Τα «ναι» και τα «όχι» του Πετρίδη, οι ισορροπίες και ο αγώνας δρόμου της Βουλής

Στην τελική ευθεία για να τεθεί σε ψήφιση, μπήκε από χθες ο προϋπολογισμός μετά την κατάθεση του στη Βουλή από το Υπουργείο Οικονομικών και πλέον ξεκινά μια διαδικασία εξπρές με ορίζοντα την ερχόμενη Δευτέρα, όταν και θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση, με τα δεδομένα στην παρούσα φάση να συνηγορούν πως αυτή τη φορά θα εγκριθεί χωρίς πρόβλημα.
 
Κι αυτό διότι ο διάλογος που πραγματοποιήθηκε από τα μέσα Δεκεμβρίου και έπειτα μεταξύ της Κυβέρνησης και των κομμάτων πλην του ΔΗΚΟ, αποδείχθηκε εξαιρετικά εποικοδομητικός και αφού και στην πράξη ικανοποίει τα κόμματα, η πλειοψηφία του Σώματος θα πει το «ναι».
 
Σε ότι αφορά το πρόγραμμα των επόμενων ημερών, η Βουλή θα πρέπει να επιδοθεί σε αγώνα δρόμου ώστε ο προϋπολογισμός να εγκριθεί το συντομότερο δυνατό. Σημειώνεται πως  στις 22 Ιανουαρίου, αναμένεται η πρώτη αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο Moody’s και το Υπουργείο Οικονομικών θέλει μέχρι τότε να έχει ξεκαθαρίσει με τον καλύτερο τρόπο το ζήτημα του προϋπολογισμού.
 
Προς αυτή την κατεύθυνση στην αυριανή Ολομέλεια ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί από τον Πρόεδρο της Βουλής και το πρωί της Παρασκευής τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού θα σηκώσουν μανίκια, ώστε να έχουν ολοκληρώσει τη συζήτηση του και τη Δευτέρα να πάει προς ψήφιση στην Ολομέλεια.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χωρίς τις αλλαγές στο ΓεΣΥ που ζήτησε η ΕΔΕΚ ο προϋπολογισμός-Αυξημένος κατά 339 εκ.
 
Ειδικότερα, οι ισορροπίες εντός της Βουλής διαμορφώνονται ως εξής. Δεδομένοι θεωρούνται οι ψήφοι του Δημοκρατικού Συναγερμού, καθώς επίσης και του Κινήματος Αλληλεγγύης, των τριών βουλευτών της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων και του ΕΛΑΜ.
 
Επίσης δεδομένες θεωρούνται οι αρνητικές ψήφοι του ΑΚΕΛ, του Κινήματος Οικολόγων και της Άννας Θεολόγου. Σε ότι αφορά το ΔΗΚΟ, αναμένεται και αυτή τη φορά να ταχθεί αρνητικά έναντι του προϋπολογισμού, αφού ο Νικόλας Παπαδόπουλος επιμένει στην παράδοση των φακέλων πολιτογραφήσεων στον Γενικό Ελεγκτή.
 
ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών εμφανίζονται ικανοποιημένες από τις αλλαγές που επήλθαν στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό, ο οποίος είναι αυξημένος κατά 339 εκατομμύρια και αναμένεται μετά και από την ενημέρωση των συλλογικών τους οργάνων να ανακοινώσουν την απόφαση τους για υπερψήφιση του προϋπολογισμού. Οι πληροφορίες που ήθελαν τους δύο βουλευτές της ΕΔΕΚ, Ηλία
Μυριάνθους και Κωστή Ευσταθίου να διατηρούν διαφορετική στάση, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται.
 
Υπενθυμίζεται πως Μυριάνθους και Ευσταθίου έθεταν ως κόκκινη γραμμή για να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό την υπερψήφιση από τη Βουλή της πρότασης Νόμου που κατέθεσαν για τις εκποιήσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση των δύο δεν πρόκειται να τεθεί σε ψηφοφορία πριν από τη ψηφοφορία του προϋπολογισμού, όμως αυτό δεν αλλάζει την απόφαση τους για να ψηφίσουν υπέρ του αναθεωρημένου προϋπολογισμού.
 
Η Κυβέρνηση, φρόντισε μέσω του υπουργού Οικονομικών να διαμηνύσει στα κόμματα πως πιθανή νέα καταψήφιση του προϋπολογισμού, θα σημαίνει πως το κράτος εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά, που συμπυκνώνονται σε δύο βασικούς πυλώνες, την αντιμετώπιση της πανδημίας και την οικονομία..
 
Για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μια ενδεχόμενη νέα καταψήφιση θα σήμαινε αβεβαιότητα και αδυναμία για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους, τη στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και την εφαρμογή των δράσεων για την υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σε ότι αφορά την οικονομία θα σήμαινε σε πρώτη φάση αδυναμία προσφυγής στις αγοράς για άντληση της αναγκαίας ρευστότητας για χρηματοδότηση των δράσεων που αφορούν τη στήριξη της οικονομίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η παρτίδα μετά τον προϋπολογισμό-Ανοίγουν φύλλα Προεδρικό, ΔΗΚΟ και Οδυσσέας
 
Σημειώνεται πως για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, περιλήφθηκαν πρόσθετες πιστώσεις ύψους €220 εκ. περίπου.
 
Η Κυβέρνηση άκουσε πάρα πολλές προτάσεις και αναρίθμητα αιτήματα στον διάλογο που προηγήθηκε για τον προϋπολογισμό και αυτά μπορούν να χωριστούν συνοπτικά σε τρεις βασικές κατηγορίες.
α) αυτά που υιοθετήθηκαν και εντάχθηκαν στον προϋπολογισμό
β) αυτά για τα οποία η Κυβέρνηση δεσμεύεται να υλοποιήσει μελλοντικά
γ) αυτά που η Κυβέρνηση απορρίπτει
 
Στην πρώτη κατηγορία μεταξύ άλλων, εντάσσονται η υλοποίηση της πρότασης για κατώτατη σύνταξη, την ενίσχυση φροντίδας νηπίων και παιδιών, τη στεγαστική πολιτική για την ύπαιθρο με στόχο την παραμονή κατοίκων των κοινοτήτων στις περιοχές τους, τη βελτίωση του στεγαστικού σχεδίου αναζωογόνησης ορεινών περιοχών, την παράταση ισχύος του υφιστάμενου σχεδίου παροχής πολεοδομικών κινήτρων για νομιμοποίηση και αδειοδότηση αυθαίρετων και νέων κατασκευών και διάθεση πιστώσεων για τις προαγωγές Συμβασιούχων Υπαξιωματικών της ΕΦ.
 
Στην δεύτερη κατηγορία η Κυβέρνηση, εντάσσει το θέμα του κατώτατου μισθού, σημειώνοντάς πως αυτός αποτελεί προεκλογική δέσμευση και το Υπουργείο Εργασίας θα υποβάλει σχετική πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για έναρξη κοινωνικού διαλόγου. Ωστόσο σημειώνεται πως το έτος εισαγωγής του θα εξαρτηθεί εφόσον ο δείκτης της ανεργίας μειωθεί κάτω από 5%. Επίσης σε αυτή την κατηγορία, εντάσσεται και το ζήτημα της αφυπηρέτησης ατόμων που εργάζονται σε βαριά επαγγέλματα πριν το όριο αφυπηρέτησης.
 
Η Κυβέρνηση δεσμεύεται να καθορίσει τα επαγγέλματα και τις υπόλοιπες παραμέτρους ώστε να διασφαλίζεται και η βιωσιμότητα του ΤΚΑ. Επίσης στη δεύτερη κατηγορία εντάσσεται και το ζήτημα της πρόσθετης βοήθειας στήριξης κατοίκων ορεινών περιοχών που εργάζονται σε άλλες περιοχές. Αυτή η πρόσθετη βοήθεια θα υλοποιηθεί μέσω της αναθεώρησης του υφιστάμενου σχεδίου για τα έξοδα διακίνησής τους.
 
Στην τρίτη κατηγορία που εντάσσονται τα «όχι» της κυβέρνησης στα κόμματα, είναι το ζήτημα των εκποιήσεων και οι προτάσεις της ΕΔΕΚ για το ΓΕΣΥ. Σε ότι αφορά το θέμα των εκποιήσεων ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει πως οι προτάσεις των κομμάτων δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, ωστόσο επισημαίνει πως η Κυβέρνηση παρόλες τις ανησυχίες της δεν ανέπεμψε την πρόταση για αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος του 2021.  Επίσης σημειώνει πως ετοιμάζεται σχέδιο για κάλυψη όσων κρίνονται μη βιώσιμοι και δεν καλύπτονται, παρά το γεγονός ότι υπέβαλαν αίτηση για το ΕΣΤΙΑ.
 
Για το ΓΕΣΥ, η Κυβέρνηση τονίζει πως δεν δύναται να γίνουν αποδεκτές, λόγω του ότι επηρεάζεται η όλη φιλοσοφία του μονοασφαλιστικού σχεδίου υγείας. Ωστόσο, στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περιλαμβάνονται μέτρα που αφορούν σε αναβάθμιση των υποδομών, όπως είναι η επέκταση της αιματολογικής κλινικής και προμήθεια εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας, επέκταση Μονάδων Ατυχημάτων και Εκτατής Ανάγκης σε όλη την Κύπρο, ενίσχυση Μακαρίου νοσοκομείου, κατασκευή ειδικής μονάδας μεταδοτικών ασθενειών στο Γενικό νοσοκομείο Λεμεσού. Ο συνολικός προϋπολογισμός των πιο πάνω έργων ανέρχεται στα 78,5 εκ. ευρώ.

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»