Καθορισμό κώδικα για τα δελτία ειδήσεων, προκρίνει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, συναντήθηκε με ΔΣ ΡΙΚ

Με στόχο την αναβάθμιση της επαγγελματικότητας και της αντικειμενικότητας στα δελτία ειδήσεων του ΡΙΚ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ προκρίνει τον καθορισμό ενός κώδικα δεοντολογίας σε συνεργασία με το Ίδρυμα και τους δημοσιογράφους. Ο κ. Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση με το ΔΣ του ΡΙΚ κατά την οποία συζήτησε τα κύρια ζητήματα καθώς και τον προγραμματισμό του ημικρατικού οργανισμού.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε αρχικά την αντιπροσωπεία του ΡΙΚ για την ενημέρωση σχετικά με το έργο που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια αλλά και τον προγραμματισμό για αναβάθμιση.

Συνεχάρη επίσης το ΔΣ, καθώς από την ενημέρωση που είχαν προέκυψε πως έχει γίνει σημαντικό έργο και έχουν επιλυθεί προβλήματα σε σχέση με το προσωπικό του ΡΙΚ. «Ως ΑΚΕΛ αποδίδουμε τεράστια σημασία στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και στον ρόλο που έχει να διαδραματίσει στην κυπριακή κοινωνία», πρωτίστως στον τομέα της ενημέρωσης, του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας, είπε.

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη στήριξη του κόμματος του στις προσπάθειες του ΡΙΚ έτσι ώστε να αναβαθμίσει την ψηφιακή τεχνολογία και να περάσει σε ένα άλλο επίπεδο στον τομέα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Επίσης, το ΑΚΕΛ στηρίζει το αίτημα για οικονομική απεξάρτηση από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις έτσι ώστε να μπορεί το ΡΙΚ να ρυθμίζει τα του οίκου του δίχως τις οποιεσδήποτε εξωτερικές παρεμβάσεις.

Αυτό που πρέπει να συζητήσουμε, πρόσθεσε, είναι το πώς θα βρεθεί ο καταλληλότερος τρόπος για να καταστεί εφικτή αυτή η οικονομική απεξάρτηση.

Ο κ. Κυπριανού είπε στη συνέχεια πως στάθηκαν ιδιαίτερα στα ζητήματα που αφορούν τον τομέα των ειδήσεων. «Είναι απαίτηση ολόκληρης της κοινωνίας, τα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών καναλιών αλλά και των ραδιοφωνικών να είναι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά, και των ιδιωτικών αλλά πρωτίστως της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Για να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε τον επαγγελματισμό και την αντικειμενικότητα θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια προσπάθεια διαμόρφωσης ενός κώδικα που θα διέπει τα ζητήματα των ειδήσεων», είπε.

Αναγνώρισε ωστόσο πως αυτή θα είναι μια δύσκολη προσπάθεια, αλλά θα πρέπει να επιδιωχθεί από τη δημόσια τηλεόραση μαζί με την Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα καθώς και άλλα οργανωμένα σύνολα, και τους ίδιους τους δημοσιογράφους του ΡΙΚ. Όταν καταφέρουμε να διαμορφώσουμε αυτό το κώδικα θα έχει απλοποιηθεί πάρα πολύ η ζωή όλων και θα λειτουργήσουμε πάνω σε πολύ πιο αναβαθμισμένη, επαγγελματική βάση και με μεγαλύτερη αντικειμενικότητα», είπε, και εξήγησε πως δεν εννοεί έναν αυστηρό και δογματικό κώδικα που θα περιορίζει τους δημοσιογράφους να βάζουν την επαγγελματική τους σφραγίδα αλλά για γενικές αρχές.

Τέλος, διαβεβαίωσε πως το ΑΚΕΛ θα στηρίζει πάντα τη δημόσια ραδιοτηλεόραση με την απαίτηση να ενεργεί και να διαδραματίζει τον σημαντικό ρόλο που έχει στην κυπριακή κοινωνία.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ Ανδρέας Φράγκος είπε πως ενημέρωσε τον ΓΓ του ΑΚΕΛ για τις τρεις μεγάλες συμφωνίες στις οποίες θα προχωρήσει το ΔΣ. Η πρώτη αφορά το νέο οργανόγραμμα του ΡΙΚ, η οποία ήταν ένα πάγιο αίτημα της Βουλής καθώς και των εργαζομένων. Σημείωσε πως η κατάληξη στο Οργανόγραμμα επιτεύχθηκε με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση από όλους τους εμπλεκόμενους, διατηρώντας την εργατική ειρήνη και χωρίς να σταλεί ούτε ένας εργαζόμενος στην ανεργία.

Η δεύτερη συμφωνία για την οποία ενημέρωσε τον ΓΓ του ΑΚΕΛ ο Πρόεδρος του ΡΙΚ αφορούσε το θέμα των περιθωριακών ωφελημάτων που εκκρεμούσε για μια τριακονταετία. Η συμφωνία και αυτή επιτεύχθηκε με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Επίσης, ο κ. Φράγκου ενημέρωσε για το θέμα της δρομολόγησης των εργασιών ανέγερσης του νέου κτιρίου της Δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ είπε πως κατά τη συνάντηση ενημέρωσε τον κ. Κυπριανού για κάποιες άλλες δράσεις όπως για τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα που θα είναι στα πρότυπα του NETFLIX, η οποία έχει ήδη παρουσιαστεί στο ΔΣ και η οποία θα συμβάλει στην καλύτερη προσφορά του ΡΙΚ στο δημόσιο. Η πλατφόρμα αυτή θα χρησιμεύει για τη φύλαξη και τη διάθεση στο κοινό όλου του αρχειακού υλικού και πλούτου του ΡΙΚ, καθώς και για την προβολή και ενίσχυση των τοπικών δημιουργών και παραγωγών.

Επίσης, ο κ. Φράγκου είπε πως ενημέρωσε για τη νέα ιστοσελίδα του ΡΙΚ, το riknews, καθώς και μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, που θα τεθούν σε λειτουργία σε λίγες ημέρες.

Σε σχέση με τη θέση του κ. Κυπριανού για διαμόρφωση ενός κώδικα για τις Ειδήσεις, το ΡΙΚ είναι πάντα ανοικτό σε όλα τα κόμματα για να ακούσει τις προτάσεις τους που θα στοχεύουν στην ενίσχυση του προϊόντος και του καθήκοντος του ΡΙΚ να ενημερώνει αντικειμενικά τους πολίτες. Καταλήγοντας είπε πως πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, το οποίο ωστόσο, θα επιλύσει πολλά πρακτικά προβλήματα και θα κάνει τη ζωή όλων πιο εύκολη, συμβάλλοντας στη σωστή ενημέρωση των πολιτών.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Επαναφέρει τη θέση του για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ο ΔΗΣΥ
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση στη Μ. Ανατολή, τονίζει ο ΥΠΕΞ
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
Στις 6.359 οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο στην Πάφο
Εγκαίνια επιτελείου υποψήφιου Περιφερειάρχη Πάφου Χ. Πιττοκοπίτη
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Συζήτηση στη «βουλή» για την απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία
Περιορισμένες αλλαγές στο προσχέδιο Συμπερασμάτων για ευρωτουρκικά-Αναφορά στον Λίβανο
Πώς αξιολογούν την ένταση Ιράν-Ισραήλ στα κατεχόμενα
Προτάσεις για έναν Δήμο αλληλεγγύης παρουσίασε ο υποψήφιος Γιάννης Αρμεύτης