αυτές τις εκλογές καλούμαστε να επιλέξουμε ανάμεσα στην αξιοπιστία και την αναξιοπιστία. Οφείλουμε να σκεφτούμε καλά τι από τα δύο θέλουμε. Μετά τις εκλογές ορισμένα πράγματα μπορεί να μην είναι ίδια πια. Δεν είναι κανονικές οι συνθήκες οι οποίες αντιμετωπίζουμε.

- Ποια μερίδα των πολιτών θεωρείτε ότι εκπροσωπεί η δική σας υποψηφιότητα; Ποιους συμπολίτες μας θέλετε να εκπροσωπήσετε στη Βουλή;

Με την υποψηφιότητα μου προσδοκώ, να δώσω φωνή και βήμα, σε όλους τους συμπολίτες και συμπολίτισσες μας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ειδικά στη νέα γενιά. Δεν κάνω εκπτώσεις. Ζητώ ευλαβικά τη στήριξή τους. Με υπευθυνότητα, θέλω να προσφέρω μια προοπτική και μια φρέσκια ελπίδα για διέξοδο στα προβλήματα της κοινωνίας μας.

Έμαθα στη ζωή μου να χτίζω σχέσεις, να αντιστέκομαι στις αδικίες, και να προωθώ δημιουργικό διάλογο, και βεβαίως να προσφέρω στα κοινά μέσω έργων και όχι μόνο με λόγια. Βρίσκομαι εδώ γιατί ως τεχνοκράτης που ασχολούμαι με την τεχνολογία ξέρω πως να συμβάλλω στη δημιουργία επιτυχιών, που θα αναβαθμίσουν τη φήμη και το κύρος της Κύπρου μας, μέσω εξεύρεσης λειτουργικών λύσεων στα όποια προβληματα. Για μένα το πραγματικό κίνητρο ενασχόλησης με την πολιτική θα πρέπει να είναι η διάθεση για προσφορά. H πολιτική δεν μπορεί να είναι ούτε χόμπι για πλούσιους και συνταξιούχους, αλλά ούτε και επάγγελμα.

Έχω συσσωρεύσει τεράστια εμπειρία. Θέλω να την αξιοποιήσω δημιουργικά, να τη διοχετεύσω στον τόπο μου. Τώρα στα 50 μου, με αυτογνωσία, θεωρώ ότι είμαι έτοιμος. Σκέφτηκα λοιπόν, με βάση τις ανησυχίες μου, γιατί να μη γίνω και εγώ, ένας από τους επιλυτές των μεγάλων προβλημάτων; Δεν πιστεύω σε επαγγελματίες πολιτικούς αλλά σε επιτυχημένους επαγγελματίες που επιθυμούν να ασχοληθούν με την πολιτική.

- Ως επιχειρηματίας, νομίζω ότι έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα για τις μεγάλες προκλήσεις των κυπριακών επιχειρήσεων. Ποιες θεωρείτε πως είναι οι πιο σημαντικές και πώς μπορούν να επιτευχθούν;

Με βάση την Πανευρωπαϊκή Οικονομική Έρευνα των Ευρωεπιμελητηρίων για το Επιχειρηματικό Κλίμα στην Ευρώπη του 2020, που συμμετείχαν 58,000 επιχειρήσεις σε 29 χώρες, και την οποία έρευνα στην Κύπρο διεξήγαγε το ΚΕΒΕ, οι μεγάλες προκλήσεις για τις Κυπριακές Επιχειρήσεις το 2021, είναι κατά σειρά προτεραιότητας η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, η αποπληρωμή των χρεών τους που έχουν συσσωρευτεί λόγω της πανδημίας, το εργατικό κόστος, οι επιπτώσεις από το Brexit, οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, το κόστος των πρώτων υλών και η έλλειψη εργατικού δυναμικού με τις κατάλληλες δεξιότητες.

Είναι εμφανές ότι θα επικρατήσει μία δύσκολη κατάσταση το 2021.

Πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια να εξαλείψουμε τις πληγές που μας έχει κληροδοτήσει η πανδημία αλλά και η οικονομική κρίση, και η Κυβέρνηση να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται για ανάκαμψη και ενδυνάμωση της οικονομίας. Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε το οικονομικό μας μοντέλο, που θα στηρίζει μεν τους παραδοσιακούς τομείς (τουρισμό, υπηρεσίες, ακίνητα) αλλά και να προωθεί νέους τομείς όπως η έρευνα και καινοτομία, εκπαίδευση, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ναυτιλία, ψηφιακή οικονομία. Πρέπει να ενισχύσουμε την ελκυστικότητα της Κύπρου για ξένες επενδύσεις.

 

Δειτε Επισης

Υφ. Ναυτιλίας: Σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο το Κέντρο Αριστείας της Κοινοπολιτείας
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Σήμερα το επίσημο άνοιγμα της Υπουργικής Συνόδου της Κοινοπολιτείας στην Πάφο
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου