Πενταμερή στη Νέα Υόρκη τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου προανήγγειλε ο Τατάρ

Σχεδόν δυόμιση ώρες διήρκεσε η συνάντηση της Ειδικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, η ατζέντα της οποίας εστιάστηκε στην προσπάθεια του Αντόνιο Γκουτέρες για να ξεκλειδώσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων. 
 
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε πως η Τζέιν Χολ Λουτ προσπάθησε να ορίσει ακριβή ημερομηνία για την άτυπη πενταμερή η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου, όπως είπε. 
 
O Τατάρ δήλωσε ικανοποιημένος λέγοντας πως η εντύπωση που αποκόμισε είναι πως η θέση και τα επιχειρήματά του βρήκαν ανταπόκριση. Επανέλαβε – είπε – στην κ. Λουτ ότι οι συνομιλίες για την ομοσπονδία που συνεχίζονται εδώ και 50 χρόνια δεν έφεραν ένα αποτέλεσμα και πλέον η τ/κ πλευρά, με την δική του εκλογή και σε διαβούλευση με την Τουρκία, βρίσκεται πλέον στην αναζήτηση μιας συμφωνίας στη βάση δύο κρατών που θα συνεργαστούν και θα ζουν δίπλα δίπλα με κυριαρχική ισότητα.
 
Η κ. Λουτ, συνέχισε, θα διαβουλευθεί με τις εγγυήτριες χώρες και με τον ΓΓ του ΟΗΕ και αφού ξεκαθαρίσει εάν υπάρχει ή όχι «ένα έδαφος, θα μπορεί να γίνει μια συνάντηση 5 + 1 στην Νέα Υόρκη τέλος Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου, σε μια ημερομηνία που θα βολεύει όλους».
 
Και οι άλλες πλευρές θα συζητήσουν με την κ. Λουτ, πρόσθεσε, εάν μπορεί να γίνει μια τέτοια 5μερη συνάντηση και εάν με τις θέσεις τους υπάρχει το έδαφος με τις θέσεις που θέτουν οι πλευρές.
 
«Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την συνάντηση. Επειδή στην τελική, αισθάνομαι ότι άρχισε να γίνεται αποδεκτός ο ισχυρισμός που εμείς θέτουμε, τα επιχειρήματά μας. Αυτή την εντύπωση αποκόμισα. Στην τελική, εμείς ξεκάθαρα θέσαμε τις θέσεις μας».
 
Η θέση του για μια «συνεργασία δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας» δεν είναι προϋπόθεση για την πραγματοποίηση μιας 5 + 1 συνάντησης, αλλά ξεκαθάρισε ότι εάν μετά από την πενταμερή, με τις απόψεις που έχει εκφράσει, υπάρχει έδαφος για συζήτηση, τότε θα μπορούν να συνεχιστούν οι συνομιλίες.
 
Αυτό απαιτούν πλέον οι πραγματικότητες στην Κύπρο, σε αντίθετη περίπτωση πρόκειται για χάσιμο χρόνου, πρόσθεσε. «Η Κύπρος δεν είναι πλέον η παλιά Κύπρος. Η ανατολική Μεσόγειος δεν είναι η παλιά ανατολική Μεσόγειος. Άλλαξαν πολλά πράγματα στην περιοχή, υπάρχουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα διαφόρων περιοχών στην αναζήτηση υδρογονανθράκων, η Τουρκία είναι αποφασιστική σε αυτό».
 
Ο ίδιος και η ομάδα του, συνέχισε, βρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση με την Τουρκία, ο Τούρκος ΥΠΕΞ γνωρίζει το θέμα εδώ και χρόνια και με εντολές του Τούρκου Προέδρου η διαδικασία προχωρεί.
 
O κ. Τατάρ είπε επίσης ότι αναφορά σε δύο κράτη γίνεται τις τελευταίες εβδομάδες και στον τ/κ Τύπο, υποστηρίζοντας ότι την δική του προσέγγιση για μια συνεργασία δύο κρατών την συζητούν τώρα και στην Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον. Οι παράμετροι των ΗΕ είναι στην αρμοδιότητα του ΓΓ, διαμορφώνουν την πολιτική τους λαμβάνοντας υπόψη αυτές, θα προσπαθήσουν να είναι προς αυτή την κατεύθυνση η διαδικασία. Εμείς λέμε ότι 50 χρόνια μετά, αυτές τις παραμέτρους πρέπει να τις ξαναδούμε».
 
Ο  Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσε επίσης ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για την συνάντηση με την κ. Λουτ και όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
 
Σε αναφορά δημοσιογράφου για την επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη στον ΓΓ του ΟΗΕ και τα ΜΟΕ, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι και στην κ. Λουτ ανέφερε πως «τα ΜΟΕ είναι εκτός συζήτησης στην συνάντηση 5 + 1. Είναι λεπτομέρειες, δεν πρέπει να παραπλανούν από το κύριο ζήτημα. Εμείς δεν θέλουμε να έρθει στην ατζέντα της συνάντησης θέμα ΜΟΕ. Αυτό το ζήτημα πρέπει να συζητηθεί αλλού».
 
Επανέλαβε το επιχείρημα ότι ο ε/κ «λαός» δεν είναι ανώτερος από τον τ/κ «λαό», κατά την έκφρασή του, και πως στην Κύπρο «υπάρχουν δύο λαοί, οι Τ/κ και οι Ε/κ. Και οι Τ/κ έχουν τουλάχιστον ίσα δικαιώματα με τους Ε/κ σε αυτή τη χώρα».
 
Η αποφασιστικότητα της Τουρκίας και οι εξελίξεις στην περιοχή δίνουν δύναμη και στους Τ/κ , συνέχισε λέγοντας υπό αυτή την έννοια έγινε και το  βήμα στο Βαρώσι. Το κύριο, είπε, είναι εάν μετά την άτυπη συνάντηση αρχίσουν επίσημες συνομιλίες στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και οι Ε/κ αλλά και η διεθνής κοινότητα αποδεχτεί ότι η τ/κ πλευρά «έχει το ίδιο στάτους με τους Ε/κ. δεν θα αποδεχτούμε με τα ΜΟΕ να εκτραπεί το θέμα αλλού».
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Τατάρ είπε ότι πρέπει πλέον να προκύψει μια συμφωνία που να βασίζεται στις πραγματικότητες στην Κύπρο. «Συζητήθηκε κι αυτό: αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία, είναι πραγματικά μια πραγματικά σημαντική στροφή, εάν την διαχειριστούμε σωστά, μπορεί να είναι προς όφελος όλων». Κατέληξε λέγοντας ότι εργάζονται σε αρμονία 100% με την Τουρκία κι άρχισαν να βλέπουν τα αποτελέσματα των εργασιών τους και γι’ αυτό «είμαι πολύ ευτυχισμένος».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Είδε Αναστασιάδη, πάει στον Τατάρ η Λουτ-Στόχος η έκδοση κοινού ανακοινωθέντος
 
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα η Τζέιν Χολ Λουτ συνάντησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον οποίο είχε συνάντηση δύο ωρών. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ετοιμότητα του να συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη μέσα στα πλαίσια της επιστολής του ΓΓ των ΗΕ της 26ης Οκτωβρίου.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε στην Αμερικανίδα διπλωμάτη, την προσδοκία πως η άτυπη πενταμερής θα οδηγήσει σε ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο την επίτευξη μιας λύσης στο κυπριακό πρόβλημα εντός του συμφωνημένου πλαισίου λύσης.

Περαιτέρω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη σημασία προώθησης ουσιαστικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ως και η σχετική παράκληση του ΓΓ, τα οποία θα δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα και τις προοπτικές για επίτευξη του στόχου επίλυσης του Κυπριακού.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κ. Κούσιο, ο Νίκος Αναστασιάδης, σημείωσε ότι μονομερείς ενέργειες δεν βοηθούν στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος και ούτε βοηθούν στην επιτυχία ενός νέου διαλόγου.

Από την πλευρά της η Τζέιν Χολ Λουτ, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόθεση του Αντόνιο Γκουτέρες να συγκαλέσει την άτυπη πενταμερή. Μάλιστα υπό το φως αυτών τον εξελίξεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συγκάλεσε  Εθνικό Συμβούλιο για την ερχόμενη Πέμπτη στις 11, για να ενημερώσει τα κόμματα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. 

Δειτε Επισης

Νέα βάρκα εντοπίστηκε ανοιχτά της Κύπρου-Οδηγείται στο λιμάνι Λάρνακας
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση στη Μ. Ανατολή, τονίζει ο ΥΠΕΞ
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
Στις 6.359 οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο στην Πάφο
Εγκαίνια επιτελείου υποψήφιου Περιφερειάρχη Πάφου Χ. Πιττοκοπίτη
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Συζήτηση στη «βουλή» για την απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία
Μικρό σκάφος βυθιζόταν στον κόλπο Λεμεσού-Ενεργοποιήθηκε το «Νέαρχος», διασώθηκαν δύο άτομα
Περιορισμένες αλλαγές στο προσχέδιο Συμπερασμάτων για ευρωτουρκικά-Αναφορά στον Λίβανο
Η ανάγκη του Νετανιάχου για πολιτική επιβίωση στο επίκεντρο της κρίσης Ισραήλ-Ιράν