Το νέο κόμμα που κατέρχεται στις εκλογές με τη συμμετοχή καλλιτεχνών, καθηγητών και δημοσιογράφων

Η ίδρυση μιας νέας κοινωνικό-πολιτικής πλατφόρμας, ανακοινώθηκε από μια ομάδα πολιτών, η οποία σύμφωνα με την ιδρυτική της διακήρυξη έχει ως στόχο να ενώσει δυνάμεις ελεύθερα σκεπτόμενων πολιτών που υποφέρουν από τη διαφθορά, τη διαπλοκή, το  διαβρωμένο Κράτος δικαίου και την αναξιοκρατία.

Η νέα πλατφόρμα φέρει το όνομα «Πορεία Αλλαγής» και η πρωτοβουλία για δημιουργία της, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «αναλαμβάνεται με στόχο τον αγώνα ανασυγκρότησης του τόπου, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, κοινοβουλευτική παρουσία στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Οι ιδρυτές της πλατφόρμας προσδοκούν ότι σε αυτή θα προσχωρήσουν πολίτες, ομάδες, κινήσεις και σχηματισμοί, που θα μπορούν να διατηρήσουν τη φωνή και την αυτοτέλεια τους, αλλά θα αγωνιστούν μαζί για κάθαρση, αξιοκρατία και αξιοπρέπεια.

Μάλιστα σημειώνεται πως σύντομα θα ανακοινωθεί περαιτέρω πολιτική δράση ενόψει των βουλευτικών εκλογών του προσεχούς Μαΐου, όπως αυτή υπαγορεύεται από την ιδρυτική διακήρυξη της «Πορείας Αλλαγής».

Η προσωρινή διοικούσα επιτροπή

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΜΕ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟΥ

Άδωνις Παπακωνσταντίνου

Επιχειρηματίας / πρώην περιφερειακός πρόεδρος πολυεθνικής

Ανδρέας Ελευθεριάδης

Ιδρυτής /Πρώην Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Βασιλική Πελεγκάρη-Κυριάκου

Δημοσιογράφος / Σεναριογράφος

Γιαννάκης Πύροκκας

Διεύθυνση Ξενοδοχείων

Φοίβη Τραμουντανέλλη

Νομικός

Φώτος Φωτιάδης

Ηθοποιός / σκηνοθέτης

Χρύσανθος Χρυσάνθου

Ηθοποιός / Σκηνοθέτης

 

 

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ - ΜΕ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟΥ

Αλέξανδρος Μιχαηλίδης

Επιχειρηματίας - ερευνητής καινοτόμων λύσεων

Αλέξης Δημητρίου

Σκηνοθέτης / Παραγωγός

Ανδρέας Αντωνίου

Επιχειρηματίας

Ανδρέας Τζιρκαλλής

Καθηγητής πανεπιστημίου

Αποστολάκης Κυπριανου

Εκπαιδευτικός

Αρτώ Νταβιντιάν

Πρώην στέλεχος Κυπριακών Αερογραμμών

Γλαύκος Καριόλου

Ειδικός Διεύθυνσης ναυπηγικών μονάδων και μαρίνων

Θεόδωρος Κυπριανίδης

Επιχειρηματίας / Παροχέας τεχνολογίας για άτομα με αναπηρία

Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου

Τραγουδίστρια / Μουσικός

Κώστας Δημητρίου

Ηθοποιός

Κώστας Κωνσταντή

Πρώην διευθυντής καταστήματος Τράπεζας

Μιχάλης Χατζηγιάννης

Μουσικός / Συνθέτης / Ερμηνευτής

Νίκος Καραννίκης

Πρώην διευθυντής Τεχνών - Βρετανικό Συμβούλιο

Τάκης Γεωργίου

Πρώην ανώτερος εκτελεστικός κατασκευαστικής  εταιρείας

Τάσος Αντωνίου

Επιχειρηματίας

Τόνυ Δημητρίου

Ηθοποιός

Χρίστος Ανδρέου

Λειτουργός πληροφορικής

Ακολουθεί αυτούσια η ιδρυτική διακήρυξη της Πορείας Αλλαγής

Ο κόσμος της Κύπρου, στα 60 χρόνια της ανεξαρτησίας της μικρής και όμορφης χώρας μας, βλέπει με προβληματισμό, αγωνία και θλίψη, να βρίσκεται σε μια αδιέξοδη κατάσταση πολλαπλής αιχμαλωσίας, λόγω:

  • Κατοχής
  • οικονομικής κατάρρευσης
  • ελλιπούς οικολογικής πολιτικής 
  • ελλειμματικής πολιτισμικής στρατηγικής   
  • διαφθοράς
  • διαβρωμένου κράτους δικαίου

Στα 46 χρόνια από το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής, η Τουρκία ποτέ δεν έκρυψε τον μακροχρόνιο στόχο της, που δεν είναι άλλος από τον έλεγχο  όλου του νησιού. Διαπραγματεύονται, δήθεν, και προσπαθούν να πείσουν ότι προβαίνουν και σε υποχωρήσεις και παραχωρήσεις. Παραχωρήσεις που αφορούν εδάφη και εξουσίες που ουδέποτε είχαν!

Οι δε δικοί μας πολιτικοί ταγοί, στο όνομα του αγώνα κατά της κατοχής, έγιναν οι ίδιοι συμμέτοχοι και προστάτες ενός στάτους κβο στα μέτρα των συμφερόντων τους. Εξέθρεψαν ένα σύστημα γενεών κομματικών στελεχών, οπαδών και κλακαδόρων, που όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα, υπηρετεί ένα δίκτυο διαπλοκής. Έτσι κατόρθωσαν να διαμοιράζονται τις δυνατότητες της εξουσίας αλλά και τον πλούτο της χώρας κατά το δοκούν και ανάλογα με τα συμφέροντα των κομματικών τους σχηματισμών. Στο πλαίσιο αυτό στήθηκε το μεγάλο κόλπο της διαχείρισης και του ξεπλύματος ξένου χρήματος και στο εγχώριο σύστημα διαπλοκής πολιτικών και δικηγόρων, εισχώρησαν τραπεζίτες, ελεγκτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης. Αυτό οδήγησε στο κούρεμα καταθέσεων, στη διαγραφή αξιογράφων, την κατάρρευση της οικονομίας και την φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού, που έμεινε εγκλωβισμένο, σε μισθούς μιζέριας και σε δυσβάσταχτα κόκκινα δάνεια, αφού οι αποταμιεύσεις ζωής «εξαφανίστηκαν» σε μια νύχτα. Οι διακηρύξεις περί κάθαρσης και η δημιουργία εξεταστικών επιτροπών, λειτούργησαν όπως και στο παρελθόν, ως προπέτασμα καπνού στα μάτια της κοινής γνώμης.

Σε ένα τρίτο επίπεδο, το στάτους κβο του συστήματος διαφθοράς, στη συνέχεια εκμεταλλεύτηκε τις σοβαρές αδυναμίες του Κυπριακού Επενδυτικού  Προγράμματος, στο οποίο, όπως αποκαλύφθηκε, πρωταγωνίστησαν μέχρι και επιφανή μέλη της  εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας.  Ανεξέλεγκτο όπως ήταν αλλά και βουλημικό όπως αποδείχθηκε, το σύστημα δεν δίστασε να δώσει το κυπριακό διαβατήριο, σε δικτάτορες αλλά και εγκληματίες λευκού κολάρου. Ο διασυρμός της Κύπρου έφτασε σε επίπεδα διεθνών Μέσων Ενημέρωσης, με αποκορύφωμα το γνωστό βίντεο του Al Jazeera.

Ταυτόχρονα, ασύγγνωστη αποδεικνύεται η αδιαφορία των εκάστοτε κυβερνώντων έναντι των οικολογικών κινδύνων, όπως της άμεσης απειλής απερήμωσης του νησιού μας, του μεγάλου όγκου των ρύπων για τους οποίους ο πολίτης πληρώνει χαράτσι και τα κραυγαλέα κενά προσαρμογής στην Πράσινη Ανάπτυξη και τη δημιουργία οικολογικής και φιλοζωικής συνείδησης.

Μεγάλα τα  ελλείματα που παρατηρούνται στην πρωτοβάθμια και κυρίως στη δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Εμφανής η αδυναμία εκμετάλλευσης της δυνατότητας που έχει η Κύπρος να καταστεί περιφερειακό κέντρο πανεπιστημιακών σπουδών. Οι μαύρες τρύπες στην Παιδεία γενικότερα και η εμφανής περιφρόνηση του Πολιτισμού προκαλούν στην κοινωνία συμπτώματα φοβικών συνδρόμων, ρατσιστικών εμμονών και σοβαρών κενών μόρφωσης και δημοκρατικής αντίληψης.

Ως αποτέλεσμα, εμφανώς διαβρώνεται το κράτος δικαίου με επικίνδυνες συνέπειες. Κυριότερη εξ αυτών η  αδυναμία των θεσμών να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, η επ’ αόριστον αναστολή των πολυδιαφημισμένων μεταρρυθμίσεων και της δυνατότητας αναπροσαρμογής του μοντέλου ανάπτυξης ώστε να καταστεί βιώσιμο και ανθεκτικό στις προκλήσεις που θέτει ενώπιον της πατρίδας μας το μέλλον.

Σε αυτό το τοξικό τοπίο, οι άρχοντες του τόπου στις ελεύθερες περιοχές, σε συνεργασία με το στενό, οικογενειακό και επαγγελματικό τους περιβάλλον, έχοντας την προσοχή στραμμένη στον άκρατο πλουτισμό, βολεύτηκαν με το στάτους κβο αφού η όποια αλλαγή θα έπληττε το σύστημα που είχαν δημιουργήσει και που προστάτευε την εξουσία και τα συμφέροντα τους. Αυτός ήταν ένας λόγος, μαζί βέβαια με την Τουρκική προκλητικότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο,  που η διαδικασία των συνομιλιών πάγωσε τα τελευταία χρόνια. Με την ανάληψη της ηγεσίας της τ/κ κοινότητας από τον Ερσίν Τατάρ, η εξαγγελθείσα διάνοιξη των Βαρωσίων υπό τ/κ διοίκηση και η αδύναμη αντίδραση της κυβέρνησης μας, φαίνεται να συντηρεί μια κατάσταση που ευνοεί και πιθανό να εκτρέφει περισσότερο την διαφθορά.

Για την τεράστιας έκταση εγκληματική αυτή δράση που άφησε τον κόσμο μας, χωρίς λεφτά, σπίτια και δουλειές, χωρίς κράτος προνοίας, και χωρίς μέλλον, ουδένας των αυτουργών λογοδότησε και ουδείς τιμωρήθηκε.  Στον κόσμο αυτό των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας περιλαμβάνονται πληθυσμιακές ομάδες που λόγω Κουρέματος απώλεσαν τους κόπους της δουλειάς τους ως καταθέτες, κάτοχοι αξιογράφων, μέτοχοι και γενικότερα ως πιστωτές. Άνθρωποι που για εφτά χρόνια τώρα, μαζεύουν υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, συντάσσονται πλέον μαζί μας στον αγώνα για αποκατάσταση της εις βάρος τους αδικίας αλλά και της αξιοπρέπειας του συνόλου του λαού.

Έτσι σήμερα, πέντε μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές,  βρισκόμαστε στο αδιέξοδο που μας οδήγησε αυτή η πολλαπλή αιχμαλωσία, αναζητώντας δρόμο προς την αξιοπρέπεια και κυρίως προς την ελπίδα. Όντας πολίτες έντιμοι, που μοχθούμε σε αυτό τον τόπο, με καθαρά χέρια και συνείδηση, ανακοινώνουμε τη δημιουργία της κοινωνικο-πολιτικής πλατφόρμας, «ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΑΓΗΣ». Μια κίνηση η  οποία θα διεκδικήσει φωνή στη νέα Βουλή τον προσεχή Μάιο, ώστε να υπηρετήσει τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και το δημόσιο συμφέρον και συνακόλουθα να προστατεύσει, κατά το δυνατόν, τον έντιμο πολίτη και τον αναξιοπαθούντα συνάνθρωπο μας.

Προσδοκούσαμε ότι το Κοινοβούλιο μας θα ενέκρινε την οριζόντια ψηφοφορία, αφού αυτός θα ήταν ο προτιμητέος τρόπος διεκδίκησης κοινοβουλευτικής παρουσίας, από κομματικά ανεξάρτητους πολίτες. Δυστυχώς, όμως, κάποια κόμματα, για ευνόητους λόγους, δεν βολεύονται με την οριζόντια ψηφοφορία. Για αυτό τον λόγο και αφού οι πιθανότητες εκλογής ανεξαρτήτων υποψηφίων είναι περίπου μηδέν(!), διαβουλευτήκαμε με τα κόμματα, σε μια προσπάθεια να ενώσουμε δυνάμεις με κάποιο κόμμα που θα έκανε τις επιδιώξεις μας πιο εφικτές. Μετά από σοβαρούς προβληματισμούς και πολλές συζητήσεις,  αποφασίστηκε όπως συνεργαστούμε με το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, για πολλούς λόγους τους οποίους θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε, για όσους ενδιαφερθούν. Όλοι κρύβουμε ένα οικολόγο μέσα μας. Επίσης το συγκεκριμένο κίνημα δεν «συνελήφθη» να διαπλέκεται, δωροδοκείται ή και να εξαπατά κ.ο.κ.

Στην πλατφόρμα «ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΑΓΗΣ» προσδοκούμε ότι θα προσχωρήσουν πολίτες, ομάδες, κινήσεις και σχηματισμοί, που θα μπορούν να διατηρήσουν τη φωνή και την αυτοτέλεια τους, αλλά θα αγωνιστούν μαζί για κάθαρση, αξιοκρατία και αξιοπρέπεια.

Η Κύπρος σήμερα έχει ανάγκη από πολιτικούς που δεν έχουν ανάγκη την πολιτική!

Η Κύπρος σήμερα έχει επείγουσα ανάγκη από πολιτικούς με καθαρή φωνή, καθαρά χέρια και καθαρή ατζέντα!

Η Κύπρος χρειάζεται επειγόντως Πορεία Αλλαγής!

Δειτε Επισης

Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα