Τεντώνει το σχοινί ο Οδυσσέας-Καταγγέλλει απαξίωση και απειλές στον INTOSAI

Λάδι στη φωτιά, που καίει εδώ και μήνες, ρίχνει με νέα ανακοίνωση της η Ελεγκτική Υπηρεσία, σε σχέση με την ανοικτή κόντρα που διατηρεί με την Κυβέρνηση, προβαίνοντας σε δεύτερη καταγγελία στον διεθνή οργανισμό Ελεγκτικών Υπηρεσιών INTOSAI.
 
Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, σήμερα θα προχωρήσει σε ενημέρωση του INTOSAI καταγγέλλοντας ουσιαστικά, «την κορύφωση των απαξιωτικών χαρακτηρισμών και απειλών εκφοβισμού (intimidation thread) που πλήττουν την ανεξαρτησία της ΕΥ».
 
Παράλληλα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της, η Ελεγκτική Υπηρεσία θα ζητήσει και επίσπευση της διαδικασίας, μετά την πρώτη καταγγελία, η οποία καθυστερεί, αφού όπως σημειώνεται δεν υπήρξε ακόμη απάντηση από την Κυβέρνηση, προς τον διεθνή οργανισμό.
 
Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Δεκεμβρίου, η Κυβέρνηση έλαβε επιστολή από τον Διεθνή Οργανισμό Ανώτατων Ελεγκτικών Υπηρεσιών (INTOSAI), κατόπιν σχετικής καταγγελίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας (ΕΥ), για θέματα σχετιζόμενα με τη μη λήψη πληροφοριών και εγγράφων, στα πλαίσια έρευνας που διεξήγαγε για συγκεκριμένες υποθέσεις που αφορούσαν το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.
 
Η ΙΝΤΟSΑΙ ζητούσε από την Κυβέρνηση:
Α) Την άποψη της για τις θέσεις της ΕΥ, όπως αυτές προωθήθηκαν στην ΙΝΤΟSΑΙ.
 
Β) Τον εφοδιασμό της ΙΝΤΟSΑΙ με οποιαδήποτε έγγραφα και πληροφορίες θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τις θέσεις της Κυβέρνησης, ούτως ώστε ο εν λόγω Οργανισμός να αντιληφθεί καλύτερα την υπόθεση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η παρτίδα μετά τον προϋπολογισμό-Ανοίγουν φύλλα Προεδρικό, ΔΗΚΟ και Οδυσσέας
 
Η νέα καταγγελία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας κατά της Κυβέρνησης, έρχεται λίγη ώρα μετά τη δημοσίευση συνέντευξης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην εφημερίδα «Πολίτης», όπου μεταξύ άλλων ο Νίκος Αναστασιάδης, επανέλαβε τις κατηγορίες για εργαλιοποίηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη από το ΔΗΚΟ. 
 
«Με λυπεί διότι δημιουργείται ένα θέμα εμμονών από πλευράς του Γενικού Ελεγκτή και μια ιδιαίτερη συμπεριφορά που μειώνει το κύρος του θεσμού ως ανεξάρτητου, αδέκαστου, αντικειμενικού όπως θα πρέπει. Τι πιο απλό, ένας ανεξάρτητος αξιωματούχος ο οποίος δεν ταυτίζεται, όπως ισχυρίζεται με συγκεκριμένο κόμμα να εξέδιδε μια ανακοίνωση με την οποία να ζητά από τις πολιτικές δυνάμεις να μην τον ταυτίζουν ή να μην αξιοποιούν τα πορίσματα του με την έγνοια της μη ψήφισης παραδείγματος χάρη του προϋπολογισμού. 
 
Ερωτηθείς αν αυτά τα είπε ο ίδιος στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε καταφατικά. «Οφείλω να πω ναι. Ότι αυτό δεν συνάδει με την ανεξαρτησία του θεσμού. Η εργαλειοποίηση του δηλαδή και ιδιαίτερα ο πρότερος πολιτικός βίος με την έννοια δηλαδή της κομματικής ταυτότητας του κομματικού μέλους κτλ. Ότι κατά αυτόν τον τρόπο ο ίδιος γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης. 
 
Ερωτηθείς, αν θα προσφύγει τελικά στο Ανώτατο, ο Νίκος Αναστασιάδης, επανέλαβε πως όταν ληφθεί η απόφαση θα γίνει δημόσια γνωστή. 
 
 

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα