Κάνει ταμείο πριν την άτυπη πενταμερή η Λουτ-Βλέπει Αναστασιάδη και Τατάρ

Τα πολλά ερωτηματικά που πλανώνται και τους γρίφους που στην παρούσα φάση μοιάζουν άλυτοι, θα κληθεί να απαντήσει με τις σημερινές συναντήσεις της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη, η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζείν Χολ Λουτ.
 
Η κ. Λουτ, έχοντας λάβει νέους όρους εντολής από τον Αντόνιο Γκουτέρες, πάει στις σημερινές συναντήσεις με στόχο να μπει σε μια πιο λεπτομερή συζήτηση και να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα επιτρέπουν την εξαγωγή απτών αποτελεσμάτων, μετά τη σύγκληση της άτυπης πενταμερούς.
 
Η συνάντηση της Αμερικανίδας διπλωμάτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, άρχισε στις 10 και 30. Στη συνάντηση παρευρίσκονται ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς, Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος και ο Επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Κυριάκος Κούρος. Σημειώνεται ότι η κ. Λουτ θα έχει συνάντηση στις 14.30 με τον Τ/.κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.
 
Με βάση τις ήδη εκφρασθείσες θέσεις των εμπλεκομένων, η σύγκληση της πενταμερούς είναι ένα εύκολο έργο. Το δύσκολο κομμάτι, το οποίο καλείται να διαχειριστεί πριν καν τη σύγκληση, η κ. Λουτ, είναι να διασφαλίσει πως οι πλευρές θα μεταβούν στην πενταμερή με κοινή αφετηρία, κάτι που μεταφράζεται από τον ΟΗΕ, ως ένα σκαλοπάτι προόδου που θα επιτρέψει, ουσιαστική διαπραγμάτευση με αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας.
 
Πέραν των όσων η Τζέιν Χολ Λουτ του μετέφερε από τον πρώτο γύρο επαφών της με τους δύο ηγέτες, ο Αντόνιο Γκουτέρες έχει στα χέρια του και τις επιστολές των δύο ηγετών, όπου ξεδιπλώνονται οι σκέψεις τους αναφορικά με τον οδικό χάρτη και τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, καθώς και το γενικό πλαίσιο μέσα στο οποίο «βλέπουν» να έρχεται η λύση του Κυπριακού.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαισιόδοξος για το Κυπριακό ο Δένδιας-«Η ρητορική Τουρκίας και Τατάρ, δεν είναι ενθαρρυντική»
 
Αυτές οι επιστολές αποδεικνύουν, σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τις μεγάλες διαφορές και τα εμπόδια που αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο Αντόνιο Γκουτέρες. Η διαφορά φιλοσοφίας, είναι εμφανής σε κάθε λέξη που χρησιμοποιεί ο Ερσίν Τατάρ. Την ώρα που ο Νίκος Αναστασιάδης, κάνει λόγο για λύση στα πλαίσια της ΔΔΟ και συνέχιση της διαδικασίας από εκεί που έμεινε στο Κρανς Μοντανά, ο κατοχικός ηγέτης, επιμένει στα δύο κυρίαρχα κράτη ενώ απορρίπτει τη συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που έμεναν στην Ελβετία.
 
Επίσης, ενώ στην επιστολή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ακολουθεί τις νουθεσίες του Γενικού Γραμματέα και κάνει ένα βήμα για να ενισχύσει την προσπάθεια του, με τις προτάσεις του για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο Ερσίν Τατάρ, κάνει λόγο ξεκάθαρα για δύο κράτη, για την απόρριψη μιας σειράς συγκλήσεων και την ανάγκη για διαπραγματεύσεις από την αρχή.
 
Πάντως τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που φέρεται να προτείνει ο Νίκος Αναστασιάδης, δεν αναμένεται να έχουν καμία τύχη, αφού η άλλη πλευρά τα απορρίπτει ασυζητητί. Κι αυτό διότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αυτό που επιδιώκει είναι να τερματιστούν οι ενέργειες για αλλαγής του status quo στην Αμμόχωστο, με αντάλλαγμα την λειτουργία του αεροδρομίου της Τύμβου κάτω από την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών.
 
Ακόμα και η αναθεωρημένη πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το φυσικό αέριο φαίνεται να πέφτει στο κενό. Ο Ερσίν Τατάρ στην επιστολή του προς τον Αντόνιο Γκουτέρες, υποστηρίζει πως η πιο κατάλληλη επιλογή για το φυσικό αέριο είναι το εμπόριο μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη με την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκλείδωμα των διαπραγματεύσεων και Φ.Α.-Η πρόταση του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό
 
Επιπρόσθετα ο Τατάρ καλεί τον ΓΓ του ΟΗΕ να βοηθήσει, ώστε να πεισθεί και η ε/κ πλευρά υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο νησί και να προσεγγίσει με «ανοικτές ιδέες μια φόρμουλα συνεργασίας που να βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και στα δύο κράτη».
 
Σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη, οι προσπάθειες λύσης βρίσκονται σε ένα σημείο καμπής και για να επιτευχθεί μια τελική λύση στο πρόβλημα, ευθύνη όλων των ενδιαφερομένων είναι να εκμεταλλευτούν αυτήν την ευκαιρία και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια.
 
Από την άλλη ο Αντόνιο Γκουτέρες, σε αυτή τη φάση φαίνεται να «κάνει πως δεν βλέπει» τις τεράστιες διαφορές που οικοδομήθηκαν μετά την εκλογή Τατάρ και να θεωρεί πως η νέα του προσπάθεια, αν στερεωθεί σε γερά θεμέλια, έχει πιθανότητες επιτυχίας. Ή από την άλλη πλευρά, διαβλέπει το επικείμενο ναυάγιο και θεωρεί πως είναι η κατάλληλη ώρα για να γκρεμιστούν οριστικά οι ελπίδες για λύση του Κυπριακού, κηρύσσοντας ένα νέο ναυάγιο, με ανυπολόγιστες, για την Κυπριακή Δημοκρατία, συνέπειες.
 
Προσπαθώντας να περιγράψει τι θα επιδιώξει στην άτυπη πενταμερή, ο κ. Γκουτέρες αναφέρει χαρακτηριστικά πως ο σκοπός αυτής της συνάντησης θα είναι να καθοριστεί εάν υπάρχει κοινό έδαφος για τα μέρη να διαπραγματευτούν μια βιώσιμη, διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα. «Σκοπεύω να προσκαλέσω τις πλευρές και τις εγγυήτριες δυνάμεις σε αυτήν την άτυπη συνάντηση το συντομότερο δυνατό το 2021. Όπως έχω πει πολλές φορές, αυτή η φορά πρέπει να είναι διαφορετική, και αυτή η άτυπη συνάντηση 5+1 θα συμβάλει στην αποσαφήνιση της πραγματικής έκτασης της ομοιότητας των οραμάτων και να περιγράψει τα απαραίτητα βήματα για την πορεία προς τα εμπρός».
 
Πάντως σε ότι αφορά τον τόπο και τον χρόνο της άτυπης πενταμερούς, οι πληροφορίες διίστανται αφού κάποιες την θέλουν στις αρχές και άλλες στο τέλος του Φεβρουαρίου. Αυτό είναι κάτι που αναμένεται να ξεκαθαρίσει, ενδεχομένως και στις σημερινές συναντήσεις της Τζέιν Χολ Λουτ. Επίσης σε ότι αφορά τον τόπο, η Άγκυρα επιθυμεί να πραγματοποιηθεί εκτός Ε.Ε., συνεπώς στην παρούσα φάση επικρατέστερες επιλογές είναι η Μεγάλη Βρετανία και η Ελβετία. Ωστόσο, λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας στο μεγάλο νησί, η Ελβετία θεωρείται η επικρατέστερη επιλογή.
 
Πίσω από τις λέξεις στο ανεπίσημο αντίγραφο της έκθεσης του για το Κυπριακό, είναι ξεκάθαρο πως ο Αντόνιο Γκουτέρες είναι έντονα προβληματισμένος και αντιλαμβάνεται σε μεγάλο βαθμό τις πραγματικότητες, μετά και την εκλογή Τατάρ, αλλά και λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας, ενώ δείχνει να βιάζεται, ώστε να προλάβει νέες ενέργειες.
 
Αναγνωρίζει επίσης τις διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, αλλά αποφεύγει να καταγγείλει, ή έστω να σημειώσει πως αυτό συμβαίνει λόγω της αναθεωρημένης στάσης του Ερσίν Τατάρ και της Άγκυρας. Αντιθέτως, φέρνει τους δύο ηγέτες ενώπιον των ευθυνών τους, επισημαίνοντας μάλιστα πως τη συγκεκριμένη περίοδο έκαναν ελάχιστα βήματα και «πολύ περιορισμένη πρόοδο» στην εφαρμογή τους, ειδικά μετά και την εκλογή του Τατάρ.
 
Ίσως το πλέον ανησυχητικό, σύμφωνα με κύκλους στη Λευκωσία, σε ότι αφορά το ανεπίσημο έγγραφο του Γενικού Γραμματέα, είναι η απουσία αναφορών στην Ομοσπονδία, όπως αυτές καταγράφονταν σε προηγούμενες εκθέσεις καλών υπηρεσιών. Συγκεκριμένα αναφορές για ομοσπονδία υπάρχουν μόνο στις συνημμένες ενημερωτικές αναφορές των δύο ηγετών (με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να την θεωρεί βάση της λύσης και τον κ. Τατάρ να θεωρεί ότι ως επιλογή έχει εξαντληθεί) και στην 10η παράγραφο όπου παραθέτει τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά τη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στις 3 Νοεμβρίου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χωρίς αναφορές σε ομοσπονδία και με σκεπτικισμό η έκθεση Γκουτέρες για Κυπριακό

Δειτε Επισης

Εκνευρίστηκαν οι Τούρκοι με την ΕΕ-«Δεν θα δεχθούμε ποτέ τη διασύνδεση ευρωτουρκικών με Κυπριακό»
Κατέπλευσαν στο Λίβανο τα σκάφη με τους μετανάστες-«Ό,τι κάνουμε εμπίπτει στο πλαίσιο της νομιμότητας»
Πρώτη αντίδραση ΥΠΕΞ για την απόφαση ΣτΕ για Κόσοβο-«Η Κύπρος συνεπής στις διαχρονικές θέσεις της»
Απορρίπτει νέους φόρους ο ΔΗΣΥ-Προτείνει εναλλακτικά μέτρα στήριξης, ενθάρρυνση επενδύσεων και κίνητρα
Υπεραμύνεται των χειρισμών του για πολλαπλές συντάξεις ο ΥΠΟΙΚ-«Ανέκδοτο ότι αντικαταστάθηκαν με φιλοδώρημα»
Ικανοποίηση Προέδρου για τη διασύνδεση Κυπριακού και ευρωτουρκικών-Εισέπραξε στήριξη για Συρία
Μ. Κεραυνός: Πολύ θετική εξέλιξη η μείωση του χρέους εν μέσω γεωπολιτικών εξελίξεων
Μιχάλης Χατζηπαντέλα: Με πράξεις να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα των γυναικών
Ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τα Συμπεράσματα για Τουρκία-«Επιτεύχθηκε η σύνδεση με Κυπριακό»
«Παράδειγμα η Κύπρος στον ηγετικό ρόλο των νέων για περιβάλλον»