Ακόμα ετοιμάζουν τις κυρώσεις... Δίνουν χρόνο στην Τουρκία οι Βρυξέλλες

Σημαντικό βήμα προς την επαναπροσέγγιση ΕΕ - Τουρκίας, χαρακτήρισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ  τις διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας, που ξεκίνησαν σήμερα.

Συγκεκριμένα, μετά το πέρας του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι η σύμβαση για το δίκαιο της Θάλασσας UNCLOS παρέχει την κατάλληλη βάση, καθώς, όπως είπε, “μιλάμε για την τήρηση του διεθνούς δικαίου” και “αυτή αποτελεί κομμάτι του διεθνούς δικαίου”.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα και οι συνομιλίες υπό τον ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού και σημείωσε την πρόθεση της ΕΕ να παραστεί στις διαπραγματεύσεις ως παρατηρητής, όπως έκανε και στο παρελθόν.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι θα συνεχίσει την προετοιμασία της έκθεσης που του έχει αναθέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τα συμπεράσματα του Δεκεμβρίου, περιλαμβανομένων των προβλέψεων επί κυρώσεων, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και τις κινήσεις της Τουρκίας τις επόμενες εβδομάδες, με ορίζοντα το Συμβούλιο του Μαρτίου.

Ο Ζ. Μπορέλ ενημέρωσε τους 27 για την επίσκεψη Τσαβούσογλου και ανέφερε ότι στο Συμβούλιο συζητήθηκε η κατάσταση στο πλαίσιο της εντολής του Δεκεμβρίου.

“Όλα τα εξετάζουμε με βάση το πολιτικό πλαίσιο”, ανέφερε ο Μπορέλ. 

Εξήγησε ότι η σχετική λίστα κυρώσεων δεν είναι ακόμη έτοιμη, αλλά “δεν έχει μπει στην άκρη” και “η εργασία συνεχίζεται”.

Τόνισε ότι σε σχέση με την επίσκεψη Τσαβούσογλου “το μήνυμα ήταν αμοιβαίο”, “ούτε άκουγα μόνο, ούτε άκουγε μόνο αυτός”. Είπε ότι “τα εξετάσαμε όλα, όσα δημιούργησαν προβλήματα” και “συμφωνήσαμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες” με στόχο “καλύτερη γειτονία και κατανόηση”.

Σημείωσε ακόμα ότι “οι ενοχλήσεις που δηλητηρίαζαν” τις σχέσεις με τα κράτη μέλη, έχουν απομακρυνθεί. “Δεν έχουμε τουρκικά πλοία, δεν έχουμε γεωτρήσεις”, ανέφερε και δήλωσε ότι “πρέπει να διατηρήσουμε το momentum και να το αξιοποιήσουμε για να βρούμε λύσεις”.

Σημείωσε ακόμα ότι οι διερευνητικές με την Ελλάδα ξεκίνησαν και μέσα Φεβρουαρίου αναμένονται συζητήσεις για το Κυπριακό. Όπως είπε “πρέπει να διατηρήσουμε τη δυναμική”, “όλα ήταν δύσκολα το 2020, στην Κύπρο, στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών”.

Θετικά αποτίμησε την έναρξη των συνομιλιών και ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μας.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε επιπλέον ότι θα μεταβεί στη Μόσχα για συνομιλίες και αναμένεται να θέσει το θέμα Ναβάλνι.

Ο Μπορέλ θα βρεθεί στη Μόσχα την 1η εβδομάδα του Φεβρουαρίου μετά από πρόσκληση του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας.

Οι Υπουργοί χαρακτήρισαν απαράδεκτη η σύλληψη Ναβάλνι, αλλά και τις συλλήψεις των διαδηλωτών το Σαββατοκύριακο και κάλεσαν για την απελευθέρωσή τους.

«Οι θετικές ενδείξεις από τις διερευνητικές Ελλάδας-Τουρκίας δεν πρέπει να επιβαρυνθούν με κυρώσεις»

Λόγο για θετικές ενδείξεις από τις διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας που άρχισαν στην Κωνσταντινούπολη, έκανε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, δηλώνοντας ότι αυτές δεν πρέπει να επιβαρυνθούν με νέες κυρώσεις.

Ο κ. Μάας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μαας έκανε  ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας ότι, «οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ξεκίνησαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Υπάρχουν θετικές ενδείξεις, τις οποίες περιμέναμε εδώ και καιρό και οι οποίες δεν πρέπει να επιβαρυνθούν με νέες κυρώσεις τώρα. Έχουμε την προσδοκία πως τα σημάδια από την Άγκυρα θα διατηρηθούν».

Εξετάζονται όλες οι επιλογές τελωνειακής ένωσης με Τουρκία, είπε ο Αντιπρόεδρος Κομισιόν

Για μια “καλή συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια σχετικά με το εμπόριο, τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις εντός της ΕΕ”, έκανε λόγο  ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ντομπρόβσκις.

Σημείωσε ότι η Κομισιόν εξετάζει όλες τις επιλογές που διέπουν την Τελωνειακή Ένωση ΕΕ-Τουρκίας προκειμένου να διατηρήσει τα συμφέροντα της ΕΕ σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα που θα φοβάται ο πολίτης να διαπράξει ένα έγκλημα, γιατί να μην το κάνει;»
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων