Οι Τούρκοι ανοίγουν, οι Έλληνες κλείνουν την βεντάλια των διερευνητικών

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων εκπροσώπων στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών. Η συνάντηση κράτησε 3,5 ώρες. Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές συμφωνήθηκε όπως ο επόμενος γύρος λάβει χώρα στην Αθήνα.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η τουρκική αντιπροσωπία έθεσε στους Έλληνες συνομιλητές της θέματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, θέματα γκρίζων ζωνών, δηλαδή νησιά που δεν έχουν ονομαστικά ανατεθεί στην Ελλάδα, θέμα εναέριου χώρου και ζήτησαν την δημιουργία μηχανισμού για το προσφυγικό. 

Η ελληνική αποστολή, της οποίας ηγείται ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης που ασχολείται με το θέμα από το 2010, μοιράστηκε το ίδιο τραπέζι με την τουρκική που έχει επικεφαλής τον Σεντάτ Ονάλ, υφυπουργό Εξωτερικών της γείτονος, τον Τσαγατάι Ερτσιγές (Δ/ντής αεροναυτιλιακών του τουρκικού ΥΠΕΞ), ο οποίος κατά καιρούς είχε χρησιμοποιήσει ακραία ρητορική, ενώ σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στις σημερινές διερευνητικές συμμετείχε και ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ιμπραήμ Καλίν.

Οι διερευνητικές επαφές ξεκίνησαν στο γραφείο της τουρκικής προεδρίας στην περιοχή του Ντολμά Μπαχτσέ και όχι στο ξενοδοχείο, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Καμιά συζήτηση για θέματα κυριαρχίας
Ένα και μοναδικό το θέμα των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της της υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Οι διερευνητικές πρόσθεσε, δεν είναι διαπραγματεύσεις ούτε έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα αλλά θα εξετάσουν αν υπάρχει σημείο σύγκλισης.

«Είναι ξεκάθαρο – όπως άλλωστε έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – ότι καμία συζήτηση δεν αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας μας», τόνισε ο κ. Ταραντίλης.

Πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται με καλή πίστη και προσδοκά να πράξει το ίδιο και η τουρκική.

Κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο οποιος αντιτίθεται στις διερευνητικές επαφές αλλά και σε τυχόν προσφυγή στην Χάγη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι οι θέσεις του πρώην πρωθυπουργού για θέματα εξωτερικής πολιτικής «είναι γνωστές εδώ και πολύ καιρό». Την ίδια απάντηση έδωσε και στο ερώτημα τι θα πράξει η κυβέρνηση σε περίπτωση που ο πρώην πρωθυπουργός καταψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία που απορρέουν από τη Συνθήκη των Πρεσπών.

Σχετικά με την προοπτική συνάντησης μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, απάντησε οτι μια τέτοιου τύπου συνάντηση δεν θα πρέπει  να θεωρείται είδηση. «Να πραγματοποιηθούν οι διερευνητικές και, γιατί όχι, να γίνει και συνάντηση», σημείωσε.

Στο μεταξύ, σε μήνυμά του στο Twitter ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, αναφέρει ότι “οι διερευνητικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, οι οποίες εδώ και 4,5 χρόνια δεν είχαν πραγματοποιηθεί, ξεκίνησαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Με την ισχυρή ηγεσία του Προέδρου μας είναι δυνατόν να επιλυθούν όλα τα προβλήματα συμπεριλαμβανομένου και του Αιγαίου και η βούλησή μας είναι αυτή. Η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα είναι προς το συμφέρον όλων”. Ο Ιμπραχίμ Καλίν συνοδεύει το μήνυμά του με φωτογραφία των συμμετεχόντων.

Δειτε Επισης

Απαντά στο ΑΚΕΛ ο Πρόεδρος-«Δεν αντιμετωπίζεις τα προβλήματα με ανεδαφικές προτάσεις»
Στην Κύπρο την Τρίτη ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας για επίσκεψη εργασίας
Θετική εξέλιξη θεωρεί ο Πρόεδρος τη συνάντηση Γκουτέρες-Ταταρ
N. Χριστοδουλίδης: Οι Τούρκοι στο παρασκήνιο επιχείρησαν να αποτρέψουν το σχέδιο Αμάλθεια
Σειρά αιτημάτων για αποδέσμευση κονδυλίων ενέκρινε η Επιτροπή Οικονομικών
Α. Δημητρίου: Η βία δεν αποτελεί μέσο θωράκισης των συμφερόντων της πατρίδας
Επανέρχεται το ΑΚΕΛ-«Οι αντιδράσεις Χριστοδουλίδη επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει συναίσθηση τι βιώνει η κοινωνία»
Η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στο επίκεντρο της συνάντησης Στεφάνου-Κουτσούμπα
Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη