Κυριακή 23 Ιαν, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Γεμάτο… οπλοστάσιο για να αποκρουστούν οι τουρκικές παγίδες στη Νέα Υόρκη

Μιχάλης Πολυδώρου  14/01/2021 07:18
Γεμάτο… οπλοστάσιο για να αποκρουστούν οι τουρκικές παγίδες στη Νέα Υόρκη

Γεμάτο… οπλοστάσιο για να αποκρουστούν οι τουρκικές παγίδες στη Νέα Υόρκη

Μιχάλης Πολυδώρου  14/01/2021 07:18
Διμερείς επαφές και μετά πενταμερής είναι η φόρμουλα που φαίνεται ότι θα επιλέξει για την άτυπη πενταμερή που βρίσκεται στα σκαριά ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, σε μια προσπάθεια να διαπιστώσει τα σημεία συγκλίσεων και αποκλίσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
 
Μια πρώτη εικόνα για το τι αποδέχεται και τι όχι η κάθε πλευρά, αναμένεται να δώσει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ η Τζέιν Χολ Λουτ, ενώ κάποιες πληροφορίες, θέλουν τον Αντόνιο Γκουτέρες να ετοιμάζει νέο έγγραφο με αναθεωρημένες παραμέτρους, πάνω στο οποίο θα στηρίξει τη διαδικασία, καλώντας τις πλευρές να το υιοθετήσουν και να εργαστούν πάνω στη συγκεκριμένη βάση.
 
Με μια φόρμουλα, δηλαδή, παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιήθηκε και στο Κρανς Μοντάνα, ο Γενικός Γραμματέας θέλει να δημιουργήσει με αυτόν τον τρόπο εκείνες τις συνθήκες ώστε μετά την άτυπη πενταμερή, να ανοίγει ο δρόμος για τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Ένα εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο, από τη στιγμή που οι νέες θέσεις που προβάλλουν οι Τούρκοι, δημιουργούν τεράστιο χάσμα.
 
Δεδομένης μάλιστα της αποτυχίας στο παρελθόν, όταν στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων ήταν ο Μουσταφά Ακιντζί, αντιλαμβάνεται κανείς, πόσο δυσκολότερο είναι το σημερινό εγχείρημα του Αντόνιο Γκουτέρες, έχοντας απέναντι του τον Ερσίν Τατάρ, που αφενός διαφωνεί με τη συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντάνα και αφετέρου προβάλλει νέες προτάσεις για βάση λύσης τα δύο κράτη και όχι τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ερντογάν: Λύση εκτός μοντέλου δύο κρατών δεν πρόκειται να προσφέρει λύση στην Κύπρο
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει σήμερα τους αρχηγούς των κομμάτων για το αποτέλεσμα της συνάντησης του με την Τζέιν Χολ Λουτ, ενώ χθες είχε συνάντηση και με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ κατά τη διάρκεια της οποίας μοιράστηκε με την εκπρόσωπο του Αντόνιο Γκουτέρες στην Κύπρο τις σκέψεις του σχετικά με τις εκθέσεις του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Μάλιστα σε εξέλιξη βρίσκονται και παρασκηνιακές επαφές με την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία, πράγμα που έθεσε ως προϋπόθεση ο ίδιος ο Αντόνιο Γκουτέρες.
 
Στην προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα για ξεκλείδωμα της διαδικασίας, φαίνεται να αναλαμβάνει πιο ενεργό ρόλο και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανώτατοι διπλωμάτες των Βρυξελλών τις τελευταίες ημέρες έχουν στείλει συγκεκριμένα μηνύματα για το Κυπριακό στην Άγκυρα, ασκώντας εντονότερη πίεση για την επίδειξη καλής βούλησης.
 
Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ολοκληρώνει τις τηλεφωνικές του επαφές με τους ομολόγους του στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενόψει και της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αλλά και των σημαντικών εξελίξεων στο Κυπριακό. Την Τρίτη ο κ. Χριστοδουλίδης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ χθες συνομίλησε με τον Βρετανό ΥΠΕΞ Ντόμινικ Ράαμπ.
 
Σε ανάρτηση του στο twitter o κ. Ράαμπ, επανέλαβε τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, πρόσθεσε ότι η βρετανική Κυβέρνηση στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες να επιτύχει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Στη συναφή ανακοίνωση, το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τα επόμενα βήματα στις συνεχιζόμενες προσπάθειες του ΓΓ των Ην. Εθνών με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών.

Εξάλλου με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζει να εργάζεται και η Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία ανέλαβε να επικοινωνήσει με την Αθήνα, την Άγκυρα και το Λονδίνο, ώστε να καταγράψει θέσεις και απόψεις ενόψει τις άτυπης πενταμερούς. Μεταξύ άλλων η κ. Λουτ ανιχνεύει τις προθέσεις των εμπλεκομένων μερών, ενώ παράλληλα αναμένεται να κλειδώσει και την ακριβή ημερομηνία σύγκλησης της.
 
Η σημερινή πρώτη ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου για τις κρίσιμες εξελίξεις που επίκεινται στο Κυπριακό, σηματοδοτεί και την έναρξη της προετοιμασίας της δίκης μας πλευράς ενόψει της άτυπης πενταμερούς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
 
Η Λευκωσία διαμηνύει πως θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατό καλύτερη προετοιμασία για κάθε σενάριο που μπορεί να προκύψει στην άτυπη πενταμερής κι αυτό διότι η τουρκική διπλωματία έχει αποδείξει πολλάκις στο παρελθόν πως δεν είναι μονοδιάστατη και συχνά με διπλωματικούς ελιγμούς επιδιώκει να αιφνιδιάσει, φέρνοντας  την άλλη πλευρά προ εκπλήξεων.
 
 
Εξάλλου η ιστορία του Κυπριακού έχει αποδείξει πως η Τουρκιά στήνει ναρκοπέδια με στόχο να παγιδέυσει την άλλη πλευρά και στο τέλος να αποποιηθεί των ευθυνών της σε σχέση με το ποιος φταίει τελικά για το γεγονός ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο για σχεδόν 47 χρόνια. «Θα είναι λανθασμένο να μεταβούμε στην άτυπη συνάντηση έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι θα πάμε εκεί και δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα, γιατί η Τουρκία θα επαναλάβει τις γνωστές και ακραίες της θέσεις. «Η ιστορία του Κυπριακού δείχνει ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο», δήλωνε για το συγκεκριμένο θέμα τις προηγούμενες ημέρες ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας