Τετάρτη 3 Μαρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Ισορροπίες τρόμου για προϋπολογισμό-Επιμένει ο Μυριάνθους, καταλύτης ο Αδάμου

  15/01/2021 13:43
Ισορροπίες τρόμου για προϋπολογισμό-Επιμένει ο Μυριάνθους, καταλύτης ο Αδάμου

Ισορροπίες τρόμου για προϋπολογισμό-Επιμένει ο Μυριάνθους, καταλύτης ο Αδάμου

  15/01/2021 13:43
Η συνείδηση μου δεν μου επιτρέπει να πω ναι στον προϋπολογισμό εάν δεν ρυθμιστεί το ζήτημα των εκποιήσεων ανεξαρτήτως της απόφασης του Πολιτικού Γραφείου, διαμηνύει ο βουλευτής Πάφου της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για νέα εμπλοκή στην προσπάθεια της Κυβέρνησης, να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και να λυθεί ένας μεγάλος πονοκέφαλος που θέτει σε κίνδυνο την κυπριακή οικονομία.
 
Η θέση του βουλευτή της ΕΔΕΚ παραμένει πως το θέμα των εκποιήσεων και η ρύθμιση της κατοχύρωσης του δικαιώματος του δανειολήπτη σε περίπτωση αμφισβήτησης υπερχρεώσεων και άλλων διαδικασιών των τραπεζών να μπορεί να προσφεύγει στην δικαιοσύνη και μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης του δικαστηρίου να αναστέλλεται η διαδικασία της εκποίησης, παραμένει κόκκινη γραμμή.
 
«Αυτό είναι κόκκινη γραμμή και είναι αυτό που τόνισα ξεκάθαρα στη συζήτηση που είχα χθες με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ όπου ήμουν έντονος ότι για εμένα αυτό το θέμα είναι κόκκινη γραμμή. Αν δεν λυθεί με ρύθμιση πριν πάμε στον προϋπολογισμό, αυτό για εμένα οδηγεί αυτόματα σε καταψήφιση», δήλωσε στην τηλεόραση του Άλφα ο κ. Μυριάνθους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Mayday από Πετρίδη για προϋπολογισμό-«Ορατός ο κίνδυνος στάσης πληρωμών»
 
«Δεν είναι αντάρτικο», πρόσθεσε, «από την άποψη ότι και οι θέσεις του κόμματος και του προέδρου ήταν στο ίδιο μήκος κύματος. Μπορεί να μην ήταν τόσο έντονος ο πρόεδρος του Κινήματος αλλά εγώ είχα ξεκαθαρίσει ότι για εμένα δεν υπήρχε άλλη συζήτηση γύρω από αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα. Σίγουρα εξασφαλίσαμε κάποια ζητήματα κοινωνικής πολιτικής όμως θεωρούμε ότι ιεραρχώντας τα θέματα που έχουμε θίξει αυτό το ζήτημα που δεν είναι θέμα αριθμών αλλά θέμα δικαίου θα πρέπει να ρυθμιστεί χωρίς οποιεσδήποτε εκπτώσεις», υπέδειξε ο βουλευτής Πάφου των Σοσιαλιστών.
 
Ερωτηθείς για το αν τον δεσμεύει η πρόταση του Πολιτικού Γραφείου, που θα ληφθεί τις επόμενες ημέρες, ο κ. Μυριάνθους εξήγησε πως σφυγμομετρώντας τον παλμό του Πολιτικού Γραφείου, «θεωρώ ότι το θέμα των εκποιήσεων είναι κόκκινη γραμμή. Η δική μου θέση στο Πολιτικό Γραφείο θα είναι να καταψηφιστεί εάν δεν ρυθμιστεί αυτό το ζήτημα».
 
Πάντως ο Μαρίνος Σιζόπουλος, σε γραπτή δήλωση του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών που ξεκίνησε τη συζήτηση για τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό, υπέδειξε πως ζήτησε διευκρινήσεις για τα εξής ζητήματα:
-σε σχέση με τα θέματα της κατώτατης σύνταξης,
-της επιδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων κυρίως στις ορεινές περιοχές,
-τον τερματισμό της αναλογιστικής μείωσης  στη σύνταξη του 12% για όσους εργάζονταν σε βαριά  και ανθυγιεινά επαγγέλματα,
-όπως επίσης και την προαγωγή των εθελοντριών και των Υπαξιωματικών ΣΥΠ.
«Όπως έχουμε τονίσει πάρα πολλές φορές το Κίνημα θα περιμένει να λάβει τις τελικές απαντήσεις της Κυβέρνησης για τις προτάσεις που εκκρεμούν ώστε το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ να μπορεί να λάβει την τελική του απόφαση», ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος.
 
Ισορροπίες τρόμου
Με βάση τα νέα δεδομένα, που δημιουργεί η στάση του Ηλία Μυριάνθους και χωρίς να είναι γνωστό μέχρι στιγμής, αν την ίδια στάση θα κρατήσει και ο Κωστής Ευσταθίου, ενόψει και της απόφασης του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, είναι ξεκάθαρο πως στη Βουλή δημιουργούνται ισορροπίες τρόμου και μέχρι την τελευταία στιγμή, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τελικό αποτέλεσμα της κρίσιμης ψηφοφορίας που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη.
 
Με βάση τα δεδομένα μέχρι αυτή τη στιγμή, τον προϋπολογισμό θα ψηφίσουν οι 18 βουλευτές του ΔΗΣΥ, οι δύο της Αλληλεγγύης, οι τρεις της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων και οι δύο του ΕΛΑΜ.
 
Αρνητικά θα ταχθούν, το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, οι Οικολόγοι και η ανεξάρτητη Άννα Θεολόγου. Συνεπώς ο προϋπολογισμός εξασφαλίζει 25 «ναι» και 26 «όχι» και το αποτέλεσμα θα καθοριστεί, από τη στάση που θα κρατήσει η ΕΔΕΚ και η Συμμαχία Πολιτών.
 
Η Συμμαχία Πολιτών πάντως εμφανίζεται πλήρως ικανοποιημένη από τα όσα εξασφάλισε για τις πιο ευάλωτες ομάδες των πολιτών, από τον διάλογο που προηγήθηκε με την Κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι ΕΔΕΚ και Συμμαχία, σημείωναν τις τελευταίες ημέρες πως θα κινηθούν με ταυτόσημο τρόπο, ενόψει της εκλογικής τους συνεργασίας στις βουλευτικές.
 
Συνεπώς, αν οι τέσσερις βουλευτές των δύο κομμάτων, ταχθούν θετικά τότε ο προϋπολογισμός θα ψηφισθεί χωρίς προβλήματα. Αν η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ, είναι το κόμμα να ταχθεί αρνητικά τότε θα καταψηφισθεί και η χώρα θα μπει σε νέα αχαρτογράφητα νερά.
 
Στο τρίτο σενάριο που θέλει τον Ηλία Μυριάνθους ανεξαρτήτως της απόφασης του Πολιτικού Γραφείου, να τάσσεται αρνητικά αν δεν υπάρξει ρύθμιση του θέματος των εκποιήσεων και διαφοροποιήσει τη στάση του από το κόμμα, τότε θα υπάρξει απόλυτη ισοψηφία, και η λύση ίσως να δοθεί από την εξωτερική.
 
Πρόκειται για τον πρόεδρο της Βουλής ο οποίος παρά το γεγονός ότι ανήκει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ, έχει ήδη εκφράσει την θέση να λειτουργεί υπερκομματικά και ενόψει τον κινδύνων για την οικονομία, έχει ήδη εκφράσει την πρόθεση, αν ο προϋπολογισμός παίζεται στην ψήφο, να τον υπερψηφίσει, ώστε να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο.
 
Πάντως, μετά και τη μεταφορά της ψηφοφορίας, την ερχόμενη Πέμπτη, κόμματα και Κυβέρνηση, έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεση τους, ώστε να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις και να εξασφαλίσουν ότι ο προϋπολογισμός θα περάσει και η χώρα δεν θα μπει σε νέες περιπέτειες.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας