Αλαλούμ για Νομοσχέδιο Δικαστηρίων-Δεν αποσύρθηκε, ανάληψη ευθύνης από Γιολίτη

Σε λάθος συνεννόηση απέδωσε την παρεξήγηση για απόσυρση του Νομοσχεδίου για τη δημιουργία Δικαστηρίου για την ταχεία εκδίκαση διαφορών μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών, η υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη, η οποία έσπευσε στη Βουλή μετά την έντονη αντίδραση που προκλήθηκε ανάμεσα στους βουλευτές, μέλη της Επιτροπής Νομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Έμιλυ Γιολίτη, εξήγησε στους βουλευτές πως το Νομοσχέδιο δεν αποσύρθηκε, ωστόσο το Υπουργείο Δικαιοσύνης θέλει να προβεί σε κάποιες αλλαγές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συζήτηση για το εν λόγω Νομοσχέδιο θα συνεχισθεί στην Επιτροπή Νομικών την ερχόμενη Τετάρτη. Πέραν της υπουργού Δικαιοσύνης, στη Βουλή έσπευσε και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι νικητές και οι χαμένοι του προϋπολογισμού και η... ττενέκκα των Βουλευτικών

Σε δηλώσεις της η κ. Γιολίτη είπε ότι ήταν λάθος η αναφορά που έγινε το πρωί για απόσυρση του νομοσχεδίου και αναλαμβάνει την ευθύνη γι’ αυτό. Η πρόθεσή της, είπε, ήταν να δοθούν κάποιες μέρες ώστε να μπορέσει να έρθει πίσω «με τις τροποποιήσεις που θα αντανακλούν τις δεσμεύσεις μας προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα  όπως και τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 20 Ιανουαρίου για να προστατευτούν οι ευάλωτες ομάδες και να επισπευσθεί η διαδικασία ακρόασης αυτών των υποθέσεων στα επαρχιακά δικαστήρια».

Θα είναι, συνέχισε, σε συνεννόηση με τον yπουργό Οικονομικών για τις τροποποιήσεις που χρειάζεται να γίνουν είτε σε αυτόν είτε σε άλλους νόμους για να προχωρήσει η συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου.

Κληθείσα να διευκρινίσει για την ανάληψη ευθύνης εάν ήταν μια λάθος συνεννόηση, η κ. Γιολίτη είπε ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν έπρεπε να είχε αποσυρθεί και ευχαρίστησε τα κόμματα για την κατανόησή τους και που δέχθηκαν τη συνέχιση της συζήτησης. «Είναι δικό μου το λάθος. Αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη. Ήταν μια κακή συνεννόηση δική μου. Δεν ήταν λάθος κάποιου άλλου», είπε.

Πέραν της υπουργού Δικαιοσύνης, στη Βουλή έσπευσε και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος σε δηλώσεις του, υπέδειξε ότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε τον Γενάρη του 2019, ο περί Δικαστηρίων Νόμος που δίνει δικαιοδοσία στα δικαστήρια να εξετάζουν με διαδικασία-εξπρές υποθέσεις δανειοληπτών, δεν αποσύρεται. «Αυτό που η κυβέρνηση σε μερικές μέρες θα φέρει ενώπιον της Βουλής, είναι τις τροπολογίες εκείνες, όπως η πολιτική δέσμευση για να προστατεύσουμε τους δανειολήπτες και τις ευάλωτες ομάδες και να έχουμε επιτέλους μια Δικαιοσύνη που εκδικάζει υποθέσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα», διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

«Με αυτόν τον τρόπο», πρόσθεσε, «προστατεύονται οι δανειολήπτες και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες. Στόχος είναι τις επόμενες μέρες μέσα και από τις τροπολογίες της κυβέρνησης αλλά και ανοιχτοί στη συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής με τα άλλα πολιτικά κόμματα, να υλοποιήσουμε αυτό που είναι και απαίτηση της κοινωνίας αλλά και υποχρέωση ενός κράτους δικαίου. Το αναφαίρετο δικαίωμα του οποιουδήποτε πολίτη να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, ιδιαίτερα για τη συγκεκριμένη περίπτωση των δανειοληπτών να τυγχάνει δίκαιης αλλά και σύντομης λύσης αλλά και σύντομων αποφάσεων».

«Μ’ αυτό τον τρόπο θα υπάρχει μια ισορροπία. Από τη θα ικανοποιηθεί το αίτημα το δικαιότατο των δανειοληπτών από την άλλη δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού τομέα», κατέληξε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη Τετάρτη, το Υπουργικό Συμβούλιο, έλαβε απόφαση για τη δημιουργία δικαστηρίου που θα εκδικάζει υποθέσεις εκποιήσεων και στο οποίο, θα έχουν δικαίωμα να προσφεύγουν οι δανειολήπτες που θεωρούν ότι αδικούνται από τις αποφάσεις των τραπεζών. 

Το εν λόγω Νομοσχέδιο ήρθε ως αποτέλεσμα των αιτημάτων της ΕΔΕΚ προς την Κυβέρνηση για να πεισθεί να ψηφίσει τον προϋπολογισμό. 

Το Νομοσχέδιο ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί εκτάκτως σήμερα, σε συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, με στόχο να ολοκληρωθεί η συζήτηση και να οδηγηθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια, το συντομότερο δυνατόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από τη Lady Emily στο Christofias watch-Ένταση και… ξιφασκίες στη Βουλή

Νωρίτερα, πριν η υπουργός Δικαιοσύνης ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής Νομικών σε κλειστή συνεδρία, ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου, σε δηλώσεις του εξέφρασε την ελπίδα η απόσυρση του Νομοσχεδίου να έγινε για να επανακατατεθεί κάτι πιο γενικό, ώστε να καλύπτει αυτά που θα καταθέτονταν σήμερα ως τροπολογίες στο νομοσχέδιο. Ο κ. Γεωργίου, κληθείς να σχολιάσει πολιτικά την κίνηση αυτή της Κυβέρνησης, είπε πως είναι «επιεικώς απαράδεκτη».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, σε δηλώσεις του μετά τη διευκρίνηση της Υπουργού, είπε πως ως αποτέλεσμα των έντονων αντιδράσεων όλων των κομμάτων στην Επιτροπή, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέκρουσαν πρύμναν, έκαναν επαναστροφή αφήνοντας ουσιαστικά εκτεθειμένους τους εαυτούς τους.

Όπως είπε, ενώ το πρωί το Υπουργείο είχε πει πως το νομοσχέδιο αποσύρεται για να συσταθεί ειδική επιτροπή που θα επεξεργαζόταν επιπρόσθετες προτάσεις, και πριν από λίγο είπε πως είτε ήταν παρεξήγηση, είτε ότι δεν κατάλαβαν καλά οι βουλευτές. «Επειδή το δεν καταλάβαμε καλά, ο πρώτος διδάξας ήταν ο Νίκος Αναστασιάδης με το γνωστό ανέκδοτο για τα δύο κράτη που δεν είπε ποτέ σε κανένα, είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση έκανε δεύτερες και σοφότερες σκέψεις και το καταγράφουμε», είπε.

Ο κ. Δαμιανού είπε πως θα αναμένουν να δουν τι Νομοσχέδιο θα φέρει η Κυβέρνηση, προσθέτοντας πως η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων δεν αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας για το πού βρίσκονται τα αισθήματα των κυβερνώντων. Μάλλον πολύ πλησίον των τραπεζών βρίσκονται και πολύ μακριά από τους δανειολήπτες», κατέληξε.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε πως η έντονη και άμεση αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης οδήγησε εσπευσμένα την Υπουργό Δικαιοσύνης στην Επιτροπή Νομικών για να πει ότι η αναφορά περί απόσυρσης του νομοσχεδίου ήταν ένα καλόπιστο λάθος.

«Είναι προφανές για το ΔΗΚΟ ότι αν δεν υπήρχε η αντίδραση από την πλευρά της αντιπολίτευσης δεν θα είχαμε αυτή την εξέλιξη», είπε και κατέληξε πως παρόλα αυτά ακόμα και αν ισχύει ότι πρόκειται για καλόπιστο λάθος, το ράβε ξήλωνε για ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο δεν εμπνέει ούτε εμπιστοσύνη, ούτε σοβαρότητα για αυτούς που κυβερνούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με… σεισμό Συναγερμό και το «ναι» άλλων έντεκα εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε πως είναι φανερό ότι μετά την αντίδραση όλων των κομμάτων, η Κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν και ξεκαθάρισε πως την ΕΔΕΚ δεν την ενδιαφέρει τόσο η ταχύτητα στην διεκπεραίωση των υποθέσεων όσο η απόδοση και απονομή δικαιοσύνης.

Πρόσθεσε πως τις τροπολογίες και τις προτάσεις που έχουν θα τις καταθέσουν ούτως ή άλλως ώστε να αποφεύγονται οι πλειστηριασμοί και οι εκποιήσεις εκεί όπου προκαλείται αδικία στον δανειολήπτη.

Δειτε Επισης

Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα