Το μεγάλο μας τσίρκο...

Και τώρα εκλογές… Αυτό είναι το μήνυμα από τις ηγεσίες των κομμάτων στα επιτελεία τους μετά και τη ψήφιση του προϋπολογισμού. Ενός προϋπολογισμού που μπορεί πλέον να τον θυμόμαστε ως μια κακή ανάμνηση για τον ένα μήνα ανασφάλειας που διανύσαμε, που όμως ωστόσο θα συναντάμε τα ίχνη του συχνά στον διάβα μας μέχρι τον ερχόμενο Μάιο και τις βουλευτικές εκλογές.

Κι αυτό διότι τα κόμματα φρόντισαν από νωρίς να μας προϊδεάσουν για το τι θα ακολουθήσει. Όταν τα φώτα στο συνεδριακό έσβησαν και οι εντάσεις που προκλήθηκαν παρήλθαν, έπιασαν δουλειά τα γραφεία Τύπου των κομμάτων, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας μάχης.

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, έβγαλαν μαχαίρια για το ChristofiasWatch και το αστυνομοκρατούμενο κράτος, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, προσπαθούν να βρουν τη φόρμουλα για να συναντηθούν, τώρα που το ζήτημα του προϋπολογισμού έληξε, Αβέρωφ και Νικόλας, το ΔΗΚΟ άνοιξε μέτωπα με ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία, Συνεργασία και ΔΗΠΑ, το ΕΛΑΜ τα έβαλε με το ΑΚΕΛ και τον πρόεδρο της Βουλής, ο Γιώργος Λιλλήκας εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΔΗΚΟ κατηγορώντας το για συμμετοχή στο σύστημα διαφθοράς και διαπλοκής, υπενθυμίζοντας καταδίκες στελεχών του.

Την ίδια ώρα πολιτικοί κύκλοι που βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδά, επιχειρούν να αποδώσουν προσωπικά κίνητρα στον ίδιο τον Γιώργο Λιλλήκα, αλλά και τον Μαρίνο Σιζόπουλο για τη στάση τους στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό.

Και όλα αυτά την ώρα που η ad hoc επιτροπή για τη Λίστα Γιωρκάτζη και ο πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου, προετοιμάζονται για τη δημοσιοποίηση της, εκτός απροόπτου στο τέλος του μήνα. Η δημοσιοποίηση της λίστας, αναμένεται να φέρει έναν νέο γύρο αποκαλύψεων για βουλευτές και άλλα Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα, που προετοιμάζονται για να διεκδικήσουν ή να επαναδιεκδικήσουν την είσοδο τους στη Βουλή.

Την «ωραία» ατμόσφαιρα συμπληρώνουν οι καταθέσεις πρώην υπουργών και άλλων εμπλεκομένων στο Κυπριακό Πρόγραμμα Επενδύσεων που με τις καταθέσεις τους στην Ερευνητική Επιτροπή Νικολάτου επιβεβαιώνουν αυτό που λίγο πολύ αναμέναμε να ακούσουμε. Με βιαστικές και τυποποιημένες ενέργειες, χωρίς τον στοιχειώδη έλεγχο, έδιναν το δικαίωμα σε λογιστές, δικηγόρους και developers να πλουτίζουν στις πλάτες του κράτους. Πάντως με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η κατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην εν λόγω Επιτροπή, όπου θα κληθεί να απαντήσει σε καυτά ερωτήματα, για την εμπλοκή του, τόσο ως ο ανώτατος κρατικός αξιωματούχος, όσο και υπό την προσωπική του ιδιότητα.

Με την διαφθορά να τρώει σαν σαράκι τις γερασμένες σάρκες του κράτους, με την οικονομία να βρίσκεται στα όρια της, με τον λαό κουρασμένο και εξαθλιωμένο από τα μέτρα για περιορισμό της πανδημίας, το πολιτικό σύστημα, αναμφισβήτητα βρίσκεται σε διαρκή κρίση που προς το παρών δεν φαίνεται να εκτονώνεται.

Και το πιο απογοητευτικό… Οι κορυφαίοι θεσμοί του κράτους αντί να εργαστούν για να διαφυλάξουν όσο απέμεινε από το κύρος του κράτους, εργαλειοποιούνται και μετατρέπονται σε κλοτσοσκούφι κομμάτων που τα χρησιμοποιούν για να ενισχύσουν τα επιχειρήματά τους σε έναν ανελέητο πόλεμο εντυπώσεων. Μη κατανοώντας την κρισιμότητα των στιγμών, φαίνεται να μην έχουν συνειδητοποιήσει πως ο ρόλος τους είναι να δίνουν λύσεις και διέξοδο στο αδιέξοδο, αντί με τη στάση τους να μεγιστοποιούν τα με αλματώδεις ρυθμούς αυξανόμενα προβλήματα που προκαλεί το πολιτικό σύστημα.  Ακόμα πιο τραγικό και το γεγονός, ότι η εμπιστοσύνη του κόσμου προς ένα συγκεκριμένο θεσμό, τον Γενικό Ελεγκτή, μεταφράζεται από κομματικά γραφεία ως εμπιστοσύνη των πολιτών στο κόμμα.

Και με το πολιτικό σύστημα πλήρως εκτεθειμένο στα μάτια του μέσου πολίτη και ενδεχομένως και των ξένων, η Κυπριακή Δημοκρατία ετοιμάζεται να δώσει και μια παράλληλη μάχη για το Κυπριακό. Με την ενότητα στα τάρταρα, όπως άλλωστε επιβεβαιώνουν οι ανακοινώσεις των κομμάτων για την επικείμενη άτυπη πενταμερή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν μπορεί να ελπίζει σε ευρεία στήριξη στα δύσκολα που έρχονται. Μάλλον αλλεπάλληλα πυρά, κατηγορίες, γκρίνια και κριτική τον περιμένουν.

Κι όλα αυτά στον πόλεμο της εικόνας, της καλύτερης ατάκας, της πιο μεγάλης εξυπνάδας που θα εκστομίσει η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών μας που επιλέγει να συμμετέχει στο μεγάλο μας τσίρκο.

Δειτε Επισης

Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Καταχωρήθηκε η αγωγή Αναστασιάδη κατά του Μακάριου Δρουσιώτη-Αξιώνει πέραν των δύο εκ.
Συνελήφθη επιχειρηματίας για τη φωτιά στην Πάφο που προκλήθηκε μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Με το ένα πόδι εκτός ΔΗΣΥ η Νιόβη Παρισινού, μετά τη στήριξη στον Γεάδη
Διαφοροποιήθηκε ο αριθμός των Μελών των Κοινοτικών Συμβουλίων
Όραμα και εμπειρία αντιπαρέβαλαν για τη Δημαρχία Λευκωσίας Προύντζος και Τορναρίτης
Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
LIVE: Στην μάχη για τον ΕΟΑ Λευκωσίας Ασσιώτης και Γιωρκάτζης-Έδωσαν το στίγμα του οράματός τους
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα