Προς ψήφιση μέσα από συμπληγάδες ο προϋπολογισμός-Εκκρεμότητα η Αλληλεγγύη

Με σαφώς ευνοϊκότερες συνθήκες και με τις ενδείξεις να δείχνουν ότι τελικά θα υπερψηφιστεί, ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός τίθεται προς ψήφιση στη σημερινή Ολομέλεια της Βουλής, με μοναδική εκκρεμότητα τη στάση που θα κρατήσουν οι δύο βουλευτές της Αλληλεγγύης, η Πολιτική Επιτροπή της οποίας χθες δεν έλαβε τελική απόφαση.

Η χθεσινή ημέρα, έφερε εξελίξεις σε ότι αφορά τη στάση που θα κρατήσει η ΕΔΕΚ, αφού το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, αποφάσισε ομόφωνα, οι τρεις βουλευτές των Σοσιαλιστών να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό. Μετά από αυτή την εξέλιξη, υπέρ της ψήφισης του αναμένεται να ψηφίσουν ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ, Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, ΕΛΑΜ και Συμμαχία Πολιτών. Εναντίον αναμένεται να ψηφίσουν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, των Οικολόγων και η Άννα Θεολόγου, με τους δύο βουλευτές της Αλληλεγγύης, να αναμένουν τις τελικές αποφάσεις των οργάνων του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνεδρία της Πολιτικής Επιτροπής της Αλληλεγγύης, επικράτησε έντονος προβληματισμός, σε σχέση με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για το θέμα των εκποιήσεων και το δικαίωμα των δανειοληπτών που βρίσκονται προ του φάσματος της εκποίησης της περιουσίας τους να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη.

Η Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος, αποφάσισε όπως ζητήσει διευκρινίσεις από την Κυβέρνηση και αναλόγως των απαντήσεων που θα πάρει, θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις. Γι' αυτό το λόγο θα υπάρξουν και σήμερα εσωκομματικές διεργασίες μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ωστόσο, με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις της προέδρου του Κινήματος τις τελευταίες ημέρες, αναγνωρίζεται πως πρόκειται για προϋπολογισμό εκτάκτου ανάγκης, ωστόσο εκφράζεται δυσφορία για τις πατερναλιστικές, όπως η ίδια χαρακτήρισε, συμπεριφορές σε ότι αφορά το θέμα των εκποιήσεων και το δικαίωμα των δανειοληπτών να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, που σήμερα παρουσιάζεται ως επιτυχία της ΕΔΕΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Είπε το πολυπόθητο «ναι» η ΕΔΕΚ-Πρόσω ολοταχώς για ψήφιση του προϋπολογισμού

Μετά και τις σημερινές επαφές της κ. Θεοχάρους με στελέχη της Κυβέρνησης, αναμένεται, εκτός απροόπτου, αυτές οι ανησυχίες του Κινήματος να διασκεδαστούν και οι Μιχάλης Γιωργάλλας και Ρούλα Γεωργιάδου να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός καταψηφίσθηκε στις 17 Δεκεμβρίου για πρώτη φορά στα χρονικά, λόγω της απόφασης του Δημοκρατικού Κόμματος να εμμένει στη θέση του, πώς για να υπερψηφίσει απαιτεί να δοθούν οι φάκελοι όλων των πολιτογραφήσεων στον Γενικό Ελεγκτή. Σε εκείνη την ψηφοφορία οι τρεις βουλευτές της ΕΔΕΚ καταψήφισαν, αφού τα αιτήματα τους δεν είχαν ικανοποιηθεί από την Κυβέρνηση, ενώ οι δύο βουλευτές της Αλληλεγγύης υπερψήφισαν.

Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου και το πρώτο εικοσαήμερο του Ιανουαρίου, μεταξύ του προέδρου της ΕΔΕΚ, του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού και υπουργών της Κυβέρνησης, έγινε κατορθωτό να ικανοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματα των Σοσιαλιστών, οι οποίοι κατέληξαν στη χθεσινή απόφαση του Πολιτικού Γραφείου.

Οι υπουργοί της Κυβέρνησης, αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχαν επαφές τόσο με την ηγεσία του Κινήματος Αλληλεγγύης, όσο και με τον Γιώργο Λιλλήκα από τη Συμμαχία Πολιτών, ο οποίος επίσης αναμένεται να διαφοροποίησει τη στάση του και να υπερψηφίσει, αλλά και με τους τρεις βουλευτές της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Διαδικασία εξπρές
Συνεπώς χωρίς τους βουλευτές της Αλληλεγγύης, μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει 27 «ναι», ενώ 27 είναι και τα «όχι» από τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Οικολόγοι και την Άννα Θεολόγου.

Η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για τη ψήφιση του αναθεωρημένου προϋπολογισμού είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις τέσσερις το απόγευμα. Θα πρόκειται ωστόσο, για μια διαδικασία εξπρές με τον λόγο να δίνεται μόνο στους αρχηγούς των κομμάτων για περιορισμένο χρόνο. Ειδικότερα Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρος Κυπριανού θα λάβουν τον λόγο για 20 λεπτά, ο Νικόλας Παπαδόπουλος για 15 και οι υπόλοιποι αρχηγοί για 10 λεπτά. Μετά το πέρας των ομιλιών θα ακολουθήσει η ψηφοφορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προϋπολογισμός για γερά νεύρα-«Ναι» από ΕΔΕΚ, προβληματισμός στην Αλληλεγγύη

Οι τροπολογίες
Πριν τη ψήφιση του προϋπολογισμού και παρά το γεγονός ότι οι τροπολογίες που συγκέντρωσαν κοινοβουλευτική πλειοψηφία στον καταψηφισθέντα προϋπολογισμό ενσωματώθηκαν στον νέο, τα κόμματα αναμένεται να καταθέσουν γύρω στις 35 νέες τροπολογίες.

Ανάμεσα στις τροπολογίες που είναι πιο πιθανό να περάσουν είναι η εισήγηση για αποκοπή οποιωνδήποτε δαπανών σε σχέση με αποκρατικοποίηση/ιδιωτικοποίηση δημόσιων οργανισμών και κρατικών επιχειρήσεων, κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών. Η τροπολογία κατατίθεται από τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών και Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων.  Από την αποκοπή εξαιρούνται οι δαπάνες που αφορούν το έργο της ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, την ανάπτυξη της περιοχής Τροόδους, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη αφορά το Ταμείο Αλληλεγγύης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προς ψήφιση 35 τροπολογίες επί του αναθεωρημένου κρατικού προϋπολογισμού

Η έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών
Στην έκθεση που κατέθεσε στην Ολομέλεια η Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, αναφέρεται ότι ο  Κρατικός Προϋπολογισμός του 2021, όπως εκ νέου κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπει δαπάνες (τακτικές και αναπτυξιακές), ύψους €7.158.245.905  και παρουσιάζει αύξηση δαπανών κατά 2,5% σε σύγκριση με τις αρχικά προϋπολογισθείσες και εγκριθείσες δαπάνες του προϋπολογισμού του 2020 (μη περιλαμβανομένων των τεσσάρων συμπληρωματικών προϋπολογισμών του 2020).

Σημειώνεται ότι, μετά τις τροποποιήσεις που έχουν ενσωματωθεί σε αυτόν ως αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που έλαβαν χώρα μετά την καταψήφιση του αρχικού προϋπολογισμού για το έτος 2021, ο νέος προϋπολογισμός παρουσιάζεται αυξημένος κατά €339.912.290. Τα έσοδα που προβλέπονται στον υπό αναφορά προϋπολογισμό (εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών ροών) ανέρχονται στα €6.480 εκατομ., σε σύγκριση με αναθεωρημένα έσοδα ύψους €5.917 εκατομ. το 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 9,5%.

Ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε την Επιτροπή ότι από τις τροπολογίες που συγκέντρωσαν κοινοβουλευτική πλειοψηφία στον καταψηφισθέντα προϋπολογισμό ενσωματώθηκαν στον νέο αυτές που αφορούν στην αποκοπή ποσοστού ύψους δέκα τοις εκατό (10%) από τις ομάδες δαπανών που αφορούν σε συμβουλευτικές υπηρεσίες/έρευνες, λειτουργικές δαπάνες και εκπαίδευση προσωπικού/συνέδρια, σεμινάρια και άλλα γεγονότα. Οι εν λόγω αποκοπές επιφέρουν συνολική μείωση των πιστώσεων ύψους €21.374.265 και δεν επηρεάζουν τον προϋπολογισμό της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατ’ επιταγήν της συνταγματικής διάταξης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υποβλήθηκε στην Ολομέλεια η Έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών για τον Προϋπολογισμό

         

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον