Στη σκιά της κόντρας, παρέδωσε την ετήσια έκθεση στον Αναστασιάδη ο Οδυσσέας

Την ετήσια έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το 2019, από τα χέρια του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, παρέλαβε το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. 

Με τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, να συνεχίζουν να είναι δύσκολες, λόγω των διαφωνιών και των δημόσιων τοποθετήσεων με αφορμή κυρίως το ζήτημα των πολιτογραφήσεων, Νίκος Αναστασιάδης και Οδυσσέας Μιχαηλήδης βρέθηκαν ενώπιος ενωπίω, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό, μέχρι στιγμής, το περιεχόμενο των συζητήσεων τους. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας @Anastasiadescy παρέλαβε σήμερα από τον Γενικό Ελεγκτή κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη την ετήσια έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το 2019. pic.twitter.com/qQV9dLQXPL

Νέα κόντρα με αφορμή δηλώσεις του ΠτΔ
Στο μεταξύ νέα κόντρα μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας και Γενικού Ελεγκτή, ξέσπασε, αυτή τη φορά με αφορμή δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη στην εφημερίδα του Φιλελευθέρου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επανέλαβε αυτό που έχει τονίσει και στο παρελθόν, ότι το πρώην δικηγορικό του γραφείο κατ’ έτος ελέγχεται από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, ενώ έχει ελεγχθεί από την Moneyval, από τη ΜΟΚΑΣ, από τον Φόρο Εισοδήματος για τον ΦΠΑ κλπ…

«Ουδέν αρνητικό στοιχείο έχει προκύψει. Έχω μάλιστα πληροφορίες ότι έλεγχος έγινε και από την Ελεγκτική Υπηρεσία και παρά το ότι ο κ. Μιχαηλίδης ισχυρίζεται ότι πάντοτε δημοσιοποιεί τις εκθέσεις του, τη συγκεκριμένη επέλεξε να την κρατήσει στα συρτάρια. Γιατί;», διερωτήθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης. 

Με σημερινή της ανακοίνωση η Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία εκδόθηκε λίγο μετά την παράδοση της Ετήσιας Έκθεσης της από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επισημαίνει πως «το 2016, στο πλαίσιο διεξαγωγής ελέγχων γενικά για το θέμα της παραχώρησης της κυπριακής υπηκοότητας (και όχι ειδικά με την κατ’ εξαίρεση διαδικασία σε αλλοδαπούς επιχειρηματίες και επενδυτές), η Ελεγκτική Υπηρεσία προέβη, με επιτόπου επίσκεψη λειτουργού της, στο Υπουργείο Εσωτερικών, σε γενική επισκόπηση των διαδικασιών του ΚΕΠ».

Και προσθέτει: «Όπως είχε διαπιστωθεί, το ίδιο το Υπουργείο είχε αναγνωρίσει αδυναμίες στο Πρόγραμμα και είχε δρομολογήσει την αναθεώρηση των σχετικών κριτηρίων και διαδικασιών, με αποτέλεσμα να ληφθεί σχετική Απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 13.9.2016, η οποία δεν είχε τότε ακόμη προλάβει να εφαρμοστεί στην πράξη. Δεδομένου τούτου, η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν προχώρησε σε εκείνη τη φάση σε περαιτέρω ελέγχους, ούτε ολοκλήρωσε τους ελέγχους με λήψη στοιχείων από το Υπουργείο Οικονομικών, καμία επιστολή δεν στάλθηκε προς το Υπουργείο Εσωτερικών και καμία Έκθεση δεν ετοιμάστηκε».

«Συνεπώς», συνεχίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία, «δεν τίθεται θέμα μη δημοσιοποίησης έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Τονίζεται ότι την περίοδο εκείνη δεν είχε ακόμη αρχίσει η εφαρμογή των διεθνών προτύπων ελέγχου του INTOSAI και ήταν η τελευταία χρονιά πριν την αλλαγή της διαδικασίας που προέβλεπε πλέον την ετοιμασία Ειδικών Εκθέσεων, αντί της ογκώδους ετήσιας έκθεσης με συνοπτικές αναφορές από πολλά θέματα».

«Στις 4 περιπτώσεις κατ΄ εξαίρεση πολιτογραφήσεων, που εξέτασε προκαταρκτικά η λειτουργός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για να αντιληφθεί τις διαδικασίες που εφαρμόζονταν, δεν περιλαμβάνεται αίτηση που είχε υποβληθεί μέσω του δικηγορικού γραφείου Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και Συνέταιροι ΔΕΠΕ», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»
Δηλώνει έτοιμος να εργαστεί σκληρά για την εξέλιξη του δήμου Στροβόλου ο Σταυρινίδης
Βλέπει Πρόεδρο και κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Λευτέρης Χριστοφόρου
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Η Τουρκία δεν θα παραστεί σε εκδήλωση για την επέτειο των 20 χρόνων διεύρυνση