Ζήτησε αποκλιμάκωση από Τσαβούσογλου ο Μισέλ

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ζήτησε από  τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου διατήρηση, της αποκλιμάκωσης και απτά αποτελέσματα ως προς την αλλαγή στάσης της Τουρκίας προς την ΕΕ, κατά τη συνάντηση των δύο στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαιρέτισε τον τρέχοντα θετικό διάλογο και τόνισε τη σημασία της βιώσιμης μείωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Εν προκειμένω, κάλεσε τον Υπουργό Εξωτερικών να αποφύγει δραστηριότητες που ενδέχεται να προκαλέσουν εντάσεις.

Επιπλέον του εξήγησε ότι η ΕΕ προσβλέπει στην πρόοδο των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και στην επανάληψη της διαδικασίας διακανονισμού της Κύπρου.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε ότι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συζητήσουν ξανά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου.

Ο  Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επανέλαβε την επιθυμία της ΕΕ για εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, αλλά πρέπει να δει απτά αποτελέσματα επιτόπου.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα παραμείνει σε επαφή με όλα τα μέρη και καλωσορίζει την πρόσκληση για επίσκεψη στην Άγκυρα. Ημερομηνία και μορφή που πρέπει να συζητηθούν.

Τέλος τόνισε ότι η θετική ατζέντα θα μπορούσε να περιλαμβάνει εστίαση σε ζητήματα μετανάστευσης, εκσυγχρονισμό τελωνειακών ενώσεων και τομεακούς διαλόγους υψηλού επιπέδου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζητά ο «υπεξ»