Χρίστου: Η θετική μας ψήφος δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στη φιλοσοφία του Προϋπολογισμού

Η θετική μας ψήφος δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στη φιλοσοφία του Προϋπολογισμού, αλλά  έμπρακτη στήριξη στην κάθε μία και στον κάθε ένα που αγωνίζεται καθημερινά για προσωπική και επαγγελματική επιβίωση, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ.

Σε ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για τον αναθεωρημένο κρατικό προϋπολογισμό 2021, ο Χρίστος Χρίστου είπε ότι το ΕΛΑΜ εμμένει σταθερό στην άποψή του και ψηφίζει ως ακολούθως: "Οχι στις δαπάνες για αιτητές πολιτικού ασύλου, Οχι στις δαπάνες για συντήρηση και διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων, Όχι στις δαπάνες για φοίτηση Τουρκοκυπρίων μαθητών σε ιδιωτικές σχολές, Στηρίζουμε τα υπόλοιπα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως παραχωρούμε λευκή επιταγή σε κανένα".

"Δεν ζητήσαμε ούτε προσωπικές, ούτε κομματικές χάρες όπως διάφοροι ψιθυρίζεται. Τη λογική του παζαριού εσείς την καθιερώσατε εδώ και δεκαετίες" ανέφερε.

Είπε ότι "δεκάδες σκάνδαλα που ρήμαξαν τον τόπο φέρουν τη σφραγίδα σας και είσαστε όλοι συνένοχοι για τη διαφθορά.

Το ΕΛΑΜ έχει πολύ πιο ψηλά τον πήχη. Θέλουμε μια μέρα να νοιώσει όλος ο Λαός μας περήφανος για τον τόπο του".

"Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αν δεν υπάρξει προϋπολογισμός τα πάντα είναι στον αέρα. Γνωρίζετε ότι συνταξιούχοι, ανάπηροι, μονογονιοί και άλλοι δικαιούχοι δεν θα πάρουν τίποτε από το κράτος και όλα θα παραλύσουν. Γνωρίζετε ότι αρκετές επιχειρήσεις είναι κλειστές από τον περασμένο Μάρτιο ενώ οι υποχρεώσεις τους τρέχουν. Γνωρίζετε ότι οι επηρεαζόμενοι του Δεκεμβρίου δεν έχουν ακόμα πληρωθεί. Γνωρίζετε ότι γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι επαγγελματίες υγείας τους οποίους αρκετές φορές όλοι σας έχετε δημοσία ευχαριστήσει για τη συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση της επιδημίας κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι;" είπε.

Πρόσθεσε ότι, "επομένως όσοι σήμερα καταψηφίζουν δεν τιμωρούν την Κυβέρνηση Αναστασιάδη όπως ισχυρίζονται αλλά τον ίδιο το Λαό μας. Άλλωστε το προσεχές διάστημα υπάρχουν προς ψήφιση αρκετά κυβερνητικά νομοσχέδια που μπορούμε να εκφράσουμε όλοι τις διαφωνίες μας σε αυτά τα πλαίσια".

Όπως είπε, θέτοντας ως άμεση προτεραιότητα την εξεύρεση λύσεων για σημαντικά ζητήματα το ΕΛΑΜ προχώρησε  στην κατάθεση σειράς προτάσεων και τροπολογιών. Για τις εκποιήσεις είπε ότι κατέθεσαν τρεις προτάσεις νόμου. Η πρώτη, είπε, αφορά την καθολική αναστολή των Εκποιήσεων μέχρι την 30η Ιουνίου. "Την πρόταση αυτή την απορρίψατε όλοι σας την ημέρα ψήφισης του Κρατικού Προϋπολογισμού. Τυχόν αποδοχή της θα μπορούσε να δώσει μία προσωρινή λύση μέχρι να ρυθμίσουμε νομοθετικά το ζήτημα", συνέχισε.

Η δεύτερη, ανέφερε, αφορά την μη καταβολή φόρου για κέρδος που προκύπτει από τη διάθεση οποιουδήποτε ακινήτου εκποιείται χωρίς τη συγκατάθεση του δανειολήπτη.

"Μέχρι σήμερα οι υφιστάμενες νομοθετικές ρυθμίσεις ευνοούν τις Τράπεζες. Η δική μας πρόταση καλύπτει όλους τους δανειολήπτες οι οποίοι χάνουν την περιουσία τους από εκποιήσεις χωρίς τη συγκατάθεση τους και καλούνται επιπλέον να καταβάλουν κεφαλαιουχικό φόρο" συνέχισε.

Ο κ. Χρίστου είπε ότι η τελευταία πρόταση, αφορά το δικαίωμα προσφυγής ενώπιον της Δικαστικής Δικαιοσύνης για να προσβάλει τις υπερβολικές απαιτήσεις που τίθενται εκβιαστικά εκ μέρους των Τραπεζικών Ιδρυμάτων.

"Ευτυχώς εισακουστήκαμε εν μέρει" είπε και πρόσθεσε ότι τις τελευταίες ημέρες επίσης κατέθεσαν πρόταση προς το αρμόδιο υπουργείο για μείωση των τελών κυκλοφορίας για το 2021 κατά 50%.

"Λαμβάνοντας υπόψιν τις υποχρεωτικές απαγορεύσεις μετακίνησης για αρκετούς μήνες το 2020, ένα μέτρο το οποίο εφαρμόζεται και αυτό το διάστημα χωρίς χρονικό ορίζοντα τερματισμού. Πιστεύουμε πως οι πολίτες δικαιούνται αισθητές οικονομικές ελαφρύνσεις σε αυτό το τομέα" είπε.

Ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι επίσης σημαντικά ζητήματα όπως η κατώτατη σύνταξη και οι αμυντικές δαπάνες ενσωματώθηκαν στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό και την επικείμενη Πενταμερή Διάσκεψη είπε ότι "για εμάς το εθνικό θέμα αποτελεί κεφαλαιώδες ζήτημα και ξεκαθαρίζουμε τα εξής: Διαφωνούμε πλήρως με την επικείμενη Πενταμερή Διάσκεψη. Η Τουρκία επιχειρεί να εντάξει στο διάλογο απαράδεκτες θέσεις όπως τα δύο κράτη και η πολιτική ισότητα".

Πρόσθεσε ότι "ακόμα και σε επίπεδο συμβολισμού προσπαθεί να παρουσιάσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως ηγέτη κοινότητας πράγμα που υποβαθμίζει συνολικά την Κυπριακή Δημοκρατία ενώ αντίστοιχα αναβαθμίζει το κατοχικό έκτρωμα. Καμία από αυτές τις θέσεις δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή. Ο μόνος στόχος για την εξωτερική μας διπλωματία πρέπει να είναι η επιβολή εμπάργκο όπλων και η αποκοπή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης προς την Τουρκία του Ερντογάν. Διακηρύττουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι είμαστε το νόμιμο κράτος και είναι οι παράνομοι εισβολείς".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα