Παρασκευή 26 Φεβ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Θέλει δημοψηφίσματα και 20 δήμους η αντιπολίτευση-«Βόμβα στη Μεταρρύθμιση»

  25/01/2021 15:46
Θέλει δημοψηφίσματα  και 20 δήμους η αντιπολίτευση-«Βόμβα στη Μεταρρύθμιση»

Θέλει δημοψηφίσματα και 20 δήμους η αντιπολίτευση-«Βόμβα στη Μεταρρύθμιση»

  25/01/2021 15:46

Ένα βήμα  πριν να αποσταλούν στην ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση, βρίσκονται τα τρία νομοσχέδια που αφορούν τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκηση, με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να ζητά 20 αντί 17 Δήμους και διενέργεια δημοψηφισμάτων.

Στην σημερινή συνεδρίαση της η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, αποφάσισε στην πλειοψηφία της, να διενεργηθούν δημοψηφίσματα τον Δεκέμβριο του 2023 για τις συνενώσεις των δήμων και των κοινοτήτων. Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή έχει διαμορφώσει πρόταση για συνολικά 20 Δήμος ενώ το νομοσχέδιο του Υπουργείο Εσωτερικών είχε αρχικά έκανε λόγο για 17 Δήμους, με τον υπουργό Εσωτερικών την προηγούμενη εβδομάδα, να σημειώνει πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER δεν αποκλείεται αυτή η απόφαση της Επιτροπής Εσωτερικών να εγείρει δεύτερες σκέψεις στο Υπουργείο ώστε να αποσύρει το νομοσχέδιο πριν πάει για ψήφιση στην Ολομέλεια, ώστε να συζητηθεί εκ νέου με τη νέα σύνθεση της Βουλής.

Ο Βουλευτής του ΔΗ.ΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, χαρακτήρισε τη διενέργεια δημοψηφισμάτων ως βόμβα στα θεμέλια της μεταρρύθμισης, στα θεμέλια της προσπάθειας να δοθεί κάτι διαφορετικό, κάτι ποιοτικό στον Κύπριο πολίτη.

3808210766365032 karoullas
Συνέχισε τονίζοντας ότι ο κόσμος θα κρίνει και ότι έχει δημιουργηθεί μια άνευ προηγουμένου συμμαχία των κομμάτων ΑΚΕΛ- ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ κατά της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Ο κόσμος μας παρακολουθεί, είμαστε εδώ έτοιμοι ακόμα και την υστάτη να βρούμε αυτές τις γέφυρες που πραγματικά θα διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις, να δώσουν στον Κύπριο πολίτη τις ποιοτικές υπηρεσίες χαμηλού κόστους και τις πραγματικές οικονομίες κλίμακας για να μπορεί ο τόπος να προωθήσει τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη».

Από την πλευρά της, σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας, η πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ελένη Μαύρου, δήλωσε ότι πρόκειται για τρία πολυσέλιδα Νομοσχέδια, με πολλές και ουσιαστικές πρόνοιες, που άπτονται ενός πολύ βασικού πυλώνα του κράτους, αυτού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και της καθημερινής ζωής των πολιτών.

3808210866518316 mavrou1
Πρόσθεσε πως τα Νομοσχέδια θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια για ψήφιση, για να επισημάνει πως «είναι μακρύς όμως ο δρόμος μέχρι την πλήρη εφαρμογή τους το Μάιο του 2024».

Η κ. Μαύρου είπε ακόμη πως σήμερα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, αποφάσισε κατά πλειοψηφία, να δώσει τον λόγο στους ίδιους τους πολίτες. «Έχει υιοθετηθεί η πρόταση του ΑΚΕΛ για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων τον Δεκέμβριο του 2023 για τα σενάρια συνενώσεων δήμων και κοινοτήτων. Αντιλαμβάνεστε ότι για μας το θέμα των δημοψηφισμάτων είναι θέμα φιλοσοφίας. Οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται με διατάγματα, αλλά μέσα από διάλογο με την κοινωνία»

Σημείωσε πως «πρέπει να πείσουμε τις τοπικές κοινωνίες, γιατί χρειάζεται η συνένωση δυνάμεων και πώς μέσα από αυτή θα βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής των πολιτών και οι αναπτυξιακές προοπτικές των πόλεων μας. Γι’ αυτό δίνεται επαρκής χρόνος πριν τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων, τον Δεκέμβριο 2023, ώστε να λειτουργήσουν τα Συμβούλια Κοινών Υποθέσεων και να υπάρξουν οι απαραίτητες συνέργειες.

3808210995063964 vouli2
Οι τοπικές αρχές - δήμαρχοι, δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια- αλλά και τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να αρχίσουν ένα διάλογο με τους πολίτες ενημερώνοντάς τους για τη μεταρρύθμιση και το όφελος από αυτήν»

Όσον αφορά τις περιοχές στις οποίες θα γίνουν τα δημοψηφίσματα και στον αριθμό των νέων δήμων, η κ. Μαύρου είπε πως η Επιτροπή έχει διαμορφώσει πρόταση για 20 δήμους.

Επεσήμανε πως στο παρελθόν, το Υπουργείο Εσωτερικών κατάθεσε πολύ διαφορετικά σενάρια -από 5 Δήμους Παγκύπρια μέχρι και 22 Δήμους. «Η πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών που συζητήσαμε αναφέρεται σε 17 έως και 18 δήμους, ενώ ο μελετητής, ο οποίος ήταν μαζί μας την προηγούμενη βδομάδα, αποδέχθηκε ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ακόμα ένας Δήμος, αναφερόμενος στον Στρόβολο. Θεωρούμε λοιπόν ότι ένας ή δυο Δήμοι περισσότεροι δεν θα είναι ανασταλτικός παράγοντας για τη βιωσιμότητα της Μεταρρύθμισης», ανέφερε η κ. Μαύρου.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας