Μεταφέρεται στο Προεδρικό η συζήτηση του προϋπολογισμού-Κατατίθεται από βδομάδας

Στο Προεδρικό μεταφέρεται πλέον η συζήτηση σε ότι έχει να κάνει με τον προϋπολογισμό, μετά τις επαφές που είχαν τις προηγούμενες ημέρες υπουργοί της Κυβέρνησης με αρχηγούς και εκπροσώπους των κομμάτων, που εξέφρασαν πρόθεση να ψηφίσουν τον νέο προϋπολογισμό που θα κατατεθεί στη Βουλή, εφόσον ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συγκάλεσε για την Πέμπτη, σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή και να διασφαλιστεί πως ο προϋπολογισμός θα υπερψηφιστεί, όταν κατατεθεί εκ νέου στη Βουλή. Κάτι τέτοιο πάντως θα πρέπει να αναμένεται να συμβεί στις αρχές τις ερχόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Βουλής και όσα προβλέπει το Σύνταγμα, ακολούθως θα ακολουθήσει η καθιερωμένη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού και ακολούθως να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση.
 
Δεν αποκλείεται ωστόσο η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών, να διεξαχθεί σε πολύ πιο σύντομα χρονικά πλαίσια απ΄ ότι παραδοσιακά διεξαγόταν, ώστε ο προϋπολογισμός να πάει στην πρώτη Ολομέλεια της Βουλής για το 2021 στις 14 Ιανουαρίου. Σε αντίθετη περίπτωση, ο προϋπολογισμός θα πάει προς ψήφιση στις 21 του μήνα.
 
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, δεν είναι δυνατό να ικανοποιηθούν όλες οι εισηγήσεις που έχουν υποβάλει τα κόμματα, ωστόσο κάποιες εξ αυτών θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό. «Έγινε προσπάθεια να συγκεραστούν οι απόψεις. Πρέπει να πω ότι ο υπουργός Οικονομικών, πριν την προετοιμασία και κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή είχε τις επαφές του με όλα τα κόμματα ανεξαίρετα και αν δεν προέκυπτε το συγκεκριμένο θέμα με το ΔΗΚΟ, οι προϋπολογισμοί θεωρώ θα ήταν εγκεκριμένοι. Δεν υπολογίζαμε ότι θα εξελιχθούν έτσι τα πράγματα. Το ΔΗΚΟ δεν είχε δείξει αυτή τη στάση όταν γίνονταν οι πρώτες επαφές του υπουργού Οικονομικών με τα κόμματα για την κατάρτιση του προϋπολογισμού», είπε μιλώντας στο κρατικό κανάλι ο κ. Κούσιος.
 
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είχε νέο γύρο επαφών που ολοκληρώθηκαν με συνάντηση με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου. Μετά τη συνάντηση ο Μαρίνος Σιζόπουλος διαβεβαίωσε πως το κόμμα του θα συνεχίσει να έχει εποικοδομητική στάση «χωρίς να εκτροχιάζουμε οικονομικά τον προϋπολογισμό να βρισκόμαστε δίπλα τους, δίπλα στα προβλήματα τους, δίπλα στην καθημερινότητά τους για να τους στηρίξουμε και κοινωνικά και οικονομικά χωρίς να δημιουργούμε οποιουδήποτε άλλου είδους ανισότητες».

Σε ότι αφορά την πρόοδο που σημειώθηκε μετά τις επαφές του, υπέδειξε πως, «έχουμε ακόμα κάποιο δρόμο που πρέπει να διανύσουμε. Μπορώ να πω ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Είναι πολύ εποικοδομητικό το κλίμα. Όμως  θα  πρέπει να αναμένουμε να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο όλων των προτάσεων για να μπορούν και τα συλλογικά όργανα, και του δικού μας του κόμματος, ενδεχομένως και άλλων, να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις».
 
Από την πλευρά του ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ευχαρίστησε τον Μαρίνο Σιζόπουλο, υποδεικνύοντας παράλληλα πως «δεν είμαι αυτός που θα πάρει τις τελικές αποφάσεις. Είναι η κυβέρνηση. Εγώ βάζω το πλαίσιο. Στα μέτρα των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του κράτους είναι να κοιτάξουμε και κοινωνικά ζητήματα. Υπογραμμίζοντας ότι ο προϋπολογισμός που έχει καταψηφιστεί ήταν και ο πλέον κοινωνικά προσανατολισμένος προϋπολογισμός από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά θα χαρούμε ιδιαίτερα ως Δημοκρατικός Συναγερμός εάν υπάρχουν περαιτέρω δυνατότητες να γίνει ακόμα πιο κοινωνικά ευαίσθητος και υποστηρικτικός ο προϋπολογισμός.
 
«Δηλώνω και εγώ συγκρατημένα αισιόδοξος ότι αυτή η αγωνία που ζει ο κόσμος, αν θα έχει αν δεν έχει προϋπολογισμό, αν θα έχει μισθούς και συντάξεις και κοινωνικές παροχές τους επόμενους μήνες, θεωρώ ότι είμαστε σε ένα πάρα πολύ καλό δρόμο», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
 
Κληθείς να σχολιάσει τον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον προϋπολογισμό ο Κυριάκος Κούσιος, εξήγησε πως, «όπως έχει πει και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι στο τέλος θα πετύχουμε την ψήφιση των προϋπολογισμών. Αυτή είναι μία προσπάθεια που γίνεται».
 
«Πιστεύω ότι την Πέμπτη το πρωί θα συζητηθούν τα θέματα των προϋπολογισμών, όταν ο Πρόεδρος θα συναντήσει του προέδρους των πολιτικών κομμάτων. Θα δούμε και εκεί πως αντιμετωπίζουν το θέμα. Υπήρχαν συναντήσεις και του Προέδρου της Δημοκρατίας με άλλα κόμματα, όπως το ΑΚΕΛ και του υπουργού Οικονομικών. Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι συνεχίζονται οι επαφές του ΑΚΕΛ με τον υπουργό Οικονομικών», κατέληξε ο Κυριάκος Κούσιος.
 
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις ισορροπίες, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά και την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής τον Δεκέμβριο, το βάρος πέφτει στην ΕΔΕΚ και τη Συμμαχία Πολιτών, αφού εάν τα υπόλοιπα κόμματα διατηρήσουν την στάση που είχαν και τότε και με τις θετικές ψήφους των τεσσάρων βουλευτών των δύο κομμάτων, ο προϋπολογισμός θα εγκριθεί. 

Δειτε Επισης

Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Η αφρικανική σκόνη «κατάπιε» την Ελλάδα-Πορτοκαλί ουρανός, απόκοσμες εικόνες
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Αυτό το αεροδρόμιο μόλις πήρε το «στέμμα» από τη Σιγκαπούρη-Είναι πλέον το καλύτερο στον κόσμο
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές