Κόντρα μεταξύ Χάρη και Χάσικου-Τα... ρε, τα εγώ εν τζαι, ο μάγκας και η διαγραφή

Διαδικτυακός πόλεμος ξέσπασε μεταξύ των πρώην υπουργών της Κυβέρνησης Αναστασιάδη Σωκράτη Χάσικου και Χάρη Γεωργιάδη, με αφορμή τα όσα κατέθεσε ο δεύτερος, στην ακροαματική διαδικασία της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις επενδυτών, χθες.

Την αρχή έκανε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος απευθυνόμενος στον Χάρη Γεωργιάδη τον καλεί,  «τούτα τα «εγώ εν Τζίαι» στην επιτροπή για όλα φταίει ο Χασικος ....αλλού. Τον καιρό που το κράτος δεν είχε «μια» και ήταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας κ μνημονίου με μοναδικό έσοδο τις πολιτογραφήσεις μην το ξεχνάς.  Εγώ αναλαμβάνω τις όποιες ευθύνες μου αναλογούν», έγραψε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών.

Η απάντηση του Χάρη Γεωργιάδη ήταν άμεση με τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ να απαντά στον Σωκράτη Χάσικο πως ο ίδιος έκανε κλειστή τηλεδιάσκεψη και τον κάλεσε να ζητήσει και να δώσει τα πρακτικά της δικής του εμφάνισης στη δημοσιότητα, «παρά να κάνεις τον «μάγκα» από το tweeter».

 

Λίγο αργότερα, ο Χάρης Γεωργίαδης, διέγραψε την ανάρτηση του, αναφέροντας πως έκανε λάθος που απάντησε στον Σωκράτη Χάσικο, υποδεικνύοντας πως η Επιτροπή θα μπορούσε να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά με τις εμφανίσεις που προηγήθηκαν ενώπιον της. 

 

Μεταξύ άλλων ο Χάρης Γεωργιάδης, είπε την Τρίτη ενώπιον της επιτροπής ότι το 2017 όταν ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, ανέλαβε ως υπουργός Εσωτερικών, διαδεχόμενος τον Σωκράτη Χάσικο διαπίστωσε σοβαρές υστερήσεις στις διαδικασίες του ΥΠΕΣ,  λέγοντας πως «πολύ σύντομα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, με ενημέρωσε ότι διαπιστώνει ότι οι διαδικασίες στο Υπουργείο του έχουν σοβαρές υστερήσεις».

Όπως είπε, ενημέρωσαν αμέσως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις αδυναμίες και ότι «έπρεπε να ληφθούν κάποια μέτρα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών της επιτροπής ο κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε πως δεν απετράπηκε η κατάχρηση του προγράμματος από παρόχους. «Δυστυχώς ένα πρόγραμμα που έγινε με καλή πρόθεση για να βοηθήσει την ανάκαμψη και τη ανάπτυξη της οικονομίας αφέθηκε να τύχει τέτοιας κατάχρησης από κάποιους και δεν υπονοώ ότι είναι η πλειοψηφία…Υπήρχαν κάποιες περιπτώσεις τόσο κτυπητές που μας έχουν εκθέσει», είπε και αναφέρθηκε στην περίπτωση του Μαλαισιανού Τζο Λόου.

«Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ήρθε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου θετική σύσταση. Είναι παράδειγμα λανθασμένου χειρισμού που μας εξέθεσε. Αν τα έβαζα στη ζυγαριά….έπρεπε ενωρίτερα να γίνονταν κάποιες κινήσεις», είπε, προσθέτοντας ότι μετά αυτές τις περιπτώσεις ο ίδιος είχε τοποθετηθεί ότι δεν θα διατηρούσε το πρόγραμμα. «Αυτή ήταν θέση μου. Στο πλαίσιο των πολιτικών διαβουλεύσεων η θέση μου ήταν να καταργηθεί».

Ως προς τις ευθύνες του, ο Χάρης Γεωργιάδης είπε πως έχει μερίδιο ευθύνης ως μέλος του Υπουργικού. Σημείωσε ωστόσο ότι όταν διαπιστώθηκαν τα προβλήματα και ειδικά πως οι έλεγχοι του ΥΠΕΣ δεν ήταν αξιόπιστοι, ο ίδιος θορυβήθηκε. Επανέλαβε πως είχε πει στον Κωνσταντίνο Πετρίδη πως «ό,τι χρειαστεί από το ΥΠΟΙΚ θα το έχει, του είπα ότι αν χρειαζόταν κονδύλι θα το είχε για τους ενισχυμένους ελέγχους δέουσας εποπτείας, για να κλείσουν τα παραθυράκια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ερευνητική για διαβατήρια: Δίνονταν πολιτογραφήσεις χωρίς κανονισμούς

«Σε άλλες χώρες κυβερνήσεις παραιτούνται…»

Στον απόηχο των όσων ανέφερε ο Χάρης Γεωργιάδης ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, το ΑΚΕΛ αναφέρει πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών «επιβεβαίωσε ότι αυτή η κυβέρνηση ήταν και είναι το βασικό μέρος του σκανδάλου των χρυσών διαβατηρίων. Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, ο τέως Υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι κανένα μέλος της κυβέρνησης Αναστασιάδη δεν ζήτησε ποτέ να εξαιρεθεί από τη διαδικασία έγκρισης των χρυσών διαβατηρίων για αιτήσεις που υπέβαλαν γραφεία που συνδέονται μαζί τους. Ούτε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ούτε οι νυν και πρώην υπουργοί, αισθάνθηκαν ποτέ την ανάγκη να δηλώσουν την κραυγαλέα σύγκρουση συμφέροντος και να εξαιρεθούν από τη διαδικασία».

Σε δηλώσεις του ο Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε παράλληλα πως «οι πολίτες γνωρίζουν τι συμβαίνει. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη έκοψε και έραψε τα κριτήρια του προγράμματος. Ακολούθως, το δικηγορικό γραφείο Αναστασιάδη και γραφεία που συνδέονται με υπουργούς της κυβέρνησης Αναστασιάδη υπέβαλλαν αιτήσεις για χρυσά διαβατήρια. Και οι ίδιοι άνθρωποι, ως υπουργικό συμβούλιο, έδιναν τις εγκρίσεις με αποτέλεσμα να αποκομίζουν κέρδη εκατομμυρίων τα γραφεία τους και οι οικογενειακές επιχειρήσεις. Αυτό το γαϊτανάκι αλληλοεξυπηρέτησης που στήθηκε είναι ο ορισμός της σύγκρουσης συμφέροντος και της διαπλοκής. Σε άλλες χώρες κυβερνήσεις θα είχαν παραιτηθεί. Στην Κύπρο η κυβέρνηση ζητά και τα ρέστα».

Δειτε Επισης

Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου