Παρασκευή 5 Μαρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Μήνυμα στα κόμματα για Κυπριακό από Κυβέρνηση, κάνει remind σε ΑΚΕΛ για διαφθορά

Μιχάλης Πολυδώρου  16/01/2021 15:21
Μήνυμα στα κόμματα για Κυπριακό από Κυβέρνηση, κάνει remind σε ΑΚΕΛ για διαφθορά

Μήνυμα στα κόμματα για Κυπριακό από Κυβέρνηση, κάνει remind σε ΑΚΕΛ για διαφθορά

Μιχάλης Πολυδώρου  16/01/2021 15:21

Επισημάνσεις αναφορικά με το Κυπριακό αλλά και το ζήτημα της διαφθοράς, κάνει η Κυβέρνηση στο ΑΚΕΛ, με αφορμή δημόσιες τοποθετήσεις της Εζεκία Παπαϊώαννου. Η Κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα πως η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν και παραμένει η ίδια, όπως αυτή εκφράστηκε κατ΄ επανάληψη, τόσο γραπτώς όσο και προφορικώς.

Σε ότι αφορά το θέμα της διαφθοράς, ο Κυριάκος Κούσιος, καλεί το ΑΚΕΛ να επικεντρωθεί, στις δικές του, «τεκμηριωμένες με δικαστικές αποφάσεις, ήχο και εικόνα, βαρύτατες ευθύνες»,

Σε γραπτή του δήλωση, ο Κυριάκος Κούσιος τόνισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, κατά την τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς οι οποίες θα τεθούν κατά την άτυπη πενταμερή, την οποία προτίθεται να συγκαλέσει ο ΓΓ των ΗΕ.

Ο κ. Κούσιος σημείωσε πως η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν και παραμένει η ίδια, όπως αυτή εκφράστηκε κατ΄ επανάληψη, τόσο γραπτώς όσο και προφορικώς.

«Παραπέμπουμε στο Κοινό Ανακοινωθέν της 25ης Νοεμβρίου του 2019 κατά την τριμερή διάσκεψη στο Βερολίνο, στις επιστολές του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον ΓΓ των ΗΕ και στις επανειλημμένες ξεκάθαρες δηλώσεις του Προέδρου για το θέμα. Την κρίσιμη τούτη ώρα, λίγο πριν την άτυπη πενταμερή που θα συγκαλέσει ο ΓΓ των ΗΕ, καλούμε τόσο το ΑΚΕΛ όσο και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, παρά το γεγονός ότι εισήλθαν σε προεκλογική περίοδο, να επιδείξουμε όλοι μέγιστη δυνατή ενότητα, την οποία απαιτεί από εμάς ο κυπριακός λαός», κατέληξε.

Τα πυρά του ΑΚΕΛ προς τον Πρόεδρο

Εξάλλου, ο Άριστος Δαμιανού, σε γραπτή του δήλωση είχε αναφέρει πως εδώ και χρόνια το ΑΚΕΛ προειδοποιούσε ότι το παρατεταμένο αδιέξοδο στο κυπριακό και το διαπραγματευτικό κενό ευνοούν την Τουρκία και τους παράνομους σχεδιασμούς της. Ιδιαίτερα μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα, η Τουρκία έχει σκληρύνει περαιτέρω τη στάση της, παραβιάζοντας κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ και υλοποιώντας τις απειλές της για εποικισμό των Βαρωσίων, χωρίς το οποιοδήποτε κόστος.  Δυστυχώς το κυπριακό βρίσκεται στο πιο οριακό του σημείο, με τον κίνδυνο μονιμοποίησης της διχοτόμησης να είναι πραγματικός.

«Γι’ αυτό, εν όψει της επικείμενης άτυπης διάσκεψης τον ερχόμενο μήνα, η πλευρά μας και ιδιαίτερα ο κ. Αναστασιάδης, οφείλουν να προετοιμαστούν κατάλληλα. Η αμφισβήτηση του Πλαισίου Γκουτέρρεζ, του κεκτημένου των συνομιλιών, των μέχρι σήμερα συγκλίσεων και ιδιαίτερα οι πειραματισμοί με τη συμφωνημένη βάση λύσης δικοινοτικής διζωνικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται από τον ΟΗΕ, που υπήρξε από πλευράς του κ. Αναστασιάδη, πρέπει να αφεθεί στο παρελθόν διότι μόνο ζημιά προκάλεσε στην υπόθεσή μας, δίνοντας αχρείαστα άλλοθι στην τουρκική αδιαλλαξία. Πλέον η τουρκική πλευρά θέτει επίσημα τη λύση δύο κρατών».

Ο κ. Δαμιανού υποστήριξε πως παρά το γεγονός ότι, δυστυχώς, «ο κ. Αναστασιάδης απώλεσε την αξιοπιστία του, παρά το γεγονός ότι με παλινδρομήσεις και σκοπιμότητες βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την οριστικοποίηση της διχοτόμησης, το ΑΚΕΛ ως κόμμα πατριωτικό θα λειτουργήσει -όπως πάντα- έτσι και τώρα υπεύθυνα. Για το ΑΚΕΛ η αποτροπή της διχοτόμησης και η δημιουργία των προϋποθέσεων, μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, στη βάση της συμφωνημένης βάσης λύσης,  που θα οδηγήσουν σε απελευθέρωση και επανένωση του τόπου και του λαού μας, αποτελεί την πυξίδα των αποφάσεων και των ενεργειών μας».

Το remind στο ΑΚΕΛ για τη διαφθορά

Σε δεύτερη ανακοίνωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε και στις βολές του ΑΚΕΛ, για τη διαφθορά.

Όπως ανέφερε ο κ. Κούσιος, το ΑΚΕΛ, αναμασώντας τους ίδιους αστήρικτους ισχυρισμούς, συνεχίζει να επιτίθεται εναντίον της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τις δικές του βαρύτατες ευθύνες και εμπλοκή στη διαφθορά.

«Έχουμε όλοι γίνει μάρτυρες με ήχο και εικόνα, της εμπλοκής ανώτατου στελέχους, βουλευτή και χορηγού του ΑΚΕΛ, στο βίντεο του Al Jazeera. Είναι, επίσης, σε όλους γνωστό ότι στελέχη του ΑΚΕΛ έχουν καταδικαστεί για διαφθορά και άλλα αδικήματα από τα δικαστήρια».

Καταλήγοντας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε πως «το ΑΚΕΛ ας επικεντρωθεί, λοιπόν, στις δικές του, τεκμηριωμένες με δικαστικές αποφάσεις, ήχο και εικόνα, βαρύτατες ευθύνες και εμπλοκή στη διαφθορά, και ας αφήσει, επιτέλους, τους ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς, τους ψιθύρους και τις κακόβουλες επιθέσεις».

Τα τρία παραδείγματα για που χρησιμοποίησε το ΑΚΕΛ

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του για τη διαφθορά, είχε αναφέρει πως το ΑΚΕΛ εδώ και χρόνια επικρίνει ενέργειες και αποφάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και του Υπουργικού του Συμβουλίου, οι οποίες συνιστούν θεσμική διαπλοκή.

«Επομένως, πέρα από διαψεύσεις των όσων επί της ουσίας έγραψε ο Ανδρέας Παράσχος, η θεσμική διαπλοκή του κ Αναστασιάδη είναι αυταπόδεικτη», ανέφερε και χρησιμοποίησε τρία παραδείγματα.

«1. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέτρεψε στο Υπουργικό του Συμβούλιο να εγκρίνει αιτήσεις για κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις που έγιναν από το δικηγορικό γραφείο που ίδρυσε ο ίδιος. Ως αποτέλεσμα αυτών των αποφάσεων του Υπουργικού, αποκόμισαν οικονομικό όφελος άτομα του άμεσου οικογενειακού του περιβάλλοντος και πρώην συνέταιροι του κ. Αναστασιάδη.

2. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ταξίδεψε δωρεάν με ιδιωτικά τζετ μεγαλοεπιχειρηματιών και άρα έλαβε δώρο σε είδος αποτιμητέο σε χρήμα όπως καθορίζουν διεθνείς συμβάσεις. Μάλιστα ο Σαουδάραβας επιχειρηματίας, με του οποίου το τζετ ταξίδεψε και στις Σευχέλλες, έλαβε στη συνέχεια δεκάδες διαβατήρια με κατ΄εξαίρεση πολιτογραφήσεις, ενδεχομένως παράνομα σε ορισμένες περιπτώσεις.

3. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρότεινε και συμφώνησε με το κούρεμα καταθέσεων, την ώρα που μέλη του άμεσου οικογενειακού του περιβάλλοντος, υπό συνθήκες ενδεχόμενης προνομιακής πληροφόρησης, έβγαλαν δεκάδες εκατομμύρια εκτός Κύπρου κ γλύτωσαν από το κούρεμα καταθέσεων.

Αυτά είναι ο ορισμός της θεσμικής διαπλοκής. Αυτά και πολλά άλλα εκθέτουν διεθνώς την Κυπριακή Δημοκρατία και αμαυρώνουν το όνομα της πατρίδας μας. Αυτά και πολλά άλλα οδήγησαν οργανισμούς παγκόσμιας εμβέλειας στην κατάταξη της Κύπρου ως της χώρας με τη μεγαλύτερη αύξηση της διαφθοράς από τότε που στην εξουσία βρίσκεται ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ».

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας