Η παρτίδα μετά τον προϋπολογισμό-Ανοίγουν φύλλα Προεδρικό, ΔΗΚΟ και Οδυσσέας

Το κλίμα αισιοδοξίας, που επικράτησε στο Προεδρικό, σε σχέση με τη λήξη της περιπέτειας που αφορά τον προϋπολογισμό και την έγκριση του, όπως όλα δείχνουν, από τη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, ξεκλειδώνει τις εξελίξεις και σε ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο για την Κυβέρνηση που ακούει στο όνομα Γενικός Ελεγκτής.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κουνάει ξανά το δάκτυλο στον Ελεγκτή η Κυβέρνηση-«Ουδείς υπεράνω των νόμων...»
 
Η πολιτική κρίση που δημιουργήθηκε με τη στάση του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο εκμεταλλεύτηκε πλήρως την αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αλλά και η θεσμική κρίση με την κόντρα μεταξύ Γενικού Ελεγκτή και Γενικού Εισαγγελέα, βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, με τις εξελίξεις να αναμένεται να τροχοδρομηθούν τις επόμενες εβδομάδες.
 
Χωρίς πλέον να κρύβονται πίσω από τις λέξεις, τα στελέχη της Κυβέρνησης μιλούν ξεκάθαρα για μια συντονισμένη προσπάθεια του ΔΗΚΟ και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να προκαλέσουν προβλήματα και αποσταθεροποίηση στο κράτος. Κάτι, που σύμφωνα με την Κυβέρνηση, πηγάζει από το γεγονός ότι στο παρελθόν ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης υπήρξε στέλεχος της φοιτητικής παράταξης του ΔΗΚΟ, καθώς και μέλος του κόμματος.
 
Η Κυβέρνηση πέραν από τη διάθεση να καταγγείλει με δηλώσεις και ανακοινώσεις τη στάση του ΔΗΚΟ και του Γενικού Ελεγκτή, περιορίστηκε στην επίλυση των προβλημάτων που αυτή δημιούργησε, ωστόσο είναι έτοιμη, σε κατάλληλο χρόνο, να περάσει στην αντεπίθεση της. Μια αντεπίθεση, που χρονικά τοποθετείται μετά από την υπερψήφιση του προϋπολογισμού από τη Βουλή.
 
Ήδη ένα μεγάλο μέρος της προεργασίας που αφορά τη συγκέντρωση του υλικού για να στηριχθεί η πιθανή προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, με την οποία θα ζητείται η παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, έχει ολοκληρωθεί, από τον Γενικό Εισαγγελέα, ως νομικός σύμβουλος του κράτους, Γιώργο Σαββίδη.   
 
Από την άλλη πλευρά, σε ότι αφορά το Δημοκρατικό Κόμμα, μόνο ο χρόνος θα αποδείξει εάν η στάση του να επιμείνει στο ζήτημα της παράδοσης των φακέλων των πολιτογραφήσεων, θυσιάζοντας τον ρυθμιστικό του ρόλο στη Βουλή και που είχε επίσης ως συνέπεια τον αποκλεισμό του από τον διάλογο που ακολούθησε για τον προϋπολογισμό, θα του βγει σε καλό ή κακό.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετρά τα όπλα στη φαρέτρα της η Κυβέρνηση και πρόσω ολοταχώς για παύση Ελεγκτή
 
Ο ίδιος, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, αλλά και στελέχη του κόμματος, επιμένουν πως το ζήτημα των πολιτογραφήσεων, είναι άμεσα συνυφασμένο με το θέμα του προϋπολογισμού, τονίζοντας παράλληλα πως αν η Κυβέρνηση ήθελε να το επιλύσει θα μπορούσε να το πράξει πολύ εύκολα, από τη στιγμή που θα έδινε πρόσβαση στον Γενικό Ελεγκτή στους φακέλους των πολιτογραφήσεων από το Υπουργείο Εσωτερικών.
 
Το ΔΗΚΟ επιμένει στη θέση ότι η πολιτική κρίση του προϋπολογισμού, δεν προκλήθηκε από το κόμμα, αλλά από τη στάση της Κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται πάντως, πως για το θέμα των φακέλων των πολιτογραφήσεων υπήρξε και γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, που καλούσε την Κυβέρνηση να μην παραδώσει οποιαδήποτε στοιχεία, πριν την ολοκλήρωση του έργου της Ερευνητικής Επιτροπής υπό τον Μύρωνα Νικολάτο για το ΚΕΠ. Με τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, είχε διαφωνήσει και ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος, ωστόσο, σε αντίθεση με το ΔΗΚΟ, δήλωσε πως θα την κάνει σεβαστή.
 
Είναι ξεκάθαρο πλέον, πως τουλάχιστον πολιτικά, το Δημοκρατικό Κόμμα απομονώθηκε και οι βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου, θα αποτελέσουν την καλύτερη απάντηση για το αν η στάση του αυτή, επιδοκιμάστηκε ή αποδοκιμάστηκε από τον λαό.
 
Αναμφίβολα το ζήτημα του Γενικού Ελεγκτή που εξελίχθηκε σε μείζον πολιτικό θέμα, θα έχει στο τέλος της ημέρας νικητές και χαμένους. Αφενός η υπερψήφιση του προϋπολογισμού, χωρίς τις ψήφους του ΔΗΚΟ, θα είναι μια νίκη για την Κυβέρνηση, αφού με αυτόν τον τρόπο θα βάζει τέλος σε όποια σχέδια γίνονταν για κατάρρευση της και προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Όμως την ώρα που η κυπριακή κοινωνία, γνωρίζει πολύ καλά ότι η διαφθορά σε όλες τις εκφάνσεις ζει και βασιλεύει στον τόπο, θα δει στο πρόσωπο του Οδυσσέα, αυτόν που τα έβαλε με το σύστημα και το κατεστημένο, αυτόν που πολέμησε τη διαφθορά και τελικά εκδιώκεται. Και θα δει στο ΔΗΚΟ το κόμμα που τα έβαλε με τους διώκτες του.
 
Σε βάθος χρόνου όμως, αναλόγως των εξελίξεων, και ειδικά της προσφυγής στο Ανώτατο για παύση του Οδυσσέα, τα πράγματα θα γίνονται ιδιαίτερα σύνθετα και ρευστά. Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος που θα υπάρξει στο Ανώτατο, η Κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει πως είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κατά μέτωπο το πρόβλημα της διαφθοράς, ώστε να πείσει την κοινωνία πως θέλει σοβαρά και χωρίς εκπτώσεις να καταπολεμήσει τη διαφθορά. Και αυτό μπορεί να το πράξει με δύο τρόπους στην παρούσα φάση.
 
Πρώτον, με την πλήρη υιοθέτηση των όσων η Επιτροπή Νικολάτου πιθανόν εντοπίσει και την επίδειξη της πολιτικής βούλησης για να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης όλοι όσοι ενδεχομένως να είναι αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες και δεύτερον με την παρουσίαση, έστω και αργοπορημένα του Εθνικού Σχεδίου δράσης κατά της διαφθοράς, το οποίο θα παρουσιαζόταν, σύμφωνα με τις αρχικές εξαγγελίες τον περασμένο Δεκέμβριο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το πείσμα, οι εμμονές και ο... αδιάφθορος Νικόλας-Έκπληξη και οργή Αναστασιάδη

Δειτε Επισης

Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού