Κυριακή 28 Φεβ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Άκουσε Αβέρωφ και αναμένει τελικές απαντήσεις πριν αποφασίσει για προϋπολογισμό η ΕΔΕΚ

  14/01/2021 16:35
Άκουσε Αβέρωφ και αναμένει τελικές απαντήσεις πριν αποφασίσει για προϋπολογισμό η ΕΔΕΚ

Άκουσε Αβέρωφ και αναμένει τελικές απαντήσεις πριν αποφασίσει για προϋπολογισμό η ΕΔΕΚ

  14/01/2021 16:35
Ακόμα μια κρίσιμη συνάντηση αναφορικά με την τύχη του προϋπολογισμού την ερχόμενη Πέμπτη στη Βουλή είχε σήμερα, μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Πρόεδρο και τους δύο βουλευτές της ΕΔΕΚ.
 
Η συνάντηση του κ. Νεοφύτου με τους Μαρίνο Σιζόπουλο, Κωστή Ευσταθίου και Ηλία Μυριάνθους πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΔΕΚ και κύριο θέμα συζήτησης, ήταν αυτό των εκποιήσεων που αποτελεί κόκκινη γραμμή, όπως οι ίδιοι δήλωσαν, των δύο βουλευτών της ΕΔΕΚ, για τη στάση τους απέναντι στον προϋπολογισμό.
 
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συζήτησης, ο Αβέρωφ Νεοφύτου χαρακτήρισε ιδιαίτερα σοβαρή τη συζήτηση που είχε με την αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ για το δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη και για τη βασική κατοικία κάτω από 350 χιλιάδες ευρώ.
«Θέλω και δημόσια να ξεκαθαρίσω την θέση μου που θεωρώ πως συμπίπτει και με την  θέση των φίλων και συνεργατών  του σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ:
Πρώτο, το δικαίωμα του οποιουδήποτε πολίτη να προσφεύγει στη  δικαιοσύνη είναι αναφαίρετο.
Δεύτερο, το δικαίωμα του δανειολήπτη να  προσφεύγει στη δικαιοσύνη για  να αμφισβητήσει είτε χρεώσεις είτε υπερχρεώσεις  είναι αναφαίρετο.
Τρίτον, η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Τρόικα και όσοι παρακολουθούν την πορεία της χώρας, ζητούσαν επίμονα από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας να θεσπίσουν ειδικό  δικαστήριο για τις χρηματοπιστωτικές  διαφορές και τις οικονομικές διαφορές», είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.
 
«Το πρόβλημα στον τόπο μας», συνέχισε, «ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι που καθυστερεί η απονομή δικαιοσύνης με αποτέλεσμα από τη μια όσοι έχουν δίκαιο στο τέλος να μην μπορούν να το βρουν σύντομα. Και δικαιοσύνη που καθυστερεί, δεν είναι δικαιοσύνη. Από την άλλη, λόγω της καθυστέρησης στη λήψη δικαστικών αποφάσεων υπήρξε διαχρονικά μία εκμετάλλευση είτε από στρατηγικούς κακοπληρωτές  είτε από άλλους πολίτες που εν γνώσει τους δεν είχαν καμία πιθανότητα να κερδίσουν την δίκη, προσέφευγαν στη δικαιοσύνη και κέρδιζαν πέντε ή δέκα ή δεκαπέντε  χρόνια μέχρι να βγει η απόφαση».
 
 
«Οφείλει αυτή η πολιτεία», πρόσθεσε, «να ρυθμίσει αυτό το ζήτημα με ειδικό δικαστήριο για να μπορούν να βγαίνουν αποφάσεις  μέσα σε σύντομο  χρονικό διάστημα. Τρεις , έξι, επτά μήνες. Αυτό βοηθά και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, βοηθά και  την εικόνα της χώρας αλλά είναι και δίκαιο προς τον δανειολήπτη. Μέχρις ότου όμως, γιατί θα χρειαστούμε διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή  Εκτελεστική Τράπεζα, Εκτελεστική και Νομοθετική εξουσία, με την Κυπριακή Κεντρική Τράπεζα, γίνεται μια πρωτοβουλία, θέμα που έχει ζητήσει και ο κ. Σιζόπουλος, είναι αποδεκτό από την Εκτελεστική εξουσία και το βλέπει θετικά και το Ανώτατο Δικαστήριο, μέχρι την πλήρη θέσπιση του πλαισίου που έχω πει, το Ανώτατο Δικαστήριο να ορίσει συγκεκριμένους δικαστές που θα εξετάζουν μόνο αυτές τις ειδικές διαφορές», εξήγησε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.
 
Για το δεύτερο θέμα που συζήτησε με την αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, αυτό της βασικής κατοικίας, υπενθύμισε πως υπάρχει αναστολή στην οποιαδήποτε εκποίηση μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο. Δεύτερο, υπάρχει το Σχέδιο Εστία στο οποίο ένας αριθμός αιτητών έχει εγκριθεί, ένας αριθμός έχει απορριφθεί και ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις δόσεις γιατί είναι οι πολύ ευάλωτες ομάδες.
 
«Εκπονείται», επεσήμανε, «εκ μέρους της κυβέρνησης το Εστία 2 όπου αφορά πολύ περισσότερους ιδιοκτήτες κατοικίας κάτω των 350 χιλ. ευρώ, που δεν έχουν τις δυνατότητες έστω και με μειωμένη δόση με βάση το Εστία 1 να ανταπεξέλθουν.  Με βάση το Εστία 2 που ετοιμάζεται από το Υπουργείο Οικονομικών αυτές οι πολύ ευάλωτες ομάδες θα έχουν την δυνατότητα να πληρώνουν πολύ λιγότερη δόση με το κράτος να συνεισφέρει περισσότερα αλλά επιπρόσθετα και οι τράπεζες να επωμισθούν επιπρόσθετο κόστος».
 
«Με αυτά τα δύο ζητήματα θεωρώ πως και η κοινωνία ωφελείται, και η χώρα ως επενδυτικός προορισμός, αλλά επιπρόσθετα δείχνουμε με την κοινωνική μας ευαισθησία στις ευάλωτες ομάδες, στην βασική κατοικία αλλά και το δικαίωμα του δανειολήπτη να προσφεύγει στην δικαιοσύνη», κατέληξε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.
 
Από την πλευρά του ο Μαρίνος Σιζόπουλος, σημείωσε πως «όπως γνωρίζετε πριν από μερικές μέρες από την πλευρά της ΕΔΕΚ είχαμε ανακοινώσει ποιες από τις προτάσεις μας είχαν γίνει αποδεκτές από την Κυβέρνηση και θα εντάσσονταν στο νέο αναθεωρημένο προϋπολογισμό για το 2021, και ποιες προτάσεις βρισκόντουσαν σε εκκρεμότητα. Στις προτάσεις που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα, για εμάς, η πιο σημαντική, ήταν η πρόταση της κατοχύρωσης του δικαιώματος του δανειολήπτη σε περίπτωση αμφισβήτησης υπερχρεώσεων και άλλων διαδικασιών των τραπεζών να μπορεί να προσφεύγει στην δικαιοσύνη και μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης του δικαστηρίου να αναστέλλεται η διαδικασία της εκποίησης».
 
«Αυτό για εμάς», εξήγησε, «είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα και κυρίως είναι μια αρχή που πολλές φορές τονίσαμε. Να προστατεύσουμε τους δανειολήπτες από τις άδικες και αυθαίρετες εκποιήσεις των Τραπεζών. Γι’ αυτό και η συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού επικεντρώθηκε κυρίως σε αυτά τα ζητήματα, γιατί ακριβώς θα πρέπει κατά τρόπο τελεσίδικο να ξεκαθαρίσει η απόφαση της κυβέρνησης για να μπορούν τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ να έχουν ολοκληρωμένη την τελική εικόνα όσον αφορά τις συγκεκριμένες προτάσεις για να μπορούν να πάρουν την απόφαση τους ενόψει του γεγονός ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής για να ψηφιστεί ή να απορριφθεί, ο νέος αναθεωρημένος προϋπολογισμός».
 
«Την ίδια στιγμή θα πρέπει να τονίσουμε ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ δεν εγκαταλείπουμε τις προσπάθειες μας. Γνωρίζουμε το μέγεθος των δυνατοτήτων μας, όμως δεν εγκαταλείπουμε τις προσπάθειες μας να στηρίξουμε εποικοδομητικά τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που σήμερα αντιμετωπίζουν μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα και βρίσκονται σε δύσκολη θέση και να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό δίκτυ κοινωνικής και οικονομικής προστασίας τους με συνέργεια και εποικοδομητικές προτάσεις για να βρισκόμαστε δίπλα στους πολίτες. Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι με δικές μας προτάσεις θα οδηγήσουμε είτε σε οικονομικό εκτροχιασμό τον προϋπολογισμό είτε θα θέσουμε υπό αμφισβήτηση την οικονομική αξιοπιστία της πατρίδας μας ενόψει ενδεχόμενων αξιολογήσεων. Η πατρίδα μας και ο λαός μας είναι η προτεραιότητα των επιλογών μας», κατέληξε ο κ. Σιζόπουλος.
 
Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν υπήρξε διαφωνία με τον κ. Μυριάνθους για τη συζήτηση του εν λόγω θέματος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ απάντησε, πως «δεν είναι θέμα διαφωνίας οποιουδήποτε. Εδώ είναι ένα θέμα που καταθέσαμε τις απόψεις μας. Γνωρίζετε ποια είναι η πρόταση της ΕΔΕΚ. Είναι πρόταση η οποία το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ ομόφωνα υιοθέτησε και ως εκ τούτου, εμείς θα καταθέσουμε την τελική και ολοκληρωμένη απόφαση της κυβέρνησης επί των προτάσεων μας στο Πολιτικό Γραφείο για να πάρει την δική του απόφαση. Από εκεί και πέρα είναι προφανές ότι οι αποφάσεις του Πολιτικού Γραφείο είναι μεν δεσμευτικές αλλά σε καμιά περίπτωση δεν υποχρεώνει τον οποιοδήποτε να την ακολουθήσει».
 
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν τίθεται ή όχι θέμα κομματικής πειθαρχίας γι’ αυτό το ζήτημα, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε, πως αυτό «είναι θέμα το οποίο θα αποφασίσει το Πολιτικό Γραφείο αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα από πλευράς των Βουλευτών του κόμματος ή άλλων στελεχών. Και πρέπει να τονίσω ότι το σύνολο των μελών του Πολιτικού Γραφείου μέχρι στιγμής ήταν ιδιαίτερα υποστηρικτικό σε αυτή την προσπάθεια για τους λόγους που ανέφερα και προηγουμένως».
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας