Η ασφυκτική πίεση ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ σε Αναστασιάδη και η περιρρέουσα των Προεδρικών

Η αντιπολίτευση βρίσκεται εδώ και καιρό σε προεκλογική περίοδο, είναι το γενικό σχόλιο στελεχών της Κυβέρνησης αναφορικά με την έντονη, σε κάποιες περιπτώσεις ασφυκτική πίεση που ασκείται κυρίως από το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ σε μια σειρά ζητημάτων, που ξεκινούν από την πανδημία και φτάνουν μέχρι τη διαφθορά και το Κυπριακό. Σε αυτά, ήρθε να προστεθεί πρόσφατα και το ζήτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μπορεί δημόσια να μην γίνεται παραδεκτό, ωστόσο στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα πλανάται μια ενδεχόμενη εκλογική συνεργασία μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ που ξεκινά με την εκλογή του Προέδρου της Βουλής στις Βουλευτικές του Μαΐου, με βάθος μέχρι και τις Προεδρικές Εκλογές του 2023. 

Όσο κι αν δεν το παραδέχονται, ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ βρίσκονται σε προεκλογικό αναβρασμό, εξαπολύοντας επιθέσεις κατά της Κυβέρνησης επί παντός επιστητού, με στόχο να αυξήσουν την ήδη μεγάλη δυσφορία που επικρατεί, κυρίως λόγω της πανδημίας και των κοινωνικών συνεπειών της, εντός των πολιτών, με σκοπό να κεφαλαιοποιήσουν, σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο βαθμό, τη φθορά της Κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος.

Τα αλλεπάλληλα μέτωπα που εκκρεμούν και αφορούν την υγειονομική κρίση και τις συνέπειες της που αγγίζουν από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο πολίτη, η νέα προσπάθεια για επανέναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων μέσα από την άτυπη πενταμερή τον άλλο μήνα, η οικονομική ανασφάλεια που δημιουργείται σε χιλιάδες επιχειρήσεις, το αίσθημα οργής που κατακλύζει άπαντες τους πολίτες ως συνεπακόλουθο των όσων είδαμε στο βίντεο του Al Jazeera και τώρα η πίεση που ασκείται στην Κυβέρνηση μέσω της Μεταρρύθμισης της ΤΑ, αποτελούν πεδίο δόξης λαμπρό για αύξηση των ποσοστών σε ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ.

Πάντως, οι εύθραυστες ισορροπίες μέσα στις οποίες διεξάγεται αυτή η συζήτηση, δεν είναι δεδομένο ότι θα ευνοήσει τα αντιπολιτευόμενα κόμματα για μια σειρά από λόγους, αφού το ενδεχόμενο παραδείγματος χάρη η καταψήφιση του προϋπολογισμού από το ΔΗΚΟ, στην κάλπη να γυρίσει εναντίον του, ενώ σε ότι αφορά την ουσία του ζητήματος της διαφθοράς, στο βίντεο του Al Jazeera, πρωταγωνιστής ήταν ο τέως βουλευτής του ΑΚΕΛ. 

Διαφθορά
Αιχμή του δόρατος των επιθέσεων δεν είναι άλλο από το θέμα της διαφθοράς και ειδικότερα το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση είναι δέκτες έντονης κριτικής και από το ΔΗΚΟ και από το ΑΚΕΛ.

Μάλιστα το θέμα της διαφθοράς και η απαίτηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη να του δοθούν οι φάκελοι όλων των πολιτογραφήσεων, αποτέλεσε και τη πηγή της περιπέτειας του προϋπολογισμού, με το ΔΗΚΟ να συντάσσεται πλήρως με το αίτημα του Γενικού Ελεγκτή και να θέτει τον πολιτικό εκβιασμό για καταψήφιση του προϋπολογισμού εάν δεν παραδοθούν οι φάκελοι.

Από την άλλη πλευρά το ΑΚΕΛ, κατηγορεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και μέλη των Κυβερνήσεων τους για συμμετοχή των δικηγορικών τους γραφείο σε πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών. Ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε αυτές τις καταγγελίες ως χτυπήματα κάτω από τη μέση, υποδεικνύοντας παράλληλα πως στα βίντεο του al Jazeera άλλου κόμματος πρωταγωνίστησαν τα στελέχη.

Η πολιτική κρίση για τα χρυσά διαβατήρια, σύντομα εξελίχθηκε και σε θεσμική αλλά και σε οικονομική. Θεσμική διότι δύο εκ των κορυφαίων θεσμών του κράτους βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τον Γενικό Ελεγκτή να διαφωνεί αλλά να σέβεται τη γνωμάτευση που εξέδωσε ο Γιώργος Σαββίδης και οικονομική γιατί ακόμα και σήμερα, ο κρατικός προϋπολογισμός, εν μέσω πανδημίας, βρίσκεται στον αέρα λόγω της στάσης που κράτησε το Δημοκρατικό Κόμμα.

Πέραν της Ερευνητικής Επιτροπής Νικολάτου, το πόρισμα της οποίας θα δώσει το στίγμα και το μέγεθος της διαφθοράς στο συγκεκριμένο θέμα, κόμματα και πολίτες αναμένουν από την Κυβέρνηση να καταθέσει τις προτάσεις της, ώστε να παταχθούν ολιστικά αυτά τα φαινόμενα. Υπενθυμίζεται ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις θα παρουσιάζονταν, όπως εξαγγέλθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τα τέλη του 2020, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουν παρουσιαστεί.

Κυπριακό
Με διαφορετικές αφετηρίες, αλλά κοινό στόχο συνεχίζουν τις επιθέσεις κατά της Κυβέρνησης το ΑΚΕΛ και το Δημοκρατικό Κόμμα και στο Κυπριακό.

Από τη μια το ΑΚΕΛ, κατηγορεί τον Νίκο Αναστασιάδη για στάση που δεν υποβοηθά τη διαδικασία και από την άλλη το Δημοκρατικό Κόμμα τον κατηγορεί ότι με τη συμμετοχή του στην άτυπη πενταμερή με εκλιπούσα την Κυπριακή Δημοκρατία και ενώ η τουρκική πλευρά προτάσσει λύση των δυο κρατών.

Τις προηγούμενες εβδομάδες οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, σε συνδυασμό με τα όσα ακολούθησαν του άρθρου του Ανδρέα Παράσχου, για τις σκέψεις του Προέδρου για λύση δύο κρατών, χρησιμοποιήθηκαν ως καύσιμη ύλη στις επιθέσεις της Εζεκία Παπαϊωάννου. Το κόμμα της αριστεράς με σχεδόν καθημερινές δηλώσεις στελεχών του κατηγορεί τον Νίκο Αναστασιάδη πως απώλεσε την αξιοπιστία του και με δικές του παλινδρομήσεις και σκοπιμότητες έφερε το Κυπριακό ένα βήμα πριν από τη διχοτόμηση.

Με διαφορετικά επιχειρήματα και διαφοροποιημένο λεκτικό, από την άλλη πλευρά, το ΔΗΚΟ κατηγορεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως πάει στην άτυπη πενταμερή με πολλές ελλείψεις και κενά. Μόλις χθες ο Νικόλας Παπαδόπουλος, κατηγόρησε την Κυβέρνηση πως πάει στην άτυπη πενταμερή, «με εκλιπούσα την Κυπριακή Δημοκρατία και ενώ η τουρκική πλευρά προτάσσει λύση των δυο κρατών».

Αυτό που η Κυβέρνηση απαντά στις επιθέσεις που δέχεται, είναι αφενός στο ΑΚΕΛ, ότι η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν και παραμένει η ίδια, όπως αυτή εκφράστηκε κατ΄ επανάληψη, τόσο γραπτώς όσο και προφορικώς, ενώ στο ΔΗΚΟ υπενθυμίζει ότι το  ίδιο δεν επισυνέβη κατά τις διαπραγματεύσεις στο Μπούργκενστοκ, όταν ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος, συμμετείχε στη διαδικασία επιδιαιτησίας από τον τότε ΓΓ των ΗΕ.

Μάλιστα ρίχνει το μπαλάκι στο ΑΚΕΛ να απαντήσει αν η συμμετοχή της Κύπρου  στην πενταμερή διάσκεψη θα σημαίνει είτε κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταστεί εκλιπούσα. Με αυτόν τον τρόπο ο Κυριάκος Κούσιος, θέλει εμμέσως πλην σαφώς να καταδείξει τις αντιστρόφως ανάλογες θέσεις που έχουν τα δύο κόμματα στο Κυπριακό.

Υγειονομική κρίση
Αναμφίβολα η πανδημία αποτελεί τη νούμερο ένα προτεραιότητα της Κυβέρνησης ώστε η χώρα να αντιμετωπίσει στη βάση ενός σταθερού δίπτυχου τις πρωτοφανείς για ολόκληρο των πλανήτη καταστάσεις που δημιούργησε ο COVID-19. Πρώτον κάθε κράτος, έτσι και η Κύπρος, προσπαθεί μέσα από στοχευμένες ενέργειες να διασφαλίσει την υγεία των πολιτών της, μέσα από τα μέτρα που εξαγγέλλει και δεύτερο προσπαθεί όσο το δυνατό στα μέτρα των ικανοτήτων της να εξισορροπήσει το σκληρό lockdown με οικονομικά πακέτα στήριξης προς τους επηρεαζόμενους.

Με βάση αυτό το δίπτυχο η διαχείριση στο πρώτο κύμα της πανδημίας υπήρξε πολύ καλή. Η κριτική που ασκείται αφορά το δεύτερο κύμα και τα μέτρα που λήφθηκαν. Όπως σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, έτσι και στην Κύπρο, λόγω και της κόπωσης του κόσμου, αλλά και τις εμφάνισης νέων μεταλλάξεων, το δεύτερο κύμα, ήταν πολύ πιο δύσκολο και επώδυνο για όλους. Πρώτα για τους ανθρώπους που έφυγαν νικημένοι από την πανδημία, ακολούθως για το προσωπικό των Νοσοκομείων που συνεχίζουν να δίνουν καθημερινές μάχες στην πρώτη γραμμή και ακολούθως για όλους εμάς τους υπόλοιπους.

Κριτική ασκείται και για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, με την Κυβέρνηση να υποδεικνύει πως έγινε στα πρότυπα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με το πρόβλημα να εστιάζεται κυρίως, όχι στον τρόπο με τον οποίο η Κύπρος ξεκίνησε τους εμβολιασμούς, αλλά στον τρόπο με τον οποίο η Ε.Ε. προμηθεύεται και ακολούθως διαμοιράζει στα κράτη μέλη τα εμβόλια

Λάθη είναι δεδομένο πως έγιναν. Ωστόσο, από τη στιγμή που δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη φόρμουλα ή κατευθυντήριες οδηγίες για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η πανδημία, η κάθε χώρα, η κάθε επιστημονική ομάδα και η κάθε κυβέρνηση προσπαθεί με τα μέσα και τη γνώση που έχει ενώπιον της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα την ώρα που έχει ενώπιον της.

Τοπική αυτοδιοίκηση
Σε όλα τα πιο πάνω προστέθηκε και το θέμα μιας εκ των μεγαλύτερων μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα, αυτή της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη δραστική μείωση των Δήμων που θα επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Τα Νομοσχέδια της Μεταρρύθμισης βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής και σύντομα, εάν το Νομοσχέδιο δεν αποσυρθεί από τον Νίκο Νουρή, θα οδηγηθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, αφού ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ, επιμένουν στην πρόταση τους για δημιουργία 20 ή 21 Δήμων αντί 17 που ήταν η τελική-αποδεκτή πρόταση από την Κυβέρνηση. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που κατέχουν αυτή τη στιγμή τα δύο κόμματα, μαζί με κάποια μικρότερα κόμματα, τους εξασφαλίζει πως στην Ολομέλεια η πρόταση τους για αύξηση των Δήμων αλλά και έκδοση των πολεοδομικών αδειών, όχι από τους Δήμους αλλά από τα Επαρχιακά Συμβούλια, θα εγκριθούν.

Από την άλλη πλευρά η Κυβέρνηση αν αποσύρει το Νομοσχέδιο, ένα βήμα πριν τη ψήφιση του, τότε κινδυνεύει να χάσει ένα πολύ σημαντικό από την Ε.Ε. που ανέρχεται σε περίπου ένα δις για Μεταρρυθμίσεις μεταξύ των οποίων και αυτή της Τ.Α..

 

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση στα κατεχόμενα για ένταξη Κοσόβου στο ΣτΕ-«Παράδειγμα για το ψευδοκράτος»
Εκνευρίστηκαν οι Τούρκοι με την ΕΕ-«Δεν θα δεχθούμε ποτέ τη διασύνδεση ευρωτουρκικών με Κυπριακό»
Πρώτη αντίδραση ΥΠΕΞ για την απόφαση ΣτΕ για Κόσοβο-«Η Κύπρος συνεπής στις διαχρονικές θέσεις της»
Αυξήθηκαν κατά 2,5% οι λογαριασμοί της ΑΗΚ-Δύο περιπτώσεις παρανομίας με φωτοβολταϊκά
Νέος αποκαλυπτικός διάλογος του για τη γυναικοκτονία της Κυριακής-«Είναι συνάδελφος;»
«Οι ΗΠΑ συμφώνησαν για επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, με αντάλλαγμα περιορισμένο χτύπημα στο Ιράν»
Απορρίπτει νέους φόρους ο ΔΗΣΥ-Προτείνει εναλλακτικά μέτρα στήριξης, ενθάρρυνση επενδύσεων και κίνητρα
Υπεραμύνεται των χειρισμών του για πολλαπλές συντάξεις ο ΥΠΟΙΚ-«Ανέκδοτο ότι αντικαταστάθηκαν με φιλοδώρημα»
Ικανοποίηση Προέδρου για τη διασύνδεση Κυπριακού και ευρωτουρκικών-Εισέπραξε στήριξη για Συρία
Μ. Κεραυνός: Πολύ θετική εξέλιξη η μείωση του χρέους εν μέσω γεωπολιτικών εξελίξεων