Τετάρτη 3 Μαρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Οργή Αναστασιάδη για ΕΣΚ-Ο δημοσιογράφος πράκτορας των Τούρκων και τα fake news

  15/01/2021 16:13
Οργή Αναστασιάδη για ΕΣΚ-Ο δημοσιογράφος πράκτορας των Τούρκων και τα fake news

Οργή Αναστασιάδη για ΕΣΚ-Ο δημοσιογράφος πράκτορας των Τούρκων και τα fake news

  15/01/2021 16:13
Οργίλη η αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, σε σχέση με την ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου για την υπόθεση του τέως Διευθυντή της Καθημερινής, Ανδρέα Παράσχου, που παραιτήθηκε μετά τα όσα διαδραματίστηκαν με την δημοσιοποίηση άρθρου του, στο οποίο μεταξύ άλλων έγραψε, πως ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης του είχε μιλήσει από το 2017 για λύση δύο κρατών και πως «είχε όμως αντιληφθεί ότι “τα χρυσά διαβατήρια” ήταν η κότα με τα χρυσά αβγά, που όπως φέρεται να εκμυστηρεύτηκε σε μια νύχτα ευθυμίας στην Αθήνα, άφηνε στο Γραφείο του 300 εκατ. ετησίως, που τα πήγαινε μετά στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικές πτήσεις». 
 
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης με επιστολή του στον πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών, Γιώργο Φράγκο, εξέφρασε την έκπληξη του, αναφέροντας πω η ανακοίνωση που εξέδωσε, «παραγνωρίζοντας το γράμμα και το πνεύμα κανόνων δεοντολογίας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος», είναι πολιτικού χαρακτήρα, ενώ διερωτήθηκε «από πότε η δια δημοσιεύσεων διασπορά ψευδών ειδήσεων ή η χωρίς έρευνα και τεκμηρίωση δημοσιοποίηση χαλκευμένων φημών, αποτελούν μέρος του πλουραλισμού απόψεων ή της δεοντολογίας εκφοράς του δημοσίου λόγου;»
 
«Είναι ως εάν κάποιος να κατηγορεί δημόσια και ατεκμηρίωτα, έναν δημοσιογράφο, ότι είναι πράκτορας των Τούρκων και αντί να εγκαλείται ο εκστωμίσας την ύβριν να θεμελιώσει τους ισχυρισμούς του, να καλείται ο δημοσιογράφος να αποδείξει πως δεν είναι πράκτορας.», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος στην επιστολή του, τονίζοντας πως είναι γνωστός ο απεριόριστος σεβασμός που τρέφει στην ελευθερία έκφρασης και την ελευθεροτυπία.
 
Αυτούσια η επιστολή του Προέδρου:
Λυπούμαι γιατί είμαι υποχρεωμένος να επανέλθω στα όσα θλιβερά και απαράδεκτα επεσυνέβησαν ύστερα από τη δημοσιοποίηση  μιας χαλκευμένης και παντελώς ψευδούς φήμης.
 
Και νοιώθω την ανάγκη να το πράξω γιατί η Ένωση Συντακτών, παραγνωρίζοντας το γράμμα και το πνεύμα κανόνων δεοντολογίας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, εξέδωσε μια δυστυχώς πολιτικού χαρακτήρα ανακοίνωση.
 
Και επειδή δεν αρέσκομαι σε αοριστολογίες θα ήθελα να σας επισημάνω τα ακόλουθα:
 
(α)  Στην ανακοίνωση σας αναφέρετε μεταξύ άλλων πως το όλο συμβάν «Αφήνει ανεξίτηλα αρνητικό στίγμα…. στον πλουραλισμό των απόψεων και στην δεοντολογία εκφοράς του δημόσιου λόγου».
 
Για να προσθέσετε στην συνέχεια πως «ο ρόλος του δημοσιογράφου δεν είναι να θωπεύει τις εξουσίες, αλλά να τις ελέγχει, να τις ψέγει, να τις κρίνει και επικρίνει εκ μέρους της κοινής γνώμης….. οι Κύπριοι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να σιωπούν».
 
Ειλικρινά με εκπλήττουν τα όσα αναφέρεται και τούτο γιατί:
 
(α) Είναι καλά γνωστός σε όλους ο απεριόριστος σεβασμός που τρέφω στην ελευθερία έκφρασης και την ελευθεροτυπία, κατά την 40χρονη παρουσία μου στα κοινά.
 
Είναι εξ’ άλλου ο ίδιος σεβασμός, που υπαγόρευσε την υιοθέτηση, σειράς μέτρων στήριξης και προστασίας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.
 
(β) Από πότε η δια δημοσιεύσεων διασπορά ψευδών ειδήσεων ή η χωρίς έρευνα και τεκμηρίωση δημοσιοποίηση χαλκευμένων φημών, αποτελούν μέρος του πλουραλισμού απόψεων ή της δεοντολογίας εκφοράς του δημοσίου λόγου;
 
Ποια θα ήταν η αντίδραση της ΕΣΚ, αν ο ίδιος απέδιδα, χωρίς τεκμηρίωση, με βάση τα όσα άκουσα, πως κάποιος δημοσιογράφος χρηματίζεται από ξένες υπηρεσίες για να πλήξει την αξιοπρέπεια και το ήθος μου.
 
(γ) Τόσον ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και τέως Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας αλλά και πολιτικοί αρχηγοί στην Κύπρο, τους οποίους επικαλείται ο δημοσιογράφος, τον διέψευσαν με κατηγορηματικό τρόπο.
 
Παρά ταύτα συνεχίζεται η αναπαραγωγή στα μέσα μαζικής επικοινωνίας των ίδιων ατεκμηρίωτων ισχυρισμών. 
 
Και αυτό άραγε εντός των πλαισίων των κανόνων δεοντολογίας του λειτουργήματος;
 
(δ) Από πότε η διασπορά ψευδών ειδήσεων ή η συνειδητή δυσφήμιση δημοσίου προσώπου, θεωρείται ότι αποτελεί μέρος του πλουραλισμού απόψεων ή της κριτικής που πρέπει να ασκεί ένας δημοσιογράφος κατά τον έλεγχο της εξουσίας;
 
(ε) Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΣΚ «Διότι και οι δημοσιογράφοι κρίνονται, δεν βρίσκονται στο απυρόβλητο».
 
Ορθή η επισήμανσή σας, όταν ωστόσο αντί να κρίνονται επευφημούνται, μοιραία καταλήγουμε σε σημείο που σε σημερινό άρθρο καλείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αποδείξει πως δεν ψεύδεται ο κ. Παράσχος!
 
Είναι ως εάν κάποιος να κατηγορεί δημόσια και ατεκμηρίωτα, έναν δημοσιογράφο, ότι είναι πράκτορας των Τούρκων και αντί να εγκαλείται ο εκστωμίσας την ύβριν να θεμελιώσει τους ισχυρισμούς του, να καλείται ο δημοσιογράφος να αποδείξει πως δεν είναι πράκτορας.
 
Φίλε κ. Φράγκο,
 
Θέλω να σας βεβαιώσω πως δεν αγνοώ την ύπαρξη λαθών, παραλήψεων και προβλημάτων του πολιτικού συστήματος, της κυβερνήσεως βεβαίως μη εξαιρουμένης, παρά τούτα μέρος του προβλήματος είναι και η τέταρτη εξουσία, όπως ορθώς αποκαλούνται τα Μ.Μ.Ε., και τούτο γιατί αντί της αποστασιοποίησης από επιρροές και τον λαϊκισμό δυστυχώς ταυτοποιείται με το όλο σύστημα που πάσχει.
 
Είμαι βέβαιος πως θα επιληφθείτε με παρρησία στα όσα η δεοντολογία του δημοσιογραφικού λειτουργήματος υπαγορεύει αλλά και θα ανταποκριθείτε σε μια πρόσκληση, τις επόμενες των ημερών, για μια σε βάθος διαβούλευση προκειμένου όλοι από κοινού να ανταποκριθούμε στο προς την πατρίδα καθήκον μας.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας