Προς κάλυψη οι συνεδριάσεις της Ερευνητικής για τις πολιτογραφήσεις

Ανοικτές για τα ΜΜΕ θα είναι πλέον οι συνεδριάσεις της Ερευνητικής Επιτροπής των κατ` εξαίρεση πολιτογραφήσεων.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Επιτροπή, από την αρχή, επιθυμούσε να πραγματοποιεί ανοικτές ακροάσεις, αλλά δυστυχώς λόγω των περιορισμών που βρίσκονταν εν ισχύ εξαιτίας της πανδημίας του SARS-Cov-2, αλλά και εξαιτίας τεχνικών περιορισμών δεν ήταν, από την αρχή, εφικτό.

"Η Επιτροπή κατέβαλε και ακόμη καταβάλλει προσπάθειες ώστε να γίνει εφικτή η πρόσβαση των ΜΜΕ στις ακροάσεις, μέσω χρήσης της τεχνολογίας, αλλά λόγω έλλειψης υποδομών και των απαραίτητων συστημάτων δεν κατέστη ακόμη δυνατό. Κατά συνέπεια η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα όπως, για σκοπούς διασφάλισης της διαφάνειας, επιτρέψει την παρουσία των ΜΜΕ εφαρμόζοντας τα πρωτόκολλα του υπουργείο Υγείας, εφόσον επί του παρόντος επιτεύχθηκε η άρση των τεχνικών περιορισμών που αναφέρθηκαν προηγουμένως", αναφέρεται.

Σημειώνεται ωστόσο πως μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, θα απαγορεύεται οποιαδήποτε ηχογράφηση ή/και φωτογράφιση ή/και βιντεοσκόπηση και θα γίνουν οι απαραίτητες διευθετήσεις ώστε το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου να προβεί στη λήψη πλάνων πριν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, τα οποία και ακολούθως θα διανεμηθούν από το ΡΙΚ στα υπόλοιπα τηλεοπτικά ΜΜΕ. Επίσης τονίζεται ότι οι δημοσιογράφοι που θα παρακολουθούν τις εργασίες της Επιτροπής, δεσμεύονται από την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.  

Οι ακροάσεις θα λάβουν χώρο στον ισόγειο χώρο του πρώην Ξενοδοχείου «Φιλοξενία» στην αίθουσα “Jean Monnet” και την επόμενη εβδομάδα η Επιτροπή θα πραγματοποιήσει ανοικτή / δημόσια συνεδρίαση στις 19 Ιανουαρίου, παρουσία 15 εκπροσώπων των ΜΜΕ. Θα παρουσιαστεί, στις 19 του μήνα, ενώπιον της Επιτροπής ο τέως ΥΠΟΙΚ Χάρης Γεωργιάδης. Προγραμματίζεται και η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά η ημερομηνία δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Όπως ενημερώνει η Επιτροπή, αυτή την εβδομάδα ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόση Τσιόλα καθώς και των δύο πρώην Γραμματέων του Υπουργικού Συμβουλίου Γιώργου Γεωργίου και Ανδρέα Μολέσκη. 

Αναφέρει ακόμη πως στο παρόν στάδιο έχει εξετάσει ένα σημαντικό αριθμό περιπτώσεων κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών. Παράλληλα συνεχίζεται και η αποστολή επιπρόσθετων φακέλων από το Υπουργείο Εσωτερικών.  
 
Μέχρι στιγμής παρουσιάστηκαν ενώπιον της Επιτροπής μεταξύ άλλων, οι νυν Υπουργοί Νίκος Νουρής και Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, η Χριστίνα Καούλλα, οι πρώην Υπουργοί Σωκράτης Χάσικος, Ελένη Μαύρου, Νεοκλής Συλικιώτης, ο Γραμματέας του Υπουργικού Θεοδόσης Τσιόλας, ο επίσης Γραμματέας Γεώργιος Γεωργίου και ο Ανδρέας Μολέσκης
Πρώην Γραμματέας Υπουργικού Συμβουλίου.

Οι επόμενες συνεδριάσεις καθορίστηκαν ως ακολούθως: Στις 19/1 ο πρώην ΥΠΟΙΚ Χάρης Γεωργιάδης και ακολούθως ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατάς σε ημερομηνίες που θα καθοριστούν αργότερα.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά