Το… εγκεφαλικό του Προέδρου, το «τζείνοι ποτζεί, εμείς ποδά» και στο βάθος ο Low

Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις κατ΄ εξαίρεση πολιτογραφήσεις, βρέθηκε το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των μελών της, αναφορικά με το διαβατήριο στον Μαλαισιανό μεγαλοαπατεώνα Jho Low και τις 300 χιλιάδες εισφοράς που αυτός έκανε στην εκκλησία, καθώς και άλλων δύο για τους οποίους είχε αποστείλει επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών.

Ωστόσο όσα κατέθεσε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας, για το θέμα των διαβατηρίων, δεν αναμένεται να κατέστησαν πιο σοφά τα μέλη της Επιτροπής, αφού ήδη είχαν ειπωθεί σε διάφορες συνεντεύξεις από τον ίδιο.

Αυτό που ξεχώρισε, ήταν οι αναφορές του στο Κυπριακό και τη λύση δύο κρατών για την οποία σε συνέντευξη του πριν από λίγες εβδομάδες, αποκάλυψε πως του μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά το ναυάγιο στο Κρανς Μοντάνα, ενώ αναφέρθηκε και στα θέματα οικονομίας και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Κύπρος τα τελευταία οκτώ χρόνια μετά το κούρεμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άνοιξε τα χαρτιά του ο Αρχιεπίσκοπος-«Δεν ήξερα για τις 300 χιλιάδες του Low»

«Μου είπαν θα πάθει εγκεφαλικό ο Πρόεδρος»
Ερωτηθείς για το ποιες ήταν οι σχέσεις της εκκλησίας με το Πρόγραμμα Πολιτογραφήσεων, ο Αρχιεπίσκοπος προέβη σε μια αναδρομή των τελευταίων οκτώ χρόνων μετά το κούρεμα. «Παρακολουθούσα το θέμα μετά το κούρεμα και έβλεπα πως η οικονομία μας δεν πήγαινε καλά. Χάσαμε την μεγαλύτερη επένδυση που είχαμε. Είχαμε μέχρι τότε εισόδημα εννέα με δέκα εκ. τον χρόνο και τα χάσαμε. Μας άφησαν μόνο το 1% και πάθαμε μια ζημιά 128 εκ. Ευτυχώς είχαμε τα ξενοδοχεία και ζήσαμε από αυτά αλλιώς θα ψωμοζούσαμε και εμείς. Γνώριζα πως δεν πηγαίναμε καλά», παραδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε πως, « μέχρι σήμερα παρακολουθεί τις οικονομικές εξελίξεις».

Μάλιστα επιτέθηκε στην Ε.Ε. για τη στάση που κράτησε έναντι της Κύπρου για το θέμα των πολιτογραφήσεων. «Σήμερα που βλέπω τι γίνεται διερωτώμαι αν δεν ντρέπονται. Μεγάλες χώρες της Ευρώπης δίδουν διαβατήρια και παίρνουν δις και η φτωχή η Κύπρος έμεινε να ασχοληθούν... Γιατί είναι μέγα αμάρτημα και γίνεται θόρυβος και την διασύρουν; Κακά τα ψέματα μετά το κούρεμα είχαμε πρόβλημα. Μου είπαν να πάω στο Προεδρικό γιατί θα πάθει κανένα εγκεφαλικό ο Πρόεδρος. Στον Πρόεδρο είπα ότι ο σατανάς ήταν η πρώτη συνεδρία της Βουλής πριν το κούρεμα.

«Τζείνοι ποτζεί εμείς ποδά»
Ο Αρχιεπίσκοπος αν και δεν ρωτήθηκε από τα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο Κυπριακό και την πολιτική θύελλα που ξεσήκωσαν οι δηλώσεις του για όσα του είχε εκμυστηρευτεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Και για το Κυπριακό πάω στο Προεδρικό και μάλιστα λέω επί λέξη στον Πρόεδρο να καταλάβει πως δεν έχει λύση του Κυπριακού. Ο Τούρκος θέλει τα πάντα. Άρα εν υπάρχει λύση και πρέπει να τους το πεις. Δύο πράγματα να κοιτάξεις Πρόεδρε. Την οικονομία της πατρίδας και να φέρει μοντέρνα οπλικά συστήματα».

Και πρόσθεσε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας: «Τα οπλικά συστήματα και το iq άμαν τα έχουμε δεν φοούμαστε με τους Τούρκους, με κανένα. Εδώ πρέπει να σταθούμε. Και έγινε ολόκληρος θόρυβος για τα δύο κράτη».

Μάλιστα, είπε πως σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θέλει τα δύο κράτη. «Του είπα, Πρόεδρε η Ευρώπη δεν θα σου το επιτρέψει. Η Ευρώπη θέλει να συμφωνήσεις, να συμφωνήσετε να τα μοιραστείτε. Εγώ συμφωνώ αν ήταν τρόπος με το «τζείνοι ποτζεί εμείς ποδά», όμως δεν το θέλει η Ευρώπη. Εμείς αν είναι δυνατό να στήσουμε και τοίχο».  Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, αναφέρθηκε και στο θέμα που δημιουργήθηκε μετά τη συνέντευξη του στον «Πολίτη». «Έκαμα το λάθος γιατί κάτι που λέγαμε μεταξύ μας, ο δημοσιογράφος το δημοσιοποίησε, ενώ του είπα πως δεν είναι η θέση του Προέδρου πλέον. Είπα του απορρίπτει. Έκαμεντο τίτλο και έβαλε ότι ήθελε ο δημοσιογράφος κι εγώ το μετάνιωσα».

«Πίστευα ότι θα δώσει 10-15 χιλιάδες ο Low»
Σε ότι αφορά την εισφορά του Jho Low στην Αρχιεπισκοπή, ο Μακαριότατος επανέλαβε πως τον γνώρισε μετά τη συμφωνία που έγινε για να πουλήσει ένα χωράφι της Αρχιεπισκοπής στην Αγία Νάπα σε εργολάβο. Εξήγησε πως η δική του επιστολή προς τον Σωκράτη Χάσικο, ήταν απότοκο της επιθυμίας του να πάρει τα χρήματα από την πώληση του οικοπέδου η Αρχιεπισκοπή.

«Ο εργολάβος που αγόρασε το χωράφι από εμάς στην Αγία Νάπα, δεν είχε χρήματα να το προπληρώσει. Ήθελα να ξεμπερδέψω γρήγορα. Όσο πιο γρήγορα δινόταν το διαβατήριο θα ξεμπέρδευα».

Σε ότι αφορά τη συνάντηση και τη γνωριμία του με τον Jho Low καθώς και την εισφορά των 300 χιλιάδων ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως ενημερώθηκε από τον εργολάβο για την εισφορά που ήθελε να κάνει ο Μαλαισιανός απατεώνας. «Του είπα κακός του είπες και μου είπε ότι επέμενε. Μου είπε ότι θέλει να με δει για να μου δώσει την εισφορά. Του είπα αν επιμένει να τον φέρει να φάμε και εκεί τον γνώρισα. Μάλιστα εγώ δεν είδα καν την επιταγή. Τον ευχαρίστησα και του είπα πως δεν χρειαζόταν εισφορά η Αρχιεπισκοπή».

Και πρόσθεσε: «Τέτοιες εισφορές έκαναν πολλοί Κύπριοι. Εγώ πίστευα ότι θα δώσει όπως έδιναν και οι άλλοι 10 με 15 χιλιάδες. Μετά όταν μου είπαν ότι ήταν 300 χιλιάδες και όταν τα έδωσε η τράπεζα δεν δέχθηκε να κατατεθούν στη σχολή αλλά στην Αρχιεπισκοπή.

«Δεν φταίει ούτε ο υπουργός, ούτε το Υπουργικό»
Ερωτηθείς εάν έλεγξε αν ήταν καθαρά τα χρήματα που πήρε η Αρχιεπισκοπή, ο Μακαριότατος υπέδειξε πως κάτι ήταν αδύνατο να το πράξει. «Δεν είχα πρόσβαση στην Αστυνομία. Θα μου έλεγαν ποιος είσαι εσύ που ρωτάς. Ούτε στην ΚΥΠ, ούτε στην Ευρώπη μπορούσα να απευθυνθώ. Άλλοι ήταν οι υπεύθυνοι. Ήταν ντροπή για εμένα να ανασκαλίζω ποιοι ήταν. Ήταν θέμα του υπουργού να αποφασίσει αν ήταν κύριοι, εμένα δεν μου έπεφτε λόγος.

Σε άλλο σημείο, υπέδειξε πως τα χρήματα δεν θα τα έπαιρνε αν ήταν σε σακούλα γιατί θα καταλάβαινε πως ήταν βρώμικα. «Αλλά ήταν επιταγή. Άρα οι έλεγχοι έπρεπε να γίνουν από τις τράπεζες. Όταν τα είδα μετά στις εφημερίδες, είπα για να δεχτούν τον Low ήταν κύριος, τώρα τον κατηγορούν; Δεν φταίει ούτε ο υπουργός, ούτε το Υπουργικό.

«Έστειλα πολλές επιστολές»
Ερωτηθείς από τον Μύρωνα Νικολάτο αν υπήρξε άλλος επενδυτής που ζήτησε την βοήθειά του, ο Αρχιεπίσκοπος, είπε πως δεν θυμάται. «Μπορεί. Δεν θυμάμαι. Τόσες πολλές επιστολές έχω στείλει που δεν μπορώ να θυμάμαι. Σήμερα το πρωί ένας Ρώσος ζήτησε οικόπεδα στη Λεμεσό. Τους είπα να τον πάρουν να τα δει και να υπογράψουμε κι αν του αρέσει να τα πάρει. Δεν τα είδα καν εγώ. Δεν μπορώ να βλέπω όλα τα οικόπεδα. Πονώ και το πόδι μου, οπότε και να θέλω δεν μπορώ.

Σε διευκρινιστική ερώτηση από την Δήμητρα Καλογήρου για το πόσες επιστολές έχει στείλει, ο Αρχιεπίσκοπος εκτίμησε πως μπορεί να έστειλε 10 με 20 επιστολές.

Σε ερώτηση αν έλαβε άλλες εισφορές για πολιτογραφήσεις, ο Μακαριότατος υπενθύμισε την υπόθεση του Ούγγρου επενδυτή στη Γεροσκήπου η οποία τελικά δεν προχώρησε λόγω της αντίδρασης της τοπικής κοινωνίας. «Στο τέλος δεν έγινε γιατί δεν ήθελαν οι Παφίτες να τον αφήκοουν να την κάμει. Εβαρέθηκε και τα άφησε. Πήρε διαβατήριο και έκανε μεγάλη έπαυλη στην Πόλη Χρυσοχούς πριν τον γνωρίσω. Εμένα με πλησίασε μετά την πολιτογράφηση. Πήγαμε και στον Προεδρικό και ενόχλησα και τον υπουργό. Αν με άκουγαν καλώς αν όχι δεν υπάρχει πρόβλημα. Είναι άριστες οι σχέσεις μας με τον Πρόεδρο και τον κ. Χάσικο, ασχέτως αν με άκουγαν ή όχι.

Οι εργασίες της Ερευνητικής Επιτροπής θα συνεχισθούν την Πέμπτη , στον ισόγειο χώρο του πρώην Ξενοδοχείου «Φιλοξενία» στην αίθουσα “Jean Monnet”, στις 10 το πρωί, όπου θα καταθέσουν, ο Πρόεδρος Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης, και στις 12 το μεσημέρι ο Γενικός Διευθυντής ΣΕΛΚ, Κυριάκος Ιορδάνους.

 

Δειτε Επισης

Τραγωδία στον Πειραιά-Νεκρός 31χρονος από την κατάρρευση κτηρίου (pics)
Απαντά στο Ισραήλ ο Ραΐσι-«Το Ιράν θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια ενάντια στα συμφέροντά του»
Το Τελ Αβίβ διαβεβαίωσε τις αραβικές χώρες ότι η απάντησή του στο Ιράν δεν θα τις βάλει σε κίνδυνο
Κατέρρευσε τμήμα κτηρίου στο Πασαλιμάνι-Τρεις ελαφρά τραυματίες, ένας εγκλωβισμένος (pics)
Ασφυκτική πίεση στο Ισραήλ να μην χτυπήσει το Ιράν-Η σύγκριση των δύο στρατών, τα drone και τα πυρηνικά
Πρόθεση να καταγγελθούν στην Αστυνομία όσοι δήλωσαν ψευδώς αλλαγή διεύθυνσης ενόψει εκλογών
Στηρίζει τον πρόεδρο του στις Ευρωεκλογές το Κόμμα για τα Ζώα
Χειροπέδες σε δεσμοφύλακα για τα ναρκωτικά που βρέθηκαν στο Φρουραρχείο των Κεντρικών Φυλακών
Στο κελί ο 60χρονος που παρέσυρε με το όχημα του αστυνομικό
Στις φλόγες συνεργείο στη Λευκωσία-Κάηκαν ολοσχερώς δώδεκα αυτοκίνητα (pics)