Ζητά τεκμηρίωση η Κυβέρνηση, διευκρινίζει ο Παράσχος-«Εγώ θα πήγαινα Δικαστήριο»

Συνεχίζεται ο σάλος γύρω από την παραίτηση του τέως Διευθυντή της Καθημερινής Ανδρέα Παράσχου, με την Κυβέρνηση να τον καλεί να τεκμηριώσει τα όσα ισχυρίστηκε σε άρθρο του, στο οποίο έγραφε μεταξύ άλλων, πως ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης του είχε μιλήσει από το 2017 για λύση δύο κρατών και πως «είχε όμως αντιληφθεί ότι “τα χρυσά διαβατήρια” ήταν η κότα με τα χρυσά αβγά, που όπως φέρεται να εκμυστηρεύτηκε σε μια νύχτα ευθυμίας στην Αθήνα, άφηνε στο Γραφείο του 300 εκατ. ετησίως, που τα πήγαινε μετά στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικές πτήσεις». 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καλεί τον Παράσχο να τεκμηριώσει ή να ανακαλέσει τα όσα έγραψε ο Αναστασιάδης
 
Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, κάλεσε τον Ανδρέα Παράσχο, ο οποίος παρενέβη στην εκπομπή, να ανακαλέσει ή να αποκαλύψει την πηγή του.

«Είπε ότι δεν ανακαλεί. Να αποκαλύψει τότε την πηγή του ή να την παρακαλέσει να μιλήσει. Όχι να πυροδοτούμε αυτή την κατάσταση και στο τέλος να καλυπτόμαστε πίσω από τους “πολιτικούς που έχουν μαλώσει με την αλήθεια”, για να αφήνουμε να αιωρούνται αυτά τα πράγματα. Εγώ προσωπικά, εάν ήμουν στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πήγαινα στο Δικαστήριο για αυτή την υπόθεση με τα διαβατήρια. Είναι άλλο να με επικρίνεις πολιτικά και είναι άλλο να επιτίθεσαι προσωπικά και να ρίχνεις λάσπη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για μένα είναι απαράδεκτη η σπίλωση του ονόματος του οποιουδήποτε με ψιθύρους και λάσπη».
 
Ο Κυριάκος Κούσιος ανέφερε επίσης, πως «δεν μπορεί κάποιος να προσπαθεί να αποδείξει πως δεν είναι ελέφαντας, δεν μπορεί όταν προβάλλεται ένας ισχυρισμός από κάποιον να μην τεκμηριώνεται και αυτός ο οποίος κατηγορείται, να πρέπει να προσπαθεί να πείσει, ότι δεν έγινε κάτι που δεν έγινε», συμπληρώνοντας πως «πέραν από τον κ. Τσίπρα, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά αυτή την ψευδή δήλωση στο δημοσίευμα, αναφέρθηκε και το όνομα του Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος είπε πως δεν έχει υπόψη του κάτι τέτοιο. Δεν νομίζω ότι τόσο ο κ. Άνδρος Κυπριανού όσο και ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος, θα χαρίζονταν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εάν δεν κρατάμε κάποιο επίπεδο δεοντολογίας και εάν δεν είμαστε έγκυροι για να μπορούμε να στηρίξουμε τις θέσεις μας, τότε κάνουμε μεγάλο κακό στον τόπο».  

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο κ. Κούσιος κάλεσε τον Ανδρέα Παράσχο να τεκμηριώσει για όσα αναφέρονται στο άρθρο του. «Δεν μπορούν να λέγονται αυτά σε μια πολιτεία, όπου θέλουμε να κρατήσουμε ένα επίπεδο και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υπάρχει ένας συνεχής ψίθυρος και νομίζω όλοι το γνωρίζουμε».

Όπως είπε ο κ. Κούσιος, συζήτησε το θέμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν δημοσιεύτηκε το επίμαχο άρθρο και του ανέφερε πολύ έντονα, όπως σημείωσε, πως δεν έγινε κάτι τέτοιο. «Ο κ. Ανδρέας Παράσχος δεν ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του μίλησε για λύση δύο κρατών, είπε χθες στο ραδιόφωνο του Πολίτη ότι μίλησε για συνομοσπονδία με δύο κράτη. Υπάρχουν αντιφάσεις στις δηλώσεις του. Ωστόσο, και αυτό που είπε το διαψεύδουμε», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας ότι ο Πρόεδρος δύο μήνες μετά το Κραν Μοντανά, έστειλε επιστολή στο Γ.Γ του ΟΗΕ και αναφερόταν σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η παραίτηση Παράσχου και οι καταγγελίες για φίμωση-«Δεν μπαίνω στην πολιτική»
 
 
Η παρέμβαση Παράσχου 
Στην εκπομπή παρενέβη και ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παράσχος αναφέροντας ότι ο Πρόεδρος το 2018, έκανε μια προσπάθεια να τον πείσει πως η λύση διζωνικής Ομοσπονδίας δεν θα ήταν λειτουργική. «Δεν είπα άλλα χθες. Απλώς στο ραδιόφωνο είχα χρόνο. Ο Πρόεδρος προσπάθησε να με πείσει πως δεν θα ήταν λειτουργική η λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και λειτουργικό θα ήταν ένα σχήμα χαλαρής συνομοσπονδίας ή δύο κρατών. Του δικού μου άρθρου ακολούθησαν και άλλα από τον κ. Διονυσίου και τον κ. Ζουπανιώτη».

Ο κ. Παράσχος ανέφερε επίσης ότι στο δείπνο στην Αθήνα, όπου στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, φέρεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να έκανε συζήτηση για τα κέρδη του γραφείου του από τις πολιτογραφήσεις, δεν ήταν παρόντες πολιτικοί αρχηγοί. «Δεν είπα ότι ήταν παρόντες οι πολιτικοί αρχηγοί, είπα ότι έχουν γνώση. Είχα πει ότι έχει γνώση ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ και ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Αυτό το πράγμα συνδεδεμένο με τα δύο κράτη, συνιστούν τεράστιο ζήτημα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εγώ αυτά που είπα, τα άκουσα από την Αθήνα».
 
Απαντώντας σε όσα ανέφερε ο Ανδρέας Παράσχος, ο Κυριάκος Κούσιος σημείωσε ότι «αμέσως μετά το Κρανς Μοντανά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε πει και είχε γίνει ολόκληρος σάλος, για αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Δεν είναι το ίδιο με τη λύση δύο κρατών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπαθεί να βρει διεξόδους στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, για να μπορέσουμε να έχουμε ένα ομοσπονδιακό επανενωμένο κράτος, για να μην συνεχίσει να είναι άλυτο το Κυπριακό».  

Ο Κυριάκος Κούσιος, κάλεσε ξανά τον κ. Παράσχο να τεκμηριώσει, σημειώνοντας πως «με μία μονοκονδυλιά είπε ότι οι πολιτικοί ψεύδονται και έχουν τσακωθεί με την αλήθεια. «Είπε ότι δεν ανακαλεί. Να αποκαλύψει τότε την πηγή του ή να την παρακαλέσει να μιλήσει. Όχι να πυροδοτούμε αυτή την κατάσταση και στο τέλος να καλυπτόμαστε πίσω από τους “πολιτικούς που έχουν μαλώσει με την αλήθεια”, για να αφήνουμε να αιωρούνται αυτά τα πράγματα.  Εγώ προσωπικά εάν ήμουν στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πήγαινα στο δικαστήριο για αυτή την υπόθεση με τα διαβατήρια. Είναι άλλο να με επικρίνεις πολιτικές και άλλο να επιτίθεσαι προσωπικά και να ρίχνεις λάσπη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για μένα είναι απαράδεκτη η σπίλωση του ονόματος του οποιουδήποτε με ψιθύρους και λάσπη».
 
«Πρέπει να έχουμε το σθένος να παραδεχθούμε το λάθος μας»
Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις του ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι, «μετά τη διάψευση από τον κ. Τσίπρα, από τον Νικόλα Παπαδόπουλο, μετά την άρνηση του κ. Κυπριανού να επιβεβαιώσει όσα λέει ο κ. Παράσχος, θα πρέπει να αντιληφθεί και ο ίδιος ότι ίσως τον παραπληροφόρησαν και τον διέψευσαν οι πηγές του».
 
Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως «εάν κάποια στιγμή κάνουμε όλοι μας κάποιο λάθος, πρέπει να έχουμε και το σθένος να το παραδεχθούμε. Αυτό που έγινε με τον Πρόεδρο και τον κ. Παράσχο, ήταν ένα τεράστιο ατόπημα. Η πολιτική ζωή και η Δημοκρατία στην Κύπρο, έχει φθάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα που διασφαλίζει και όμως ένα επίπεδο κριτικής και επίκρισης. Το να βγαίνει κάποιος και να επικαλείται κάποιους, οι οποίοι δεν μπορούν να στοιχειοθετηθούν, οι οποίοι αυτοί κάποιοι διαψεύδουν και δεν υπάρχουν τεκμήρια και αποδείξεις, και να λέει ότι κάποιος εκμυστηρεύτηκε ότι ο Πρόεδρος κέρδισε εκατομμύρια, δεν είναι υγιής δημοσιογραφία αυτό. Εάν ήταν έτσι αυτό έπρεπε να ήταν πρωτοσέλιδο σε μια εφημερίδα και όχι στο τέλος ενός άρθρου».

Δειτε Επισης

Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων