Ο Γολγοθάς του προϋπολογισμού-Έντονο παρασκήνιο, κακοτοπιές και... εμπλοκή

Με έντονο παρασκήνιο και αλλεπάλληλες διεργασίες, συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου στη Βουλή, ώστε την επόμενη Πέμπτη το Σώμα να ανάψει το πράσινο φως στον προϋπολογισμό και πλέον το κράτος να μπορέσει να λειτουργήσει χωρίς προσκόμματα και αρνητικές συνέπειες, στη σκιά της πανδημίας και της συνεπαγόμενης παράλυσης της οικονομίας.
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού τις τελευταίες ώρες παρουσιάστηκε εμπλοκή, μετά και τη χθεσινή συνάντηση με τους βουλευτές της ΕΔΕΚ, ωστόσο, «δουλειά μας είναι να βρούμε τη λύση και τη Πέμπτη να έχουμε προϋπολογισμό», διαμήνυσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
 
Σήμερα συνέρχεται στην πρώτη της συνεδρία η επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, με μοναδικό θέμα στην ατζέντα τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό. Στην Βουλή προσκλήθηκαν δύο υπουργοί της Κυβέρνησης, ώστε να παρουσιάσουν τον νέο προϋπολογισμό και να απαντήσουν στα ερωτήματα των Βουλευτών. Ειδικότερα στην Βουλή θα παραστεί ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ενώ προσκλήθηκε και η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου.
 
Παρά το γεγονός ότι ο χρόνος πιέζει και τα χρονοδιαγράμματα για ψήφιση του προϋπολογισμού είναι ασφυκτικά, χθες οι αρχηγοί των κομμάτων, αποφάσισαν την μεταφορά της ημερομηνίας της Ολομέλειας για ψήφιση του προϋπολογισμού, από την ερχόμενη Δευτέρα, την ερχόμενη Πέμπτη στις τέσσερις το απόγευμα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα αναβολή στην κρίσιμη ψηφοφορία του προϋπολογισμού-Στον πάγο οι πληρωμές
 
Η αλλαγή, έγκειται στην απαίτηση κάποιων κομμάτων να γίνει εκτενής συζήτηση του αναθεωρημένου προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών και να δοθεί η δυνατότητα να κατατεθούν τροπολογίες, παρά το γεγονός ότι στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό,  έχουν περιληφθεί οι τροπολογίες που τέθηκαν από τα κόμματα κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της καταψήφισης του νομοσχεδίου του προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο που συγκέντρωσαν κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
 
Τα κόμματα συμφώνησαν ώστε η ψήφιση του προϋπολογισμού, να γίνει με διαδικασίες εξπρές αφού η όλη διαδικασία, δεν αναμένεται να κρατήσει πάνω από δύο ώρες, σε αντίθεση με το ότι παραδοσιακά συμβαίνει πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού, όπου προηγείται τριήμερη συζήτηση και τον λόγο λαμβάνουν όλοι οι βουλευτές. Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, συμφωνήθηκε όπως μιλήσουν μόνο οι αρχηγοί των κομμάτων σε αντίστοιχο χρόνο της κομματικής τους δύναμης. Ειδικότερα, από 20 λεπτά θα έχουν τα δύο μεγάλα κόμματα, 15 λεπτά θα έχει το ΔΗΚΟ και από 10 λεπτά όλα τα υπόλοιπα κόμματα.
 
Αν και τα δεδομένα φαίνεται να συνηγορούν πως τελικά ο προϋπολογισμός θα εγκριθεί, τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, πριν από την ανακοίνωση της τελικής απόφασης της ΕΔΕΚ και της Συμμαχίας Πολιτών, που ούτως ή άλλως ενόψει της επικείμενης εκλογικής τους συνεργασίας, θα κινηθούν με ταυτόσημο τρόπο.
 
Μεγάλο αγκάθι όπως διαφανήκε και μετά τις χθεσινές επαφές, μεταξύ των βουλευτών της ΕΔΕΚ και του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, παραμένει το θέμα των εκποιήσεων. Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες και ήθελαν τους δύο βουλευτές των σοσιαλιστών Κωστή Ευσταθίου και Ηλία Μυριάνθους, να αποσύρουν την κόκκινη γραμμή για έγκριση της πρότασης Νόμου που κατέθεσαν πριν τη ψήφιση του προϋπολογισμού, δεν επιβεβαιώνονται.
 
Στη χθεσινή σύσκεψη που έγινε παρουσία των δύο βουλευτών (σ.σ. με τον ένα πάντως να αποχωρεί), συζητήθηκε το όλο ζήτημα, ωστόσο δεν υπήρξε κατάληξη, και πλέον στην ΕΔΕΚ, περιμένουν την κατάθεση της τελικής και ολοκληρωμένης πρότασης της Κυβέρνησης και ακολούθως να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις στα αρμόδια όργανα του κόμματος.
 
Υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση, υιοθέτησε μια σειρά προτάσεων που κατέθεσε η ΕΔΕΚ τις τελευταίες εβδομάδες, τις οποίες ενέταξε στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό. Την ίδια ώρα όμως, η ΕΔΕΚ αναμένει απαντήσεις για μια σειρά άλλων προτάσεων οι οποίες εκκρεμούν. Από αυτές για κάποιες έχει ήδη γίνει γνωστή η θέση της Κυβέρνησης πως δεν μπορούν να υλοποιηθούν, όπως για παράδειγμα οι δύο που αφορούν το ΓΕΣΥ.
 
Για την ΕΔΕΚ η σημαντικότερη πρόταση της που εκκρεμεί έχει να κάνει με το θέμα των εκποιήσεων. Πρόκειται για μια πρόταση που αφενός δεν έχει να κάνει με αυτό καθαυτό τον προϋπολογισμό, αφετέρου σχετίζεται πλήρως με την στάση που θα κρατήσει έναντι του προϋπολογισμού. Πρόκειται για την πρόταση της κατοχύρωσης του δικαιώματος του δανειολήπτη σε περίπτωση αμφισβήτησης υπερχρεώσεων και άλλων διαδικασιών των τραπεζών να μπορεί να προσφεύγει στην δικαιοσύνη και μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης του δικαστηρίου να αναστέλλεται η διαδικασία της εκποίησης.
 
Η σκληρή στάση που διατηρούν οι Κωστής Ευσταθίου και Ηλίας Μυριάνθους, σύμφωνα με τον Μαρίνο Σιζόπουλο δεν είναι πρόβλημα, διότι ούτως η άλλως η πρόταση της ΕΔΕΚ για τις εκποιήσεις, είναι πρόταση του Πολιτικού Γραφείου που υιοθετήθηκε ομόφωνα. «Από εκεί και πέρα είναι προφανές ότι οι αποφάσεις του Πολιτικού Γραφείο είναι μεν δεσμευτικές αλλά σε καμιά περίπτωση δεν υποχρεώνει τον οποιοδήποτε να την ακολουθήσει», υπέδειξε χθες ο πρόεδρος του κόμματος.
 
Πάντως δημοσιογραφικές πληροφορίες χθες, ήθελαν τον Ηλία Μυριάνθους να διαφωνεί και να αποχωρεί από τη συνάντηση. Για αυτό το γεγονός ερωτήθηκε χθες ο Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος υπέδειξε πως «δεν είναι θέμα διαφωνίας οποιουδήποτε. Εδώ είναι ένα θέμα που καταθέσαμε τις απόψεις μας. Γνωρίζετε ποια είναι η πρόταση της ΕΔΕΚ».
 
Για την αποχώρηση του Ηλία Μυριάνθους, ερωτήθηκε και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Προκλήσεις» με τον Αντρέα Κημήτρη στο κρατικό κανάλι. Ο κ. Νεοφύτου παραδέχθηκε πως υπάρχει εμπλοκή στο όλο ζήτημα. «Δεν θα σχολιάσω τι έκανε ένας συνάδελφος ενός άλλου κόμματος. Υπάρχει εμπλοκή. Υπάρχουν κάποια ζητήματα, αλλά καθήκον μας και υποχρέωση μας είναι να βρίσκουμε λύσεις» είπε.
 
Η παρουσίας της Ζέτας Αιμιλιανίδου στη Βουλή, σχετίζεται απολύτως με τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα πακέτα στήριξης που εξήγγειλε το Υπουργείο της για να στηριχθούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή εργασιών, λόγω των περιοριστικών μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ. Το συγκεκριμένο θέμα, εξελίσσεται σε μείζων ζήτημα αφού μέχρι σήμερα, πολλοί εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή από τον Δεκέμβριο, ακόμη δεν έχουν λάβει τα επιδόματα τους.
 
Κι αυτό διότι, το δωδεκατημόριο του Ιανουαρίου που βρίσκεται σε ισχύ μέχρι την έγκριση του προϋπολογισμού δεν προέβλεπε τα συγκεκριμένα κονδύλια. Για να ξεκλειδώσουν τα χρήματα και να δοθούν τα επιδόματα στους δικαιούχους, θα πρέπει η Βουλή να ψηφίσει τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός, είναι αυξημένος κατά 339.912.290, εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων 220 εκ. αφορούν πιστώσεις για αντιμετώπισης της πανδημίας.

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»