Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα στην άτυπη πενταμερή-Ασάφειες, εμμονές και χάσμα

Αυτά που ήδη γνωρίζαμε και που προκαλούν προβληματισμό για το που θα καταλήξει η άτυπη πενταμερής, επιβεβαίωσε ο δεύτερος και τελευταίος γύρος επαφών της Τζέιν Χολ Λουτ στη Λευκωσία, η οποία είχε χθες Δευτέρα συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη.
 
Με δεδομένες τις θέσεις που επιμένει να εκφράζει η άλλη πλευρά, οι προσδοκίες για την τύχη της άτυπης πενταμερούς είναι εξαιρετικά περιορισμένες, καθιστώντας τη διαδικασία που τροχοδρομήθηκε ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον του Κυπριακού.
 
Κι αυτό διότι ο Ερσίν Τατάρ, με βάση τα όσα δήλωσε μετά τη συνάντηση με την ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, επέμεινε στις γνωστές επικίνδυνες θέσεις του για λύση δύο κρατών, ξεκαθαρίζοντας της, μεταξύ άλλων, πως δεν είναι διατεθειμένος να συζήτηση συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντάνα.
 
Αυτό που έβγαλε η χθεσινή ημέρα και που τελικά δεν ανακοινώθηκε επίσημα από τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά αποκαλύφθηκε από τον κατοχικό ηγέτη, ήταν η διεξαγωγή της άτυπης πενταμερούς στη Νέα Υόρκη τελικά στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου. Ωστόσο αυτό που φαίνεται να είπε η κ. Λουτ στον Νίκο Αναστασιάδη κατά τη συνάντηση τους νωρίτερα το πρωί, είναι πως η πενταμερής θα διεξαχθεί σε χώρα που θα βολεύει το πρόγραμμα του Αντόνιο Γκουτέρες, κάτι που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο, πέραν της Νέας Υόρκης, αυτή να πραγματοποιηθεί στη Γενεύη.  
 
Η ημερομηνία αναμένεται να κλειδώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις νέες επαφές που θα έχει η κ. Λουτ με εκπροσώπους και των υπολοίπων εμπλεκομένων χωρών, ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή ημερομηνία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πενταμερή στη Νέα Υόρκη τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου προανήγγειλε ο Τατάρ
 
Ένα άλλο, πλέον ανησυχητικό συμπέρασμα των χθεσινών επαφών της Τζέιν Χολ Λουτ ήταν η δήλωση Τατάρ, ο οποίος εν ήδη πανηγυρισμού, ισχυρίστηκε ότι η θέση του ιδίου και της Άγκυρας για λύση δύο κρατών, βρήκε απήχηση και ανταπόκριση από την απεσταλμένη του ΟΗΕ. Σε συνδυασμό με την απουσία αναφορών σε Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία στην έκθεση καλών υπηρεσιών του Αντόνιο Γκουτέρες, δημιουργεί εύλογο προβληματισμό στη Λευκωσία για τις προθέσεις των Ηνωμένων Εθνών.
 
«Αισθάνομαι ότι άρχισε να γίνεται αποδεκτός ο ισχυρισμός που εμείς θέτουμε, τα επιχειρήματά μας. Αυτή την εντύπωση αποκόμισα. Στην τελική, εμείς ξεκάθαρα θέσαμε τις απόψεις μας. Η θέφση μας για συνεργασία δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας δεν είναι προϋπόθεση για την πραγματοποίηση μιας 5 + 1 συνάντησης, αλλά εάν μετά από την πενταμερή, υπάρχει έδαφος για συζήτηση,  μόνο τότε θα μπορούν να συνεχιστούν οι συνομιλίες», είπε ο Τατάρ.
 
Αν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη χθεσινή του συνάντηση επαναβεβαίωσε για την ετοιμότητα του να συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή, γνωρίζει και ο ίδιος πολύ καλά πως αυτό θα συμβεί σε πολύ ιδιαίτερες συνθήκες και πολλές ασάφειες ως προς τον τελικό της στόχο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο κύβος ερρίφθη-Ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
 
Έχοντας εγκαταλείψει από καιρό την προσπάθεια σύναψης των όρων αναφοράς, και την ώρα που αρκετά ζητήματα έμοιαζαν λυμένα πριν κάποιους μήνες, σήμερα εμφανίζονται ως βασικά σημεία διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, τα Ηνωμένα Έθνη δείχνουν να παραβλέπουν το χάσμα στις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς που βασίζονται στις παραμέτρους του Αντόνιο Γκουτέρες και των Τούρκων.
 
Εξάλλου ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, ενώ στις παρεμβάσεις του εδώ και καιρό έκανε λόγο για σύγκληση της άτυπης πενταμερούς, με όρο τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος και αυξημένες πιθανότητες επιτυχούς κατάληξης, σε αυτή τη φάση, έστειλε την Τζέιν Χολ Λουτ να συζητήσει τα διαδικαστικά ζητήματα και να παραβλέψει τις αγεφύρωτες διαφωνίες, που ξεκινούν από το πλαίσιο λύσης και φτάνουν μέχρι την εγγυήσεις, την παρουσία στρατού, την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, το εδαφικό και μια σειρά άλλων σημαντικών και λιγότερο σημαντικών ζητημάτων.
 
Πάντως χθες ο Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε στην κ. Λουτ, την προσδοκία πως η άτυπη πενταμερής θα οδηγήσει σε ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο την επίτευξη μιας λύσης στο κυπριακό πρόβλημα εντός του συμφωνημένου πλαισίου λύσης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Tη θέση υπέρ λύσης δύο κρατών επαναλαμβάνει ο Τσαβούσογλου
 
Περαιτέρω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη σημασία προώθησης ουσιαστικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ως και η σχετική παράκληση του ΓΓ, τα οποία θα δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα και τις προοπτικές για επίτευξη του στόχου επίλυσης του Κυπριακού.
 
Για να λάβει λίγες ώρες μετά, απάντηση από τον Ερσίν Τατάρ ο οποίος διαμήνυσε πως τα ΜΟΕ είναι εκτός συζήτησης στην άτυπη πενταμερή. «Είναι λεπτομέρειες, δεν πρέπει να παραπλανούν από το κύριο ζήτημα. Εμείς δεν θέλουμε να έρθει στην ατζέντα της συνάντησης θέμα ΜΟΕ. Αυτό το ζήτημα πρέπει να συζητηθεί αλλού», είπε ορθά κοφτά ο κατοχικός ηγέτης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιμένει να λέει τα δικά του, επιρρίπτει ευθύνες στον Αναστασιάδη ο Τατάρ
 
Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και όσα συζήτησε με την Τζέιν Χολ Λουτ, θα βρεθούν στο επίκεντρο του Εθνικού Συμβουλίου, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τα κόμματα το πρωί της Πέμπτης, την ώρα που στο εσωτερικό συνεχίζεται η συζήτηση για το πλαίσιο λύσης στη βάση δύο κρατών.
 
Για το συγκεκριμένο θέμα, το ΑΚΕΛ να έστρεψε χθες τα πυρά του κατά του Δημοκρατικού Συναγερμού για τη διγλωσσία που παρατηρήθηκε μετά τα όσα δήλωσε σε συνέντευξη του ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, Χάρης Γεωργιάδης και που ανάγκασαν τον Αβέρωφ Νεοφύτου, να εκδώσει γραπτή δήλωση, ξεκαθαρίζοντας ποια είναι η επίσημη θέση του κόμματος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι φωτιές που άναψε ο Χάρης, τα καρφιά του ΑΚΕΛ και ο Αβέρωφ σε ρόλο πυροσβέστη

Δειτε Επισης

Αποκάλυψη Politico-«Οι ΗΠΑ έστειλαν μυστικά στην Ουκρανία πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς»
Απαντήσεις για τους ομαδικούς τάφους στη Γάζα ζήτησε από Ισραήλ ο Λευκός Οίκος
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
Χειροπέδες σε 18χρονο που εντοπίστηκε ένα κιλό κάνναβης στην κατοχή του
«Όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα που θα φοβάται ο πολίτης να διαπράξει ένα έγκλημα, γιατί να μην το κάνει;»
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δημοσκόπηση IMR: Προβάδισμα Γιάννη Αρμεύτη στον Δήμο Λεμεσού
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν