Επικυρώνει τις κυρώσεις χάδι η Ε.Ε., μπαίνει με κρύα καρδιά στον διάλογο η Αθήνα

Σε δύο παράλληλα επίπεδα, που θα αποτελέσουν, ως ένα βαθμό, ανάχωμα στις τουρκικές πειρατικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι διεργασίες ώστε το θερμό εξάμηνο του 2020 με την εισβολή του Oruc Reis και των τουρκικών γεωτρύπανων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ, αντίστοιχα, να μην επαναληφθεί.
 
Από τη μια πλευρά Αθήνα και Άγκυρα εργάζονται πυρετωδώς σε διπλωματικό επίπεδο ώστε ο νέος γύρος διερευνητικών επαφών που ανακοινώθηκε να ξεκινήσει χωρίς προβλήματα ενώ από την άλλη στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών κρατών στη RELEX προετοιμάζονται να προσθέσουν σε αυτή νέα ονόματα, όπως αποφασίσθηκε στη τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
 
Σε ότι αφορά τη λίστα κυρώσεων, σήμερα αναμένεται να συνέλθει η Επιτροπή RELEX στις Βρυξέλλες, ώστε να επισφραγίσει τα ονόματα προσώπων και εταιρειών που θα ενταχθούν. Πρωταγωνιστικό ρόλο στον εμπλουτισμό της λίστας κυρώσεων, θα παίξουν η Κύπρος, η Ελλάδα και η Γαλλία, που έχουν ήδη προτείνει ένα αριθμό προσώπων και εταιρειών.
 
Υπενθυμίζεται ότι στην εν λόγω λίστα βρίσκονται ήδη κάποιοι Τούρκοι στελέχη της ΤΡΑΟ και αναμένεται να προστεθούν και νέα ονόματα, λόγω της εμπλοκής τους στις παράνομες γεωτρήσεις που πραγματοποίησαν τα γεωτρύπανα Fatih και Yavuz εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
 
Αναντίλεκτα οι συγκεκριμένες κυρώσεις δεν αναμένεται να επιφέρουν σοβαρό πλήγμα στην Τουρκία σε κεντρικό επίπεδο και για αυτό το λόγο περνούν σχεδόν ασχολίαστες από τον Ταγίπ Ερντογάν. Εξάλλου Κύπρος και Ελλάδα απαίτησαν από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. σοβαρές τομεακές κυρώσεις που θα επίφεραν σημαντικό πλήγμα στα τουρκικά συμφέροντα.
 
Κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό ούτε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που είχε στην ατζέντα του τις ευρωτουρκικές σχέσεις και πλέον οι όποιες ελπίδες για τομεακές κυρώσεις μεταφέρονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου. Σημειώνεται πως σε ότι αφορά τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, το Oruc Reis και τα δύο γεωτρύπανα, παραμένουν αγκυροβολημένα στα τουρκικά λιμάνια, ενώ το Barbaros συνεχίζει τις παράνομες έρευνες του εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Η RELEX συνέρχεται σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες και αφού κλειδώσει τα ονόματα, ενδεχομένως και τις εταιρείες που θα μπουν στη λίστα κυρώσεων, θα ενημερώσει τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες για ανακοίνωση τους.
 
Στο άλλο μεγάλο μέτωπο, που σχετίζεται απόλυτα με την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, Ελλάδα και Τουρκιά συνεχίζουν τις πυρετώδεις προετοιμασίες, ώστε να κάνουν πρεμιέρα στον νέο γύρο διερευνητικών επαφών, στις 25 του μήνα στην Κωνσταντινούπολη.
 
Με τις προσδοκίες, πάντως, να είναι περιορισμένες, λόγω των αυξημένων απαιτήσεων των Τούρκων, οι πρώτες συναντήσεις μεταξύ των διπλωματών των δύο χωρών, αναμένεται να είναι αναγνωριστικές και να μην εισέλθουν στα βαθιά.
 
Οι δύο χώρες προσέρχονται στον διάλογο από διαφορετικές αφετηρίες, αφού η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει πως πάει σε αυτές τις συναντήσεις έχοντας τη διάθεση να συζητήσει μόνο το θέμα καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία πάει με μια γεμάτη ατζέντα που περιλαμβάνει ζητήματα που για την Ελλάδα στην παρούσα φάση, δεν μπορούν να αποτελέσουν προϊόν διαλόγου.
Τέτοια ζητήματα είναι μεταξύ άλλων, η αποστρατιωτικοποίηση νησιών και οι γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. «Δεν πρόκειται να συζητήσει καμία ελληνική κυβέρνηση θέματα περί αποστρατιωτικοποίησης νησιών ή γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο» τόνισε  για το συγκεκριμένο θέμα ο Έλληνας Πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας πως «όπως δεν τα συζήτησε καμία κυβέρνηση στο παρελθόν, έτσι θα πράξει και αυτή».
 
Η Αθήνα θεωρεί πως η Τουρκία θα προσπαθήσει μέσα από τις διερευνητικές επαφές να διολισθήσει τη συζήτηση σε μια σειρά ζητημάτων πέραν της αποστρατικοπίησης και των γκρίζων ζωνών, αλλά και της υφαλοκρηπίδας, όπως το καθεστώς των νησίδων και τον βραχονησίδων, το FIR και τη δικαιοδοσία επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.
 
Πάντως ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης σε ανάλυση του σημειώνει πως η πρόθεση της Ελλάδας είναι να υπάρξει σύνταξη συμφωνητικού για προσφυγή στη Χάγη για το θέμα των θαλασσίων ζωνών, την ώρα που  η Τουρκία θα επιδιώξει να τεθεί στο τραπέζι ολόκληρη ατζέντα της. Ο καθηγητής διεθνών σχέσεων εκτιμά παράλληλα πως η Τουρκία επιδιώκει να μην επιβληθούν κυρώσεις, να μην διαταραχθεί η τελωνειακή ένωση με την ΕΕ αλλά και να λάβει χρήματα για το μεταναστευτικό. Τέλος εξέφρασε την πεποίθηση πως οι διερευνητικές επαφές δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε κάποιο αποτέλεσμα και τον Μάρτιο θα υπάρξει νέο πεδίο εντάσεων και οξύνσεων μεταξύ των δύο χωρών.
 

Δειτε Επισης

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ