Πέρασε από το Υπουργικό και πάει προς ψήφιση στις 18 Ιανουαρίου ο προϋπολογισμός

Στις 18 Ιανουαρίου, σε έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής θα τεθεί εκ νέου προς ψήφιση ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός. Αυτό αποφασίσθηκε μεταξύ άλλων στη σημερινή σύσκεψη αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο. 

Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης του Συμβουλίου Αρχηγών, στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Κατά τη σύσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων για την ενσωμάτωση στον προϋπολογισμό προτάσεων των πολιτικών δυνάμεων. Οι εν λόγω προτάσεις, σύμφωνα με τον κ. Σεντώνα, υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του διαλόγου που είχαν το προηγούμενο διάστημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Υπουργοί της Κυβέρνησης με τα κόμματα, προκειμένου να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση και να καταστεί δυνατό να εγκριθεί από τη Βουλή ο προϋπολογισμός το συντομότερο δυνατό.

Τόσο ο Υπουργός Οικονομικών όσο και η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενημέρωσαν εκτενώς τους πολιτικούς αρχηγούς για τις επιμέρους τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό, οι οποίες έγιναν με βάση τις εισηγήσεις που υποβλήθηκαν και τον διάλογο που προηγήθηκε.

«Η όλη συζήτηση διεξήχθη σε δημιουργικό κλίμα, χωρίς βεβαίως να παραγνωρίζονται οι διαφορετικές προσεγγίσεις που εκφράστηκαν», αναφέρει ο κ. Σεντώνας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς ότι ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί προς έγκριση κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Με εισήγηση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και με ομοφωνία του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό θα λάβει χώρα σε συνεδρίαση της Βουλής που θα πραγματοποιηθεί εκτάκτως στις 18 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Είδε αρχηγούς ο Πρόεδρος-Συγκρατημένη αισιοδοξία για ψήφιση προϋπολογισμού

Συγκρατημένη αισιοδοξία
Μετά το πέρας της σύσκεψης ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του ότι τελικά ο προϋπολογισμός θα εγκριθεί τις προσεχείς ημέρες.
 
«Στις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι πέραν από αναγκαία για να λειτουργεί το κράτος. Χρειαζόμαστε τον προϋπολογισμό για την περαιτέρω στήριξη των εργαζομένων και τη στήριξη των ΜΜΕ επιχειρήσεων».
 
«Μετά τη σημερινή σύσκεψη», είπε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «εκφράζω συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τις προσεχείς μέρες θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, για να μπορέσουμε με πρακτικό τρόπο να σταθούμε δίπλα στις ευάλωτες ομάδες των πολιτών».

Εξάλλου το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει πως στη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων έγινε ενημέρωση από μέρους του Προέδρου και του Υπουργού Οικονομικών για τις αλλαγές που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση στον Προϋπολογισμό. «Αφού πάρουμε γραπτώς τις αλλαγές και τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης, θα τις μελετήσουμε και ανάλογα θα τοποθετηθούμε».

Επιμένει το ΔΗΚΟ
Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος μετά το πέρας της σύσκεψης αρχηγών, υπέδειξε πως παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση αρνήθηκε να διαβουλευθεί με το κόμμα του κατά τη διάρκεια του διαλόγου που προηγήθηκε, το ΔΗΚΟ θα εξετάσει τις αλλαγές, όταν κατατεθεί κι επίσημα ο προϋπολογισμός στη Βουλή.

Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, σε κάθε περίπτωση στα μέτρα στήριξης για την οικονομία, θα πρέπει να περιλαμβάνεται η επιδότηση των ενοικίων και θα πρέπει να στηριχθούν όσοι επηρεάζονται. Επίσης, πρόσθεσε πως θα πρέπει να επεκταθεί το πρόγραμμα αναστολής δόσεων και να επανέλθει το σχέδιο κρατικών εγγυήσεων. Την ίδια ώρα, ο Νικόλας Παπαδόπουλος επανέλαβε τη θέση του κόμματος του, πως για να υπερψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό θα πρέπει να παραδοθούν οι φάκελοι για τις πολιτογραφήσεις στον Γενικό Ελεγκτή, ώστε να διεξάγει την δική του έρευνα, ενώ κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα να τοποθετηθούν αναφορικά με την πρόταση του τέως Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, ο οποίος πρότεινε να παραδοθούν τα στοιχεία με την δέσμευση να μην δημοσιοποιηθεί οποιοδήποτε πόρισμα, πριν την ολοκλήρωση της έρευνας της Ερευνητικής Επιτροπής που διόρισε ο Γενικός Εισαγγελέας. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ανέφερε πως με την πρόταση Κληρίδη τάχθηκε υπέρ το ΑΚΕΛ και οι Οικολόγοι, ενώ κάλεσε και τα υπόλοιπα κόμματα να πουν εάν συμφωνούν ή διαφωνούν και για ποιο λόγο.

Το κλίμα που διαμορφώθηκε τις προηγούμενες μέρες, ενέπνεε την αισιοδοξία, ότι τελικά ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός, όταν κατατεθεί στη Βουλή θα τύχει της έγκρισης του Σώματος. Κάτι που αναμένεται να συμβεί με τις ψήφους του Δημοκρατικού Συναγερμού, του Κινήματος Αλληλεγγύης, της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων και του ΕΛΑΜ που είχαν ψηφίσει τον προϋπολογισμό και τον Δεκέμβριο, αλλά και με τις ψήφους της ΕΔΕΚ και της Συμμαχίας Πολιτών, που αναμένεται να ικανοποιηθούν από τις αλλαγές που επήλθαν. 

Αρνητικά, στον προϋπολογισμό, λόγω διαφορετικής φιλοσοφίας, αναμένεται να ταχθούν ΑΚΕΛ, Οικολόγοι και Άννα Θεολόγου. Το ΔΗΚΟ, επίσης θα ταχθεί αρνητικά, όχι επειδή διαφωνεί με τον προϋπολογισμό, αλλά επειδή επιμένει στην παράδοση των φακέλων των πολιτογραφήσεων στον Γενικό Ελεγκτή.

 

Δειτε Επισης

Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»
Δηλώνει έτοιμος να εργαστεί σκληρά για την εξέλιξη του δήμου Στροβόλου ο Σταυρινίδης
Βλέπει Πρόεδρο και κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Λευτέρης Χριστοφόρου
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Η Τουρκία δεν θα παραστεί σε εκδήλωση για την επέτειο των 20 χρόνων διεύρυνση
Ανεξάρτητη υποψηφιότητα αντιδημάρχου για τον «Στρόβολο του αύριο» υπέβαλε ο Αιμίλιος Μιχαήλ
ΔΗΣΥ για την έλλειψη πτητικών μέσων-«Η παραδοχή της αρμόδιας υπουργού δεν αρκεί»
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του Ευρωβουλευτή ΕΛΚ Λουκά Φουρλά