Αβέρωφ: Αποφεύγεται μια μεγάλη περιπέτεια που θα επέφερε οικονομική αστάθεια στον τόπο

Με την ψήφιση του προϋπολογισμού αποφεύγεται μια μεγάλη περιπέτεια που θα επέφερε οικονομική αστάθεια στον τόπο, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, καλώντας όλους σε συνεργασία για την πανδημία, την οικονομία, το Κυπριακό αλλά και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ευχαρίστησε τα κόμματα που αν και ανήκουν στην αντιπολίτευση, αν και διαφωνούν με πολιτικές «ψηφίζουν για την κοινωνία, ψηφίζουν για την χώρα».

«Σήμερα ο προϋπολογισμός ψηφίζεται», είπε ο κ. Νεοφύτου. Αποφεύγουμε, ανέφερε, μια μεγάλη περιπέτεια που θα επέφερε οικονομική αστάθεια στον τόπο». Είπε ότι υπάρχουν τέσσερα μεγάλα εθνικά ζητήματα, η πανδημία, η οικονομία, το Κυπριακό και η διαφθορά και διαπλοκή, σημειώνοντας ότι «χρειάζεται να συνδράμουμε όλοι».

Γιατί αν υπάρχουν υγειονομικοί κίνδυνοι, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ «είναι και για τους αριστερούς και τους δεξιούς», για να προσθέσει ότι «χρειαζόμαστε μια συνεργασία όλοι, να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους κινδύνους και το ενδεχόμενο τρίτου κύματος». Να προετοιμαστούμε κατάλληλα, αλλά και με επιτάχυνση στους εμβολιασμούς, να ξανανοίξουμε την οικονομία με την στήριξη του κράτους.

Για ένα σχεδόν χρόνο πάγωσε η οικονομία παγκόσμια αλλά και στην Κύπρο. Κι όταν κάτι παγώνει χρειάζεται θέρμανση για να ξεπαγώσει και η θέρμανση είναι η στήριξη του κράτους. Υπήρξε σημαντική μέχρι σήμερα, μια από τις σημαντικές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όμως στηρίξαμε εργαζόμενους. Τώρα με το 2ο πακέτο στηρίζονται και ΜμΕ όπως και την προηγούμενη φορά με 100 εκατ. Αυτό όμως που θα είναι η τονωτική ένεση στην οικονομία είναι η στήριξη των μικρομεσαίων και των επιχειρήσεων του τόπου με τα εγγυημένα δάνεια, που πάλι με διαφορές που πρέπει να τις ξεπεράσουμε, οφείλουμε και υποχρεούμαστε να τις ξεπεράσουμε, είμαστε η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη που δεν έχουμε το σχέδιο για τα εγγυημένα δάνεια.

Για το Κυπριακό, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι στο τέλος του Φεβρουαρίου πάμε στην πενταμερή. Χρειάζεται ενότητα από όλους ανεξάρτητα από τις απόψεις που έχουμε. Και αυτή την φορά, είπε, «εκτιμώ ότι δεν θα είναι μια διαδικασία που θα πάρει χρόνια. «Θα κληθούμε να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις για τον τόπο μας και χρειάζεται η ελάχιστη ενότητα μεταξύ μας», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Για τη διαφθορά, ανέφερε ότι «δεν θα το λύσουμε ποτέ αν το μόνο που κυριαρχεί καθημερινά είναι να αποδείξουμε ποιος είναι πιο διεφθαρμένος από τον άλλο». «Κυβέρνηση, νομοθετική εξουσία, ανεξάρτητοι θεσμοί, όλοι μαζί να βρούμε τρόπους και να θεσπίσουμε κανόνες διαφάνειας. Να θεσπίσουμε τα αναγκαία και μαζί με την δικαιοσύνη να πατάξουμε τη διαπλοκή και να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες», πρόσθεσε.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου απηύθυνε έκκληση στους δύο ανεξάρτητους θεσμούς, το Γενικό Εισαγγελέα και το Γενικό Ελεγκτή «να βρουν τους ενδεδειγμένους τρόπους να λύσουν το ζήτημα».

Δηλώνω ως ΔΗΣΥ, είπε, ότι «δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να πιάσει τους φακέλους ο οποιοσδήποτε να κάνει τον οποιοδήποτε έλεγχο». «Αν δεν τα βρουν ας πάνε επιτέλους από κοινού στο Ανώτατο Δικαστήριο να κρίνει ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος. Φτάνει, δεν μπορεί να δηλητηριάζεται άλλο αυτό το τοξικό κλίμα την στιγμή που μπορεί να λυθεί η συνεργασία στο τέλος με το Ανώτατο», πρόσθεσε.

Αναφορά σε περιστατικό με Αστυνομία επί διακυβέρνησης Χριστόφια και διευκρίνιση από ΑΚΕΛ

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Νεοφύτου σχολιάζοντας αναφορές σε περιστατικό που προέκυψε από καταγγελία της Υπουργού Δικαιοσύνης Έμιλυς Γιολίτη για αναφορές σε λογαριασμό σε κοινωνικό δίκτυο, αναφέρθηκε σε περιστατικό κατά την διακυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια.

«Βεβαίως και εμείς οι πολιτικοί πρέπει να είμαστε ανεκτικοί στην οποιαδήποτε κριτική και πρέπει να ξεπερνούμε τα όρια της ανεκτικότητας μας. Το δηλώσαμε και το επαναλαμβάνουμε, αλλά ένα κόμμα που στο «Christofiaswatch», που τότε δεν υπήρχε καν μια παραποίηση με ψευδές προφίλ, μόνο μια απλή σάτιρα και κριτική, στο δικηγόρο Ξενή Ξενοφώντος, στις 6 το πρωί, με το βρέφος, μπούκαρε [ΣΣ η Αστυνομία] με οδηγίες και καταγγελίες του τότε Πρόεδρου της Δημοκρατίας, όχι Υπουργού. Λίγη σεμνότητα δεν πειράζει όταν απ’ αυτό το βήμα κάνετε μαθήματα δημοκρατίας και λογοκρισίας», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Όταν, συνέχισε, «είσαστε το κόμμα με δεκάδες στελέχη σας που φιμώθηκαν γιατί εξέφρασαν την άποψή τους». Όταν, πρόσθεσε, «υπάρχει σε αυτή την αίθουσα συνάδελφος, που παρά τον οδοστρωτήρα του ΑΚΕΛ παρέμεινε ζωντανός πολιτικά», είπε, προσθέτοντας ότι αναφέρεται στο Γ. Λιλλήκα. Όταν, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, «τόλμησε να έχει μια άποψη για να λεχθεί από τα πιο επίσημα χείλη ότι ο ‘οδοστρωτήρας του ΑΚΕΛ θα σε καταστρέψει’». Είστε εσείς που μας κάνετε σήμερα μαθήματα. Τα δεχόμαστε και αν έχουμε λάθη θα τα διορθώσουμε, είπε.

Σε διευκρίνιση προχώρησε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου μετά την αναφορά του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για την είσοδο της Αστυνομίας στο σπίτι δικηγόρου.  Ο κ. Στεφάνου διευκρίνισε ότι η καταγγελία στην Αστυνομία τότε δεν έγινε από τον Δημήτρη Χριστόφια αλλά από τον δημοσιογράφο Μακάριο Δρουσιώτη, για συγκεκριμένη αναφορά στην ιστοσελίδα που τον αφορούσε. «Ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν κατάγγειλε ποτέ κανένα γι αυτό το γεγονός», είπε ο κ. Στεφάνου.

«Εάν ο κ. Στεφάνου όπως έχει διαβεβαιώσει εδώ στο σώμα δεν είναι ο Πρόεδρος Χριστόφιας που έκανε την καταγγελία, το δέχομαι», είπε από την πλευρά του ο κ. Νεοφύτου.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα