Οι βουλευτικές βάζουν σε περιπέτειες τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Στη χειρότερη δυνατή χρονική περίοδο, με τα κόμματα να βρίσκονται σε προεκλογικό αναβρασμό, η Βουλή εισήλθε στην τελική ευθεία συζήτησης για μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που έγιναν ποτέ στην Κύπρο και αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έχοντας την πίεση από τοπικούς άρχοντες και τοπικές κοινωνίες, Βουλή και Κυβέρνηση καλούνται να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της Μεταρρύθμισης, που εδώ και χρόνια ταλαιπωρείται σε συζητήσεις και διαβουλεύσεις.
 
Παρά τα μεγάλα βήματα που έγιναν και παρά την πολιτική βούληση που επιδείχθηκε από το σύνολο του πολιτικού κόσμου, αναγνωρίζοντας την ανάγκη της Μεταρρύθμισης, εντούτοις στην παρούσα φάση, η στάση κάποιων κομμάτων αλλά και η αναβλητικότητα που παρουσιάζεται από όλους τους εμπλεκόμενους, βάζει φρένο στη Μεταρρύθμιση και το όλο εγχείρημα πλέον, βρίσκεται στον αέρα.
 
Στη συζήτηση που έγινε την περασμένη Τρίτη στη Βουλή, όπου τα κόμματα συζήτησαν τις αλλαγές που κατά πλειοψηφία ενέκρινε η Επιτροπή Εσωτερικών στον αρμόδιο υπουργό, η Κυβέρνηση φρόντισε να χαράξει κόκκινες γραμμές για δύο σημαντικά ζητήματα. Ο υπουργός Εσωτερικών διαμήνυσε στα κόμματα πως δύο συγκεκριμένες αλλαγές, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, διότι βάζουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος. Πρόκειται για το ζήτημα του αριθμού των δήμων και το ζήτημα των αρμοδιοτήτων των δήμων για να εκδίδουν πολεοδομικές άδειες.
 
14-17-20-21
Σε ότι αφορά το ζήτημα του αριθμού των Δήμων, η αρχική πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε επί υπουργίας του Κωνσταντίνου Πετρίδη, έκανε λόγο για μόλις 14 δημοτικές αρχές παγκύπρια. Κάτι τέτοιο θα μείωνέ κατά πολύ τα διοικητικά κόστη και δημιουργούσε προοπτικές οικονομικής βιωσιμότητας και ευρωστίας των νέων Δήμων
 
Μετά τις μεγάλες αντιδράσεις που ακολούθησαν, το Υπουργείο Εσωτερικών επανήλθε με πρόταση για 17 Δήμους. Η αναπροσαρμογή του Υπουργείου άνοιξε την όρεξη για προσθέσεις και σήμερα,  η Επιτροπή Εσωτερικών προτείνει τη δημιουργία 20 δήμων, ίσως και 21 αν τελικά ικανοποιηθούν και οι αντιδράσεις από την Αραδίππου.
 
Ειδικότερα, πέραν των 17 Δήμων που προτείνει το Υπουργείο, η Επιτροπή Εσωτερικών, προτείνει την διατήρηση του Δήμου Στροβόλου ως έχει (+1), την διατήρηση του Δήμου Παραλιμνίου επίσης ως έχει, τη δημιουργία Δήμου Αγίας Νάπας με το Δήμο Σωτήρας και την κοινότητα Λιοπετρίου (+2), τη δημιουργία δήμου με τη συνένωση του Δήμου Δερύνειας με της κοινότητες Αχερίτου και Φρενάρους, και τη δημιουργία Δήμου ανατολικής Πάφου (+3), με έδρα τη Γεροσκήπου και τις κοινότητες Αχέλειας, Τίμης, Αγίας Μαρινούδας, Αγίας Βαρβάρας, Αναρίτας και Μανδριών.
 
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, αν και η πρόταση της Επιτροπής Εσωτερικών, ουσιαστικά περιλαμβάνει τη δημιουργία τριών νέων Δήμων, όπως περιγράφονται πιο πάνω, θα αποτελεί αναπόφευκτη συνέπεια, η περαιτέρω αύξηση των Δήμων σε 21 αφού και στη Λάρνακα ο Δήμος Αραδίππου, διαμαρτύρεται και επιμένει για να παραμείνει κι αυτός αυτόνομος όπως είναι σήμερα.
 
Αγκάθι οι πολεοδομικές άδειες
Το άλλο μεγάλο ζήτημα που αποτελεί κόκκινη γραμμή για το Υπουργείο Εσωτερικών, έχει να κάνει με την έκδοση πολεοδομικών αδειών. Στο Νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο, προβλέπεται ότι αυτές θα εκδίδονται από τους Δήμους. Συγκεκριμένα, όσοι Δήμοι έχουν και σήμερα το δικαίωμα να εκδίδουν πολεοδομικές άδειες, θα συνεχίζουν να το πράττουν, ενώ οι υπόλοιποι Δήμοι θα λάβουν αυτό το δικαίωμα σε βάθος πενταετίας.
 
Η Επιτροπή Εσωτερικών, ωστόσο, εξασφαλίζοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία, άλλαξε την συγκεκριμένη πρόνοια και πλέον προβλέπεται πως οι πολεοδομικές άδειες, θα εκδίδονται από τα κατά τόπους Επαρχιακά Συμβούλια. Συνεπώς, ούτε η συγκεκριμένη αλλαγή, γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση.
 
Υπό τις παρούσες συνθήκες, ήδη η Κυβέρνηση κάνει σκέψεις να αποσύρει το Νομοσχέδιο από τη Βουλή, δεδομένου ότι αν προχωρήσει και οδηγηθεί προς ψήφιση ως εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εσωτερικών, τότε θα ψηφιστεί με τις αλλαγές, κάτι που αφενός μεταβάλλει την αρχική φιλοσοφία του όλου εγχειρήματος της Μεταρρύθμισης και αφετέρου δημιουργεί κινδύνους για τη βιωσιμότητα των νέων Δήμων. Κι αυτό διότι βάσει τον θέσεων που έχουν ήδη εκφραστεί από κάποια κόμματα οι αλλαγές τυγχάνουν στήριξης από το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και κάποια μικρότερα κόμματα.

Ικανοποιούν αιτήματα ενόψει βουλευτικών
Το θέμα θα συζητηθεί ξανά ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα, όπου αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις από τους βουλευτές και ακολούθως από την Κυβέρνηση. Πάντως, η Κυβέρνηση αφήνει να νοηθεί πως αν η Βουλή επιμείνει στις συγκεκριμένες δύο αλλαγές, τότε υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο το Νομοσχέδιο να αποσυρθεί και να μην οδηγηθεί προς ψήφιση.
 
Κι αυτό διότι στην παρούσα φάση, όπου τα κόμματα βρίσκονται εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, γίνονται πολύ πιο ευάλωτα στις απαιτήσεις των τοπικών αρχόντων. Μάλιστα Βουλευτές, υπεδείκνυαν  στον REPORTER πως αν η συζήτηση που γίνεται αυτές τις ημέρες διεξαγόταν τον Ιανουάριο ή σε άλλη εκτός προεκλογικής περιόδου στιγμή, οι θέσεις των κομμάτων θα ήταν πολύ πιο ελαστικές και οι αντιστάσεις που προβάλλουν πολύ πιο μειωμένες.
 
Ένα άλλο χαρακτηριστικό που αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ Κυβέρνησης και κάποιων κομμάτων, παραμένει το ζήτημα των δημοψηφισμάτων. Η Κυβέρνηση επιμένει πως δεν θα πρέπει να διεξαχθούν δημοψηφίσματα για την έγκριση της Μεταρρύθμισης, ωστόσο υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που επιμένει πως θα πρέπει να διεξαχθούν.
 
Τα σενάρια
Τα σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι με την Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δίνουν και παίρνουν και σε αυτή τη φάση είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα εξελιχθεί.
 
Ένα εκ των σεναρίων είναι αν υπάρξει τελικά συμβιβαστική λύση, η Μεταρρύθμιση να ψηφισθεί. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως είναι γνωστό, οι Δημοτικές Εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα αναβληθούν και τα σημερινά συμβούλια σε Δήμους και κοινότητες θα λάβουν παράταση θητείας για ακόμη δυόμιση χρόνια, όταν πλέον οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με το νέο καθεστώς.
 
Σε αντίθετη περίπτωση, αν Βουλή και Κυβέρνηση δεν καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση που θα εξασφαλίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τότε το Νομοσχέδιο δεν αποκλείεται να αποσυρθεί και να επανέλθει στη Βουλή με τη νέα της σύνθεση. Τότε, είναι σχεδόν σίγουρο πως αφενός θα μεταβληθούν οι δυναμικές και τα κόμματα δεν θα είναι τόσο ευαίσθητα όσο είναι σήμερα.
 
Βέβαια ένα τέτοιο σενάριο θέλει τις δημοτικές εκλογές να πραγματοποιούνται κανονικά τον Δεκέμβριο και η Μεταρρύθμιση, αντί σε δυόμιση, να πραγματοποιηθεί σε πέντε χρόνια, παρατείνοντας την οικονομική δυστοκία και τη βιωσιμότητα των δυνάμεων με το ισχύον status quo.
 

Δειτε Επισης

Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Οι τελικές αγορεύσεις για την υπόθεση Θανάση-Απορρίπτει τα περί δολοφονίας του 26χρονου η Εισαγγελία
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους