Ξεκλείδωμα των διαπραγματεύσεων και Φ.Α.-Η πρόταση του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό

Την πρότασή του για το Κυπριακό, την οποία είχε υποβάλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον περασμένο Δεκέμβρη, έδωσε στη δημοσιότητα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κύπριανού. Ο κ. Κυπριανού ανέφερε σε δημοσιογραφική διάσκεψη, το Σάββατο, ότι αυτό κρίθηκε αναγκαίο αφού ήδη ο κ. Αναστασιάδης απηύθυνε «μονομερώς» επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
 
«Δεν είχαμε την απαίτηση να υιοθετήσει την πρόταση μας, αλλά αναμέναμε τουλάχιστον να μας γνωστοποιήσει την αντίδραση του σ΄αυτή.  Όπως αναμέναμε να είχε συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο να διαβουλευτεί προτού απευθυνθεί στον ΟΗΕ. Δεν το έπραξε άρα αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για όσα θα ακολουθήσουν», σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

Οι πρόσφατες εξελίξεις, είπε ο κ. Κυπριανού, πρέπει να έχουν πείσει τον κάθε λογικό πατριώτη ότι οι επιλογές που έχουμε είναι ανάμεσα στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και τη διχοτόμηση. «Άρα το μόνο σημείο στο οποίο μπορούμε να συναντηθούμε Eλληνοκύπριοι και Tουρκοκύπριοι που θέλουμε λύση και επανένωση είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία», συμπλήρωσε.

Αναφέροντας ότι έχουν περάσει τρία χρόνια από το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, είπε ότι η Τουρκία «εκμεταλλεύθηκε το κενό που δημιουργήθηκε, κλιμάκωσε την επιθετικότητα της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Αμμόχωστο, ενώ την ίδια στιγμή θέτει επί τάπητος την απαράδεκτη απαίτηση της για λύση δύο κρατών», είπε ο κ. Κυπριανού.
 
Το ΑΚΕΛ, ανέφερε, είχε προειδοποιήσει πριν από 3 χρόνια για όλα αυτά και δυστυχώς όχι μόνο δεν εισακούστηκε αλλά και κατηγορήθηκε ότι υιοθετούσε την τουρκική προπαγάνδα. «Οι εξελίξεις δυστυχώς μας δικαίωσαν με τραγικό τρόπο για τον τόπο μας», είπε.
 
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αν ακολουθηθούν οι εισηγήσεις του ΑΚΕΛ η Τουρκία και ο κ. Τατάρ θα συνεργαστούν για να επαναρχίσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και να καταλήξουμε σε λύση εντός του συμφωνημένου πλαισίου. Είναι, όμως, πρόσθεσε, ένας αποτελεσματικός τρόπος για να πείσουμε τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα γενικότερα, για τη δική μας ειλικρινή πρόθεση. Έτσι, είπε, θα ενισχυθεί η προσπάθειά μας για αποτροπή περαιτέρω διχοτομικών ενεργειών και τουρκικών μεθοδεύσεων για λύση δύο κρατών ή και συνομοσπονδίας.
 
«Θεωρούμε ότι με την υποβολή μιας τέτοιας πρότασης θα μπορούσαμε να βρεθούμε ως ελληνοκυπριακή πλευρά ένα βήμα μπροστά αποδεικνύοντας στον κυπριακό λαό και στη διεθνή κοινότητα ότι είμαστε έτοιμοι να πράξουμε καθετί δυνατό για να αποτρέψουμε την οριστική διχοτόμηση και για να απελευθερώσουμε και να επανενώσουμε τον τόπο μας», είπε επίσης.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι ο κ. Αναστασιάδης έχει επιλέξει να προχωρήσει με άλλη πρόταση. Έχει κάθε δικαίωμα να το πράξει ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Επαναλαμβάνουμε όμως ότι θα έχει ακεραία την ευθύνη για τις εξελίξεις», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιλέξει να εργαστεί με συνέπεια και προσήλωση στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, το ΑΚΕΛ θα αναλάβει την ιστορική του ευθύνη, στηρίζοντας την όλη προσπάθεια. Αν εξακολουθήσει, πρόσθεσε, να παρουσιάζεται αναποφάσιστος και να λειτουργεί με αντιφάσεις και παλινδρομήσεις «πολύ φοβούμαστε ότι η ιστορία θα τον καταγράψει ως τον ηγέτη της διχοτόμησης».
 
Κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συνειδητοποιήσει «έστω και την υστάτη την κρισιμότητα των στιγμών και τις βαρύτατες ιστορικές ευθύνες που έχει» και τον κάλεσε να ενεργήσει ως οφείλει για να σωθεί η Κύπρος.
 
Η πρόταση ΑΚΕΛ
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η πρόταση την οποία το ΑΚΕΛ υπέβαλε στον κ. Αναστασιάδη περιλαμβάνει δύο αλληλένδετες εισηγήσεις, οι οποίες περιέχουν τους χειρισμούς που το κόμμα πιστεύει ότι χρειάζεται να γίνουν. Ο πρώτος πυλώνας της πρότασης αφορά στο τι πρέπει να γίνει για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και ο δεύτερος εξηγεί το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το φυσικό αέριο για να καταστεί κίνητρο για τη λύση του Κυπριακού. 
 
Η πρόταση του ΑΚΕΛ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προβλέπει το ότι εμμένουμε χωρίς όρους και προϋποθέσεις στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, τη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
 
Επίσης, καλεί σε ετοιμότητα συνέχισης της διαπραγμάτευσης στη βάση της Κοινής Διακήρυξης του 2014, το Πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ όπως κατατέθηκε στο Κραν Μοντανά και τις μέχρι σήμερα συγκλίσεις.
 
Προβλέπει επίσης επαναβεβαίωση της ισχύος των συγκλίσεων που αφορούν στην πολιτική ισότητα και ειδικότερα την αποτελεσματική συμμετοχή, περιλαμβανομένης της εκ περιτροπής προεδρίας με διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφο, καθώς και της μίας θετικής τουρκοκυπριακής ψήφου για λήψη οποιασδήποτε απόφασης από το Υπουργικό Συμβούλιο. Για την επίλυση τυχόν προβλημάτων θα πρέπει να επαναβεβαιωθεί η σύγκλιση για τον μηχανισμό επίλυσης αδιεξόδων.

Επίσης, γίνεται αναφορά σε ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να υποβάλει στον κατάλληλο χρόνο γεφυρωτικές προτάσεις για τα εκκρεμούντα θέματα του Πλαισίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, με στόχο τη σύντομη κατάληξη σε στρατηγική συναντίληψη.
 
Η πρόταση του ΑΚΕΛ για το φυσικό αέριο και τις θαλάσσιες ζώνες επαναβεβαιώνει τις συγκλίσεις όπως αυτές καταγράφονται στο έγγραφο του ΟΗΕ «Συγκλίσεις 2008-2012»: για τις θαλάσσιες ζώνες ως ομοσπονδιακή αρμοδιότητα (συνεπώς, ως θέμα  το οποίο θα συνδιαχειρίζονται οι δύο κοινότητες), τους φυσικούς πόρους επίσης ως ομοσπονδιακή αρμοδιότητα (στους οποίους εξ ορισμού περιλαμβάνεται το φυσικό αέριο), και για την κατανομή των ομοσπονδιακών εσόδων (στα οποία θα περιλαμβάνονται τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες).

«Οι συγκεκριμένες συγκλίσεις συνιστούν ολοκληρωμένο πλαίσιο, το οποίο με τη λύση του Κυπριακού ρυθμίζει συνολικά τα ζητήματα των θαλάσσιων ζωνών στη βάση του διεθνούς δικαίου, της διαχείρισης του θέματος των υδρογονανθράκων και της κατανομής των εσόδων από αυτούς», αναφέρεται.
 
Επίσης προτείνεται με την κατάληξη σε στρατηγική συναντίληψη να μπορεί να συζητηθεί το ζήτημα της εμπλοκής των Τουρκοκυπρίων στα θέματα του φυσικού αερίου και αναφέρεται ότι με τη λύση του Κυπριακού θα δημιουργηθεί Ομοσπονδιακό Ταμείο Υδρογονανθράκων, το οποίο θα διαδεχθεί το ήδη υφιστάμενο Ταμείο, από το οποίο δεν επιτρέπονται εκταμιεύσεις.

Προτείνεται επίσης μετά τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, η Ενωμένη Δημοκρατία της Κύπρου και η Τουρκία να αρχίσουν διαπραγμάτευση με στόχο την οριοθέτηση της ΑΟΖ, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
 
Επίσης, προτείνεται, ανεξαρτήτως της πορείας των διαπραγματεύσεων για οριοθέτηση, μετά την έναρξη σε ισχύ της συμφωνίας για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού η Ενωμένη Δημοκρατία της Κύπρου και η Τουρκία να αρχίσουν συνομιλίες για σύναψη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας αναφορικά με την όδευση αγωγού φυσικού αερίου προς την Τουρκία, εφόσον υπάρχει πρόσφορο έδαφος από οικονομικής και τεχνικής σκοπιάς (είτε αφορά δική της χρήση, είτε μεταφορά προς άλλους προορισμούς).
 
Προτείνεται επίσης με τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία να μην φέρει οποιαδήποτε προσκόμματα στη συμμετοχή της Τουρκίας στους ευρύτερους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή.

Δειτε Επισης

Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζητά ο «υπεξ»