Έπαιξαν... πελLow για το σκάνδαλο του αιώνα-Ευθύνες σε Χάσικο, άγνοια Υπουργικού

Εκτεθειμένο για τους χειρισμούς της πολύκροτης υπόθεσης του μεγαλοαπατεώνα Jho Low αφήνει το Υπουργείο Εσωτερικών, η έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής υπό τη Δήμητρα Καλογήρου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο παράρτημα που αφορά την πολιτογράφηση του Jho Low, σημειώνονται μεταξύ άλλων, πως η αίτηση του που υποβλήθηκε τον Ιούλιο του 2015, ήταν προβληματική αφού από αυτή έλειπαν τα πρωτότυπα έγγραφα, πως ρητά υποχρεώνει τον αιτητή ο Νόμος να καταθέτει. Επίσης το πωλητήριο έγγραφο της κατοικίας δεν περιλάμβανε τον τίτλο ιδιοκτησίας.
 
Επίσης στο πόρισμα σημειώνεται πως οι δύο λογιστές και ο ένας δικηγόρος που υπογράφουν τα έντυπα δεν φαίνεται να γνωρίζουν τον επενδυτή. Επιπλέον υπάρχει ψευδής δήλωση ότι αν δοθεί πολιτογράφηση σκοπεύει να διαμείνει στην Κύπρο κάτι που δεν έγινε ποτέ.
 
Ο Jho Low στην αίτηση του ανέφερε ότι προέβη σε επενδύσεις πέραν των 5 εκ. αγοράζοντας ακίνητη περιουσία στην Κύπρο. Επίσης το βιογραφικό του σημείωμα αναφέρει γενικά και αόριστα την ιδιότητα του χωρίς να παρέχονται πληροφορίες ώστε να αξιολογηθεί επαρκώς η οικονομική του ευρωστία, ούτε παρέχει πειστική εξήγηση γιατί επενδυτής είναι σε θέση να καταβάλει πέραν των πέντε εκ. για επενδύσεις. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκθεση Καλογήρου: Διεκπεραιωτής πολιτογραφήσεων το ΥΠΕΣ, χωρίς ικανότητες
 
Σε ότι αφορά την πληρωμή του υπέρογκου ποσού η έκθεση Καλογήρου εντοπίζει μια σειρά από ζητήματα που δεν ελέγχθηκαν ως έπρεπε. Το ποσό φαίνεται να κατατέθηκε μέσω ενδιάμεσης τράπεζας. Με δεδομένο το μεγάλο ύψος  του δεν είναι ξεκάθαρο αν τηρήθηκαν τυχόν επιπλέον έλεγχοι και αν αξιολογήθηκα τα επιπλέον ρίσκα σε ότι αφορά την προέλευση του. Συνεπώς σημειώνεται στην έκθεση, θα έπρεπε με ευθύνη κυρίως του λογιστικού γραφείου να ασκηθεί δέουσα επιμέλεια και έλεγχος για τη διαπίστωση της πηγής και προέλευσης των χρημάτων. Επιπρόσθετα το λογιστικό γραφείο όφειλε να λάβει τα κατάλληλα αποδεικτικά έγγραφα και στοιχεία για την προέλευση τους. 
 
Επίσης, η κυπριακή τράπεζα στην οποία κατατέθηκε το ποσό ήταν υποχρεωμένη να ρωτήσει για την προέλευση των χρημάτων.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στη δημοσιότητα το πόρισμα Καλογήρου για τους 12 φακέλους πολιτογραφήσεων
 
Ερυθρές Αγγελίες εναντίον
Στο φάκελο του Υπουργείου Εσωτερικών του Jho Low, υπάρχει αντίγραφο έγγραφο του Υπουργείο Εξωτερικών, όπου πιστοποιεί ότι ο επενδυτής δεν έχει δυσοίωνο μητρώο, ενώ επιπλέον, παρουσιάζεται καθαρό ποινικό μητρώο από την Αστυνομία.
 
Μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις βάσεις δεδομένων της Ιντερπόλ, καθώς και στο σύστημα της Αστυνομίας, διαπιστώθηκε πως εναντίον του Jho Low, είχαν εκδοθεί δύο Ερυθρές Αγγελίες. Ζητήθηκαν ωστόσο διευκρινήσεις ως προς τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, χωρίς να ληφθεί οποιαδήποτε απάντηση μέχρι σήμερα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δίνονταν υπηκοότητες με ελλιπή έλεγχο
 
Αγνόησε τα πάντα το Υπουργείο Εσωτερικών
Από τα στοιχεία μέσα στο φάκελο του, προκύπτει ότι κατά ουσιώδη χρόνο που αφορούσε την αίτηση, υπήρχαν αρκετές πληροφορίες που θα έπρεπε να είχαν ωθήσει το Υπουργείο Εσωτερικών να μελετήσει την αίτηση περαιτέρω. Το Υπουργείο, όπως αναφέρεται, είχε ενώπιον του την πληροφόρηση ότι επρόκειτο για άτομο που έχει αρνητικά δημοσιεύματα και τύχαινε διερεύνησης για αδικήματα οικονομικής φύσεως.
 
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εσωτερικών είχε στην κατοχή του δημοσίευμα, στο οποίο ο επενδυτής εμπλεκόταν σε οικονομικό σκάνδαλο του Ταμείου. Κατά το 2015, αποκαλύφθηκε ότι το Ταμείο είχε απωλέσει τα αποθεματικά του και είχε συγκεντρώσει τεράστιο χρέος, ενώ τα δημοσιεύματα ενέπλεκαν τον Jho Low στην υπόθεση.  
 
Επιπλέον, ο Υπουργός Εσωτερικών παρέλαβε επιστολή, με την οποία ενημερώθηκε πως ο επενδυτής θα προχωρούσε σε επένδυση και ως εκ τούτου, το αίτημα για πολιτογράφηση του να τεθεί στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.
 
Όπως αναφέρει το πόρισμα, ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών είχε την διακριτική ευχέρεια να αρνηθεί την πολιτογράφηση, επέλεξε να τηρήσει το τυπικό γράμμα του νόμου και αγνοώντας τα σοβαρά αρνητικά δημοσιεύματα, προχώρησε στην έγκριση της.
 
Δεν ενημερώθηκε το Υπουργικό
Όπως καταγράφεται, η ενημέρωση που έγινε στο Υπουργικό Συμβούλιο, δεν περιλάμβανε την επιστολή, ούτε τα σχετικά δημοσιεύματα, τα οποία έφεραν τον επενδυτή να εμπλέκεται σε οικονομικό σκάνδαλο.
 
«Θεωρούμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών όφειλε να ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο ότι ο επενδυτής εμπλεκόταν στο οικονομικό σκάνδαλο. Οι πιο πανω διαπιστώσεις θα μπορούσαν να επιβεβαιωθούν με έρευνα στο σύστημα ελέγχου του WordCheck τόσο του Υπουργείου».
 
Το πόρισμα καταλήγει πως η πολιτογράφηση του Jho Low εξασφαλίστηκε με ψευδείς παραστάσεις ή και αποκρύπτοντας τα ουσιώδες γεγονότα, όσο αφορά τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Υπενθυμίζεται πως εναντίον του εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης.
 
Το σκάνδαλο του επενδυτικού ταμείου
Υπενθυμίζεται ότι ο Jho Low είναι ο βασικός ύποπτος για το οικονομικό σκάνδαλο του του αιώνα όπως χαρακτηρίστηκε που το οποίο σείει συθέμελα εδώ και περίπου δέκα χρόνια την Μαλαισία, με οικονομικές ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων και πρωταγωνιστές τον πρώην Πρόεδρο της χώρας Najib Razak και τον σκιώδη σύμβουλο του που πολιτογραφήθηκε Κύπριος.
 
Ο Πρόεδρος της Μαλαισίας Razak ανακοίνωσε το 2009 την ίδρυση του 1Malaysia Debelopment Berhard (1MDB). Όπως εξήγησε θα επρόκειτο για ένα κρατικό ταμείο επενδύσεων που είχε ως στόχο την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την προσέλκυση ξένων επενδυτών.
 
Την επόμενη πενταετία, δηλαδή από το 2009 που εκλέγηκε μέχρι το 2013 όταν και διεξήχθησαν οι επόμενες εκλογές στη χώρα, το ταμείο λειτουργούσε κανονικά και σε αυτό τοποθετήθηκαν αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια.
 
Το σκάνδαλο δεν είχε γίνει ακόμα γνωστό και έτσι στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 5 Μάϊου του 2013 ο Razak επανεκλέγηκε.
 
Ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του Najib Razak και του Jho Low φαίνεται πως είναι ο Riza Aziz, o θετός γιος του Razak. Ο Riza Aziz εμφανίζεται ως πολύ στενός φίλος του Jho Low και φαίνεται πως μεσολάβησε στη γνωριμία των δύο ανδρών που στη συνέχεια κατασπάραξαν το κρατικό ταμείο του 1MDB.
 
Ο Jho Low είναι γόνος μιας αρκετά πλούσιας και εύπορης Μαλαισιανό-κινεζικής οικογένειας. Σε αντίθεση με τον πατέρα και τον παππού του, που παρά την οικονομική τους επιφάνεια διατηρούσαν χαμηλό προφίλ, στον Low εξ αρχής άρεσαν τα πλούτη και η μεγάλη ζωή. Από τοο 2009 μετατράπηκε σε σκιώδη σύμβουλο του Μαλαισιανού Πρωθυπουργού για το κρατικό ταμείο του 1MDB.
 
Μετά την εξαγγελία του Razak για την ίδρυση του επενδυτικού ταμείου, ο Low με κάποιον υπόγειο τρόπο και χωρίς να ανακοινωθεί ποτέ επίσημα η συμμετοχή του, ανέλαβε τα ηνία.
 
Το 2014 εμφανίστηκε το πρώτο δημοσίευμα που κατηγορούσε τους Low και τον Razak για οικειοποίηση δισεκατομμυρίων από το συγκεκριμένο ταμείο. Μέρος των χρημάτων, όπως δείχνει και η έρευνα που ξεκίνησε στις ΗΠΑ, φαίνεται πως επενδύθηκε σε ακίνητα στο Μανχάταν, σε υπερπολυτελή γιοτ, σπάνια κοσμήματα, πίνακες του Πικάσο και αγαλματίδια των Όσκαρ.
 
Στα πάρτι που διοργάνωνε ο Low μαζί με τον θετό γιο του Μαλαισιανού Πρωθυπουργού έδιναν το παρών τους προσωπικότητες, όπως η Πάρις Χίλτον, ο Τζέρεμι Φοξ, η Λίντσει Λόχαν, η Μιράντα Κερ που έλαβε και ως δώρο κοσμήματα και ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ο οποίος για τη συμμέτοχή του στην ταινία που παραγωγός ήταν ο Riza, έλαβε δώρο ένα Όσκαρ που είχε λάβει παλαιότερα ο Μάρλον Μπράντο.
 
Ιθύνων νους της κομπίνας, αναντίρρητα είναι ο Jho Low. Με απλά λόγια ο Low μεσολαβούσε μεταξύ των δύο στελεχών της Goldman Sachs και της τότε Κυβέρνησης της Μαλαισίας για να επενδύσει τα δισεκατομμύρια του κρατικού ταμείου 1MDB.
 
Μέσω shell companies σε φορολογικούς παραδείσους, όπως τα νησιά Καμόρες, ο Low ξέπλενε τα χρήματα και εκεί έκανε τη μοιρασιά ανάμεσα στους διεφθαρμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Μαλαισίας. Η συγκεκριμένη τακτική συνεχίστηκε για χρόνια με όλους τους εμπλεκομένους να είναι ευχαριστημένοι. Τα δύο στελέχη της Goldman Sachs, που ήδη παραδέχτηκαν ενοχή εγγυήθηκαν ομόλογα 6,5 δις δολαρίων, εκ των οποίων 2,7 επέστρεψαν στον Low και τα μέλη της οικογένειας του πρώην Πρωθυπουργού της χώρας.
 
Η πρώτη αποκάλυψη για το σκάνδαλο μαμούθ, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, από την δημοσιογράφο Κλερ Ρουκάσλ Μπράουν τον Μάιο του 2014, δύο μήνες μετά δηλαδή από την αίτηση πολιτογράφησης του. Από τότε ακολούθησαν εκατοντάδες δημοσιεύματα. Ο Najib Razak επανεκλέγηκε το 2015. Η απάτη, ωστόσο, ήρθε στην επιφάνεια, με αδιάσειστα στοιχεία πια λίγο καιρό αργότερα.
 

Δειτε Επισης

BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Άντρας απειλεί να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Ανάλυση BBC: Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση, τώρα ο Νετανιάχου περιμένει
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Καμία αναφορά στις επιθέσεις του Ισραήλ από τον πρόεδρο του Ιράν
Με σπόντες για αποπροσανατολισμό απαντά η Κυβέρνηση για τα περί επιδόματος εξωτερικού του ΠτΔ