Διαφωνία κομμμάτων με μη τεκμηρίωση αιτιών θανάτου αγνοουμένων και πεσόντων

Τη διαφωνία τους με τη μη τεκμηρίωση των αιτιών θανάτου αγνοουμένων και πεσόντων στα πιστοποιητικά θανάτου τους, εκφράζουν κόμματα.

Το νομοσχέδιο για την πιστοποίηση θανάτου και ταφή των αγνοουμένων και πεσόντων απασχόλησε σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων της Βουλής, η οποία συζήτησε επίσης τα προβλήματα των παθόντων.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά δήλωσε το νομοσχέδιο θα δίνει τη δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικού θανάτου στις περιπτώσεις που έχουν βρεθεί μικρά κομμάτια οστών των αγνοουμένων και δεν μπορεί να εκδοθεί πιστοποιητικό θανάτου στη βάση της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Για το νομοσχέδιο έχουν εκφραστεί προβληματισμοί και ενστάσεις αναφορικά με την ορθότητα έκδοσης Πιστοποιητικού Θανάτου από το ληξίαρχο στις περιπτώσεις ανεύρεσης οστών, τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την πιστοποίηση ότι το συγκεκριμένο άτομο έχει πεθάνει, συνέχισε η κ. Κουκουμά, διευκρινίζοντας ότι για το λόγο αυτό, η Επιτροπή θα συνεχίσει την εξέταση του θέματος σε δύο εβδομάδες.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα των παθόντων που συζήτησε η Επιτροπή, Προσφύγων, η Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι πρέπει ψηφιστεί μια ξεχωριστή νομοθεσία για τους παθόντες, ενώ θα πρέπει να μπορούν να λαμβάνουν πρόωρες συντάξεις χωρίς επιπτώσεις, δηλαδή αποκοπή του 12%.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους ανάπηρους πολέμου, παρά το γεγονός ότι υπάρχει νομοθεσία που καλύπτει τα δικαιώματα και τις παροχές που τους αφορούν, εντούτοις επηρεάζονται από μια σειρά από άλλες νομοθεσίες που αφορούν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, την φροντίδα, την παραχώρηση του τιμητικού επιδόματος και άλλα, συνέχισε αναφέροντας πως για το λόγο αυτό, έχουμε προτρέψει το Υπουργείο Εργασίας όπως ετοιμαστεί ολοκληρωμένη νομοθεσία για τους παθόντες και ανάπηρους πολέμου, η οποία θα καταπιάνεται με κάθε πτυχή των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά όλα τα προβλήματα που υπάρχουν.

Η κ. Κουκουμά ανέφερε περαιτέρω ότι η Επιτροπή Προσφύγων ενημερώθηκε ότι εξετάζεται από το Υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο ενός γενικότερου προβληματισμού για το συνταξιοδοτικό, η δυνατότητα για πρόωρη σύνταξη στους παθόντες και ανάπηρους πολέμου χωρίς την αποκοπή του 12%.

Ως Επιτροπή εκφράσαμε την ετοιμότητά μας για να συμβάλουμε στην επεξεργασία νομοθεσίας που θα καλύπτει το σύνολο των ζητημάτων των παθόντων και των ανάπηρων πολέμου, ώστε σε περίπτωση που θα καθυστερήσει η ετοιμασία νομοσχεδίου από το Υπουργείου Εργασίας να προχωρήσουμε από κοινού με κατάθεση πρότασης νόμου, είπε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, δήλωσε πως «για εμάς δεν πρόκειται οι παθόντες του πολέμου του 1974, αυτοί οι άνθρωποι που με θυσίες έχουν συνδράμει στους αγώνες αυτού του τόπου να ξεχαστούν ή να μείνουν στο περιθώριο».

Σημείωσε πως χρειάζεται οπωσδήποτε να δούμε τα προβλήματα των τραυματιών πολέμου, «πολλοί εκ των οποίων φέρουν ακόμη τραύματα στο σώμα τους ή να βλέπουμε τα προβλήματά τους πάνω σε μια διαρκή και συνεχόμενη βάση».

Επεσήμανε πως «δυστυχώς πληγές του παρελθόντος σήμερα έχουν γίνει πολύ πιο έντονες πολύ πιο μεγάλες και κατ` επέκταση οι συνέπειές τους είναι πολύ περισσότερες».

Σε ό,τι αφορά τις ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και τα θέματα κοινωνικής πολιτικής, είπε πως η Υπουργός Εργασίας τα αντιμετωπίζει «πάνω σε μια συνεχόμενη βάση προσπαθώντας να βρει τους νομικά επιτρεπόμενους τρόπους ώστε να πετύχει διαφοροποίηση είτε μέσα από το ΓεΣΥ είτε μέσα από τα προγράμματα του ΕΕΕ, της πρόνοιας κ.α».

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ακόμη πως θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει ειδική νομοθεσία που να ρυθμίζει στο σύνολο, με πολιτικό ύφος και γράμμα τα δικαιώματα των ανθρώπων του πολέμου που έχουν πληγωθεί κατά τη διάρκεια του 1974.

Σημείωσε πως η νομοθεσία αυτή θα πρέπει να έχει τόνο και ύφος πολιτικό προκειμένου να δικαιώνει την αρετή, το βάσανο, τις συνέπειες και να τιμά την πράξη αυτών των ανθρώπων.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την πιστοποίηση θανάτου και ταφή αγνοουμένων και πεσόντων προσώπων, ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως όπως έχει κατατεθεί δεν ανταποκρίνεται στο πλαίσιο και στη λογική που δικαιώνει τις οικογένειες των αγνοουμένων.

Σημείωσε πως εφόσον δεν υπάρχουν τα στοιχεία που να τεκμηριώνουν τον θάνατο του αγνοούμενου "εμείς δεν αποδεχόμαστε ότι μπορεί να εκδίδεται πιστοποιητικό θανάτου μέσα από γραφειοκρατικές διαδικασίες".

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, είπε πως «για εμάς είναι αδιανόητο και εγκληματικό 47 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974 να υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες στα θέματα και τα αιτήματα των παθόντων και των αναπήρων πολέμου».

Έκανε λόγο για «κυβερνητική αναλγησία και ολιγωρία» στα θέματα του επιδόματος αναπηρίας, το τιμητικό επίδομα, την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επεσήμανε πως θα έπρεπε το κράτος και η πολιτεία να στέκονται προσοχή και να υποκλίνονται μπροστά σε αυτούς τους ανθρώπους «και όχι να τους στέλνουμε συχνά πυκνά να τρέχουν είτε στη Βουλή είτε στο Προεδρικό για τα αυτονόητα. Είναι ντροπή», είπε.

Για το θέμα του πιστοποιητικού θανάτου και ταφής αγνοουμένων και πεσόντων είπε πως έγινε μια πρώτη συζήτηση σήμερα και επεσήμανε πως «το λεκτικό είναι απαράδεκτο και παραχαράζει την ιστορία του τόπου μας».

«Μεταξύ άλλων μιλούν και για θάνατον. Αυτοί οι άνθρωποι δεν αποβίωσαν. Είτε έχουν δολοφονηθεί στο πραξικόπημα, είτε έχουν πέσει στο πεδίο της μάχης υπερασπιζόμενοι την ανεξαρτησία αυτή της Δημοκρατίας», ανέφερε. Είπε πως αυτό «παραπέμπει ίσως στον Έπαρχο να κάνει τον ντετέκτιβ να ανακαλύψει τι έγινε».

Η Βουλευτής της "Αλληλεγγύης", Ρούλα Γεωργιάδου, δήλωσε πως έχει διαπιστώσει το τεράστιο πρόβλημα των παθόντων αναπήρων πολέμου σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στη λήψη επιδομάτων.

Ανέφερε πως σε ό,τι αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν καλύπτονται όλα από το ΓεΣΥ. Για τα επιδόματα είπε πως γίνεται διάκριση στο τιμητικό επίδομα και αυτό είναι απαράδεκτο γιατί δείχνει έλλειψη σεβασμού. «Είναι αδιανόητο να υπάρχουν τέτοιου είδους εκκρεμότητας 47 χρόνια μετά», επεσήμανε.

Εισηγήθηκε τη θέσπιση μιας νέας νομοθεσίας που θα δείχνει τον απαιτούμενο σεβασμό της πολιτείας σε αυτούς τους ανθρώπους πριν τη λήξη της θητείας αυτής της Βουλής.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του πιστοποιητικού θανάτου και ταφής αγνοουμένων και πεσόντων, επεσήμανε πως υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες τα οστά δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν από τον ιατροδικαστή αλλά οι συγγενείς θέλουν να γίνει η ταφή.

Σημείωσε πως όταν δεν είναι επαρκή τα στοιχεία μπορούν να απευθυνθούν με μια αίτηση σε ένα ληξίαρχο που θα τους δώσει την άδεια ταφής των μερικών οστών του συγγενή τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΕΚΤΑΚΤΟ: Απόπειρα φόνου εναντίον γνωστού προσώπου στη Λακατάμια
«Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει»-Οι προκλήσεις ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών
ΠτΒ: Στην Κύπρο εργαζόμαστε για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών
Στο νοσοκομείο κυνηγός μετά από δάγκωμα φίνας
Πολλές αναφορές για κυβερνητική διαφθορά στην Κύπρο καταγράφηκαν σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος-Ενημερώνει αρχηγούς κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
ΠΙΝΑΚΕΣ: Η ανάλυση των εκλογέων ανά επαρχία
Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ανήκει σε μετανάστη το πτώμα-«Υπάρχει υπόνοια ότι πρόκειται για γυναίκα»
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ονδούρας προχώρησαν στην κατάσχεση άνω των 2,8 τόνων κοκαΐνης (pics)
Συνελήφθησαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι στην Ιταλία για επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων εγκλείστων