Φόρμουλα συνεργασίας δύο ίσων κρατών θα προτείνει στην πενταμερή ο Τατάρ

Στην άτυπη πενταμερή που θα γίνει μάλλον στην Ελβετία τον Φεβρουάριο θα προτείνει την φόρμουλα μιας συνεργασίας δύο κυρίαρχων κρατών που θα έχουν ίσο διεθνές στάτους, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ ωστόσο, είπε, στο τραπέζι θα βρίσκονται και θα συζητηθούν τέσσερα βασικά κεφάλαια που συγκροτούν την ουσία του Κυπριακού: το μοντέλο λύσης, το εδαφικό, το περιουσιακό και η ασφάλεια.
 
Για να συζητηθούν δε αυτά, θέτει ως προϋπόθεση να γίνει αποδεκτή η «κυριαρχική ισότητα του βορρά. Τα ΗΕ να αποδεχθούν και να αναγνωρίσουν ότι στο βορρά υπάρχει μια αρχή/εξουσία».
 
Σε αποκλειστική του συνέντευξη στην εφημερίδα Γενί Ντουζέν και το κανάλι Σιμ, τους διευθυντές αυτών και τρεις ακόμα δημοσιογράφους του συγκροτήματος, ο κ. Τατάρ είπε ότι αρχικά σκεφτόταν η άτυπη πενταμερής να γίνει στην Βρετανία, λόγω όμως της επιδημιολογικής κατάστασης εκεί, συζητούν την πραγματοποίησή της στην Ελβετία. «Δεν θέλουμε να γίνει (η πενταμερής) σε μια χώρα μέλος της ΕΕ».
 
Τα 4 βασικά κεφάλαια, το μοντέλο λύσης, αναπροσαρμογή συνόρων (εδαφικό), περιουσιακό και ασφάλεια, θα είναι στο τραπέζι και θα τύχουν διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με τον κ. Τατάρ και η άτυπη πενταμερής θα καθορίσει την διαδικασία που θα ακολουθηθεί. «Στη νέα διαδικασία θα διαμορφωθεί και το θέμα του φυσικού αερίου».
 
Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι οι παράμετροι που έχει θέσει ο ΟΗΕ για ομοσπονδιακή λύση «είναι 50 χρόνων» και πρέπει να αλλάξουν, λέγοντας ότι τόσο στο Κυπριακό όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο οι συγκυρίες στο θέμα του φυσικού αερίου έχουν αλλάξει. «Οι ενεργειακές πολιτικές στην Ανατολική Μεσόγειο θα καθοριστούν και με την συμμετοχή της Τουρκίας».
 
Ο κ. Τατάρ ανέφερε επίσης ότι «η Τουρκία δεν μας είπε ‘εγώ δεν ξανασυζητώ ομοσπονδία’, αλλά αυτή είναι η πολιτική: δύο κράτη στη βάση της κυριαρχικής ισότητας». Πρόσθεσε ότι αυτό που προσβλέπουν δεν είναι «συνεταιρισμός», αλλά «συνεργασία δύο χωριστών κρατών». Το ποια θα είναι αυτά τα κράτη θα προκύψει ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, συνέχισε ο Ερσίν Τατάρ λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να προσδώσουν όνομα σε αυτό που θα προκύψει γιατί «αυτό μπορεί να επηρεάσει τις συνομιλίες».

Η διαφορά μεταξύ του συνεταιριστικού κράτους και της συνεργασίας δύο κυρίαρχων κρατών, συνέχισε, είναι η έννοια της κυριαρχικής ισότητας που θα αντικαταστήσει την πολιτική ισότητα.
 
«Προτεραιότητα θα είναι η λειτουργικότητα. Εμείς θέλουμε μια λύση που θα είναι για μας σωτηρία. Δεν θέλουμε να είμαστε μπάλωμα για τους Ε/κ. Θεωρούμε ότι δεν είναι εφικτή μια ομοσπονδιακή δομή χωρίς την Τουρκία».
 
Στην ερώτηση τί είναι η κυριαρχική ισότητα, ο Ερσίν Τατάρ απάντησε ότι «είναι η ικανότητα να διοικώ εγώ τον εαυτό μου. Θα είναι ένα μοντέλο συνεργασίας. Εδώ, η διοίκηση του βορρά, θα ανήκει σε εμάς. Θα μπορούμε να κάνουμε χωριστές συμφωνίες με την Τουρκία. Θα μπορούν να γίνονται συνεργασίες για θέματα όπως το νερό και η ενέργεια με τον νότο».
 
Δεν έχουν πλάνο αναγνώριση του ψευδοκράτους, δήλωσε ο κ. Τατάρ λέγοντας ότι «τα πόδια μου πατούν στο έδαφος. Αλλά ο δρόμος πάει προς τα εκεί».

Όσον αφορά το περιουσιακό, ο Τ/κ ηγέτης έδειξε την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» λέγοντας ότι οι λύσεις είναι μέσω αυτής «επιστροφή, ανταλλαγή ή αποζημίωση».
 
Ερωτηθείς για το θέμα του εμβολιασμού, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι θα κάνει το εμβόλιο που θα έρθει πρώτα στα κατεχόμενα και ανέφερε ότι είχε τηλεφωνήσει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη προτείνοντάς του να κάνουν ταυτόχρονα την ίδια μέρα το εμβόλιο.
 
Μέσω της Τεχνικής Επιτροπής για την υγεία έχουν ζητήσει εμβόλια για 200.000 άτομα, είπε ο κ. Τατάρ λέγοντας ότι «θα πάρουμε αυτό που δικαιούμαστε από την ΕΕ». Πρόσθεσε ότι ακόμα δεν έχουν ξεκάθαρη απάντηση για το πότε και πόσα εμβόλια θα πάρουν από την ΕΕ. Υπενθύμισε ότι η ΕΕ έχει ζητήσει εκπαίδευση του προσωπικού που θα κάνει τους εμβολιασμούς και αυτό γίνεται, όπως είπε. Σημείωσε δε ότι έχουν υποβάλλει το πλάνο εμβολιασμού που τους είχε ζητηθεί.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Το λάθος που κάνουμε όλοι-Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία