Σάββατο 27 Φεβ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Αποδεκτή η πρόταση Νόμου του Βουλευτή Π. Λεωνίδου για τη σύνταξη χηρείας

  26/01/2021 15:13
Αποδεκτή η πρόταση Νόμου του Βουλευτή Π. Λεωνίδου για τη σύνταξη χηρείας

Αποδεκτή η πρόταση Νόμου του Βουλευτή Π. Λεωνίδου για τη σύνταξη χηρείας

  26/01/2021 15:13

Αποδεκτή έγινε σήμερα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, από τα αρμόδια Υπουργεία και τη Βουλή η πρόταση Νόμου που κατατέθηκε από τον Βουλευτή του ΔΗΚΟ Λεμεσού Πανίκο Λεωνίδου, ώστε να δικαιούται σύνταξη χηρείας κάποιος ή κάποια, που η σύζυγος ή ο σύζυγος του απεβίωσε και είχε συνάψει πριν από τον θάνατό του ξανά δεύτερο γάμο με τον ίδιο σύζυγο. 

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάφου Ανδρέας Φακοντής ανέφερε ότιεπειδή υπήρχε πρόνοια πως θα πρέπει κάποιος να έχει πέντε χρόνια έγγαμου βίου για να δικαιούται να πάρει σύνταξη χηρείας, τώρα διευθετήθηκε όπως προστίθεται η περίοδος του πρώτου γάμου και του δεύτερου γάμου, ώστε να ξεπερνά τα πέντε χρόνια. 

Ήδη συνέχισε ο κ. Φακοντής, στη Νομοθεσία του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων αυτή η ρύθμιση υπάρχει και ερμηνεύεται με αυτόν τον τρόπο και παραχωρείται σύνταξη.  Όσον αφορά τη Νομοθεσία των δημοσίων υπάλληλων ο κ. Φακοντής είπε πως θα  γίνει τροποποίηση, ώστε να καλύπτονται και αυτές οι περιπτώσεις. 

Όσον αφορά τα Νομοσχέδια για τον έλεγχο των ανυψωτικών μηχανημάτων, που αφορούν την ασφάλεια και υγεία στον χώρο εργασίας, ο κ. Φακοντής είπε, πως το τελευταίο διάστημα μεγάλωσε πολύ ο αριθμός των ανυψωτικών μηχανημάτων. Πρόσθεσε πως μέχρι τώρα οι έλεγχοι που γίνονταν δεν ήταν ουσιαστικοί, με αποτέλεσμα πολλά μηχανήματα να μην τηρούν τις ανάλογες προδιαγραφές ασφάλειας και τούτο είχε ως αποτέλεσμα να γίνονται και εργατικά ατυχήματα. 

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος ήρθαν νομοσχέδια στην Βουλή και κανονισμοί, όπου ο έλεγχος πλέον αυτών των μηχανημάτων μέχρι τώρα τον είχε το Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας, ενώ τώρα θα μεταφερθεί στον ιδιωτικό τομέα όπου υπάρχουν εγκεκριμένοι με βάση συγκεκριμένα προσόντα και στοιχεία επιθεωρητές, οι οποίοι θα ασκούν αυτόν τον έλεγχο και το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας θα ελέγχουν τους επιθεωρητές. 

Στόχος, σημείωσε ο κ. Φακοντής, είναι να γίνεται τακτικός συχνός έλεγχος από εγκεκριμένους ελεγκτές επιθεωρητές, ώστε να υπάρξει πρόληψη για αποφυγή εργατικών μηχανημάτων από τα ανυψωτικά μηχανήματα. 

Πρόσθεσε επίσης πως το θέμα αυτό θα συνεχίσει να απασχολεί την Επιτροπή και ήδη εξετάστηκε σε μια πρώτη συζήτηση, ωστόσο, όπως είπε, θα γίνει κατ’ άρθρον συζήτηση τις επόμενες μέρες για να πάει στην ολομέλεια εντός του Φεβρουαρίου για ψήφιση.

Επίσης η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας στη σημερινή συνεδρία ασχολήθηκε και με το  ζήτημα που υπάρχει με κάποιες επιχειρήσεις ασφαλτικού σκυροδέματος. Έχουμε μπροστά κάποιους κανονισμούς οι οποίοι καθορίζουν τις εκπομπές αερίων και την ίδια στιγμή θα εκδοθεί διάταγμα από την Υπουργό που θα καθορίζει το ύψος αυτών των εκπομπών σε μια προσπάθεια να ελέγχονται και να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και με ποινές τα εργοστάσια ασφάλτου τα οποία παραβαίνουν την συγκεκριμένη Νομοθεσία, είπε ο κ. Φακοντής. 

Όπως ανέφερε, υπάρχουν δύο εργοστάσια αυτή την στιγμή στην περιοχή του Δαλιού που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα με τη ρύπανση γειτονικών περιοχών των κατοίκων εκεί της περιοχής, προσθέτοντας πως “είναι κάτι το οποίο έχουν εντοπίσει και επικεντρώθηκαν περισσότερο στο θέμα των διαδικασιών μετακίνησης αυτών των εργοστασίων σε άλλους αδειοδοτημένους χώρους” . 

O κ. Φακοντής ανέφερε πως γίνεται μελέτη από πλευράς των εταιρειών κάτω από τον έλεγχο του Τμήματος Περιβάλλοντος ώστε να επιλεγούν συγκεκριμένοι χώροι ώστε να μπορέσουν να εγκατασταθούν αυτές οι μονάδες. 

Ο στόχος είναι, συμπλήρωσε, να υπάρξει σύντμηση του χρόνου, ώστε να μην υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στη μετακίνησή τους. 

Όσον αφορά τους κανονισμούς, συνέχισε, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, προσθέτοντας πως οι  βουλευτές βλέπουν θετικά την ψήφιση αυτών των κανονισμών, ενώ παράλληλα συζητούνται και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος τα περιβαλλοντικά ζητήματα. 

Επιπρόσθετα ανέφερε πως θα έχουν ακόμη την ευκαιρία σε ακόμη μια συνεδρία να δούνε τους κανονισμούς να ολοκληρώσουν τη συζήτηση για να πάει για ψήφιση τον επόμενο μήνα μέσα στο Φλεβάρη . 

Πηγή: KYΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας