Με εκκρεμότητες πριν την τελική ευθεία των Βουλευτικών τα κόμματα

Χρονιά εκλογών είναι το 2021 αφού περίπου στα μέσα του χρόνου, οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν τους 56 εκπροσώπους τους στη Βουλή για τα επόμενα πέντε χρόνια. Σε αντίθεση με άλλες προεκλογικές περιόδους των περασμένων ετών, η ένταση των ζητημάτων της επικαιρότητας δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για ξεδίπλωμα οραμάτων και σχεδιασμών των κομμάτων.

Από τη μια η πανδημία, που έχει παραλύσει σε μεγάλο βαθμό, πέραν από το ίδιο το κράτος και τον μικρόκοσμο του μέσου κυπριακού νοικοκυριού κι από την άλλη τα σημαντικά ζητήματα της διαφθοράς στον απόηχο των αποκαλύψεων για το ΚΕΠ και του Κυπριακού, καθιστούν αυτή την προεκλογική περίοδο, ιδιαίτερα δύσκολη και πρωτόγνωρη για όλους.

Με τα πλείστα κόμματα να μην έχουν ακόμη ανακοινώσει τα ψηφοδέλτια τους, το θέμα των εκλογών περνά σε δεύτερη μοίρα μπροστά στα κρίσιμα ζητήματα που εκκρεμούν στην παρούσα Βουλή, με σημαντικότερο αυτό της ψήφισης του προϋπολογισμού, όπου εντός Ιανουαρίου αναμένεται να τεθεί εκ νέου ενώπιον του Σώματος.

Πέραν αυτών, μεγάλη δυσκολία υπάρχει και σε ότι αφορά την οργάνωση των κομμάτων, ενόψει των εκλογών. Ήδη τα πρώτα προβλήματα άρχισαν να διαφαίνονται μιας και οι διαδικασίες των κομμάτων που προέβλεπαν συνέδρια ή συνεδρία τοπικών οργανώσεων για την ολοκλήρωση της σύνθεσης των ψηφοδελτίων, δεν μπορούν να διεξαχθούν, λόγω των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Αρκετά πίσω βρίσκονται οι διαδικασίες στα δύο μεγάλα κόμματα. Στον Δημοκρατικό Συναγερμό αν και οι πλείστες θέσεις στο ψηφοδέλτιο είναι καπαρωμένες, η τελική ανακοίνωση τους τοποθετείται χρονικά στο τέλος του μήνα, μετά τη διοργάνωση του Συνεδρίου. Εξάλλου κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, όσοι θα είναι υποψήφιοι θα αποφασίσουν ή καλύτερα θα μάθουν τους κανόνες που θα πρέπει να υιοθετήσουν προεκλογικά με στόχο την αύξηση της διαφάνειας.

Το Πολιτικό Συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού που είναι προγραμματισμένο για τις εννέα και δέκα Ιανουαρίου, θα διεξαχθεί 100% διαδικτυακά, γεγονός που αποτελεί μεγάλη καινοτομία για τα κυπριακά δεδομένα. Κάλπες στον ΔΗΣΥ θα στηθούν μόνο στις περιπτώσεις που οι υποψήφιοι θα είναι περισσότεροι από τις θέσεις, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα διαφαίνεται να συμβαίνει στην Επαρχία Λεμεσού. Επίσης, τις ημέρες αμέσως μετά το Συνέδριο, ο Πρόεδρος του κόμματος θα πρέπει να ανακοινώσει τις επιλογές του για τους αριστείνδην υποψηφίους του κόμματος, ώστε να προχωρήσουν οι επιλογές με βάση το καταστατικό και τις ποσοστώσεις που ισχύουν.

Το ΑΚΕΛ από πριν τα Χριστούγεννα, ανακοίνωσε πως μετά τη Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, μπαίνουν σε εφαρμογή οι διαδικασίες για επιλογή των υποψηφίων. Στην Εζεκία Παπαϊωάννου, ακολουθείται μια εντελώς διαφορετική τακτική, αφού η διαδικασίες ξεκινούν από κάτω προς τα πάνω.

Ειδικότερα οι τοπικές οργανώσεις του ΑΚΕΛ θα υποδείξουν στις επαρχιακές τους, τους υποψηφίους που επιθυμούν κι από εκεί οι επαρχιακές συνδιασκέψεις θα καταθέσουν στην Κεντρική Επιτροπή τα ονόματα των υποψηφίων. Αυτή η διαδικασία στο ΑΚΕΛ, αναμένεται να ολοκληρωθεί με ορίζοντα το τέλος Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τα ψηφοδέλτια θα πρέπει να εγκριθούν από τις επαρχιακές συνδιασκέψεις στις αρχές Φεβρουαρίου και ακολούθως να επικυρωθούν από την Κεντρική Επιτροπή μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν και θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις. Υπενθυμίζεται ότι το Συνέδριο του κόμματος, τελικά αναβλήθηκε για να διεξαχθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές, τον Ιούνιο του 2021. 

Από την άλλη πλευρά, το Δημοκρατικό Κόμμα, είναι το μοναδικό κόμμα μέχρι στιγμής που έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες και έχει ανακοινώσει τους 56 υποψηφίους του από τα μέσα Δεκεμβρίου. Πλέον ο κομματικός μηχανισμός, άρχισε να εργάζεται πυρετωδώς, ώστε οι υποψήφιοι βουλευτές να φτάσουν στη βάση του κόμματος.

Βασικός στόχος του ΔΗΚΟ ενόψει των εκλογών, είναι η διατήρηση, αν όχι η ενίσχυση των ποσοστών του, ώστε να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο των διαγραφών και των αποχωρήσεων των προηγούμενων χρόνων και το κόμμα να οδηγηθεί μακριά από την εσωστρέφεια στο μέλλον. 

Σε ότι αφορά την ΕΔΕΚ, αν και ο αρχικός προγραμματισμός ήθελε την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την ανακοίνωση και των 56 υποψηφίων πριν από τα Χριστούγεννα, αυτό τελικά δεν κατέστη εφικτό. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΔΕΚ, έχει ανακοινώσει όλους τους υποψηφίους της στις Επαρχίες, Λευκωσίας, Κερύνειας, Πάφου και Λάρνακας. Πριν το τέλος του χρόνου ανακοίνωσε και τους υποψηφίους της Επαρχίας Αμμοχώστου και εκκρεμεί η Επαρχία Λεμεσού. 

Με βασικό στόχο να πετύχει την είσοδο του στη Βουλή το Κίνημα Αλληλεγγύη και η πρόεδρος του, Ελένη Θεοχάρους, δίνουν τη δική τους μάχη. Οι διαδικασίες για καταρτισμό των ψηφοδελτίων τρέχουν και ανά τακτά χρονικά διαστήματα το Κίνημα ανακοινώνει τους υποψηφίους του.

Ήδη η Ελένη Θεοχάρους έχει ανακοινώσει τους πρώτους 18 υποψηφίους του Κινήματος ενώ τον περασμένο μήνα σε δημοσιογραφική διάσκεψη παρουσίασε, τον στρατηγικό στόχο, τις ιδέες, τις εισηγήσεις και τις προτάσεις του Κινήματος, στην πορεία προς τις Βουλευτικές Εκλογές του 2021. Μέσα στον Ιανουάριο, κι αφού ολοκληρωθούν οι επαφές της Ελένης Θεοχάρους, αναμένεται να ανακοινωθούν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι του Κινήματος.

Σχεδόν κλειστά είναι και τα ψηφοδέλτια του Κινήματος Οικολόγων, όπου απομένουν κάποιες εκκρεμότητες σε ότι αφορά το ψηφοδέλτιο της Επαρχίας Αμμοχώστου. Οι ανακοινώσεις των ψηφοδελτίων θα γίνουν ξεχωριστά για κάθε Επαρχία τις επόμενες εβδομάδες.

Σε ότι αφορά τη Δημοκρατική Παράταξη, μετά και το επιστέγασμα της συνεργασίας με τη Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, πλέον οι σχεδιασμοί βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης. Οι ανακοινώσεις αν και αρχικά τοποθετούνταν πριν την περίοδο των γιορτών, τελικά πήραν παράταση, με τον Μάριο Καρογιάν να έχει καθημερινές επαφές με πρόσωπα που θα ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Προχωρημένες είναι και οι διεργασίες στο ΕΛΑΜ. Το ΕΛΑΜ κατέρχεται στις εκλογές με βασικό στόχο να ενισχύσει τα ποσοστά του. Στο ΕΛΑΜ επικεντρώνουν την προσπάθεια τους στην πλήρωση και των 56 θέσεων, ώστε για πρώτη φορά από την ίδρυση του κόμματος να παρουσιάσουν πλήρη ψηφοδέλτια σε όλες τις επαρχίες. Οι επίσημες ανακοινώσεις από το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο αναμένονται εντός Ιανουαρίου.

Δειτε Επισης

Εκνευρίστηκαν οι Τούρκοι με την ΕΕ-«Δεν θα δεχθούμε ποτέ τη διασύνδεση ευρωτουρκικών με Κυπριακό»
Κατέπλευσαν στο Λίβανο τα σκάφη με τους μετανάστες-«Ό,τι κάνουμε εμπίπτει στο πλαίσιο της νομιμότητας»
Πρώτη αντίδραση ΥΠΕΞ για την απόφαση ΣτΕ για Κόσοβο-«Η Κύπρος συνεπής στις διαχρονικές θέσεις της»
Απορρίπτει νέους φόρους ο ΔΗΣΥ-Προτείνει εναλλακτικά μέτρα στήριξης, ενθάρρυνση επενδύσεων και κίνητρα
Υπεραμύνεται των χειρισμών του για πολλαπλές συντάξεις ο ΥΠΟΙΚ-«Ανέκδοτο ότι αντικαταστάθηκαν με φιλοδώρημα»
Ικανοποίηση Προέδρου για τη διασύνδεση Κυπριακού και ευρωτουρκικών-Εισέπραξε στήριξη για Συρία
Μ. Κεραυνός: Πολύ θετική εξέλιξη η μείωση του χρέους εν μέσω γεωπολιτικών εξελίξεων
Μιχάλης Χατζηπαντέλα: Με πράξεις να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα των γυναικών
Ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τα Συμπεράσματα για Τουρκία-«Επιτεύχθηκε η σύνδεση με Κυπριακό»
«Παράδειγμα η Κύπρος στον ηγετικό ρόλο των νέων για περιβάλλον»