Στη δημοσιότητα το πόρισμα Καλογήρου για τους 12 φακέλους πολιτογραφήσεων

Δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Νομική Υπηρεσία η Έκθεση Καλογήρου που αφορά το θέμα των πολιτογραφήσεων. Η Έκθεση Καλογήρου αποτελεί ουσιαστικά τον προάγγελο της έρευνας και των πορισμάτων που αναμένεται να εκδώσει, όταν ολοκληρώσει το έργο της η ερευνητική επιτροπή για τις πολιτογραφήσεις, που διορίστηκε μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, από τον Γενικό Εισαγγελέα.
 
Η έκθεση δίνεται στη δημοσιότητα με μαυρισμένες σελίδες εκεί και όπου φαίνεται να προκύπτουν ποινικά αδικήματα τα οποία ήδη διερευνά η Αστυνομία. Υπενθυμίζεται ότι η τριμελής επιτροπή υπό την κ. Καλογήρου διορίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο για να εξετάσει πολιτογραφήσεις υψηλού ρίσκου από το 2012 μέχρι το 2018.

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε 12 φακέλους πολιτογραφήσεων, για τις οποίες υπάρχουν αντίστοιχα παραρτήματα. Πρόκειται για περιπτώσεις προσώπων που απασχόλησαν μέσα μαζικής ενημέρωσης, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, και οι οποίες συνοδεύτηκαν με κατηγορίες για την Κύπρο ότι πολιτογράφησε πρόσωπα που εκκρεμούσαν εναντίον τους σοβαρές υποθέσεις στο εξωτερικό για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αλλά και για άλλα σοβαρά αδικήματα.

Από τις έρευνες φαίνεται ότι σε αυτό το στάδιο προκύπτουν τριών διαφορετικών ειδών αδικήματα. Τα ποινικά, τα πειθαρχικά και τα διοικητικά. Σε ότι αφορά τα ποινικά αδικήματα, αυτά ήδη βρίσκονται ενώπιον της Αστυνομίας μετά από την παραπομπή τους από τον Γενικό Εισαγγελέα. Ήδη τις τελευταίες εβδομάδες η Αστυνομία προχώρησε σε έρευνες σε λογιστικά και δικηγορικά γραφεία, ενώ έλαβε ένα αρκετά μεγάλο αριθμό καταθέσεων.

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να διαβάσετε αυτούσιο το πόρισμα. 


 
 
 
 
 

Την δημοσιοποίηση της Έκθεσης εξήγγειλε πριν μια εβδομάδα ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος σε γραπτή του δήλωση ανέφερε ότι σήμερα θα δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της Επιτροπής υπό τη Δήμητρα Καλογήρου, ύστερα από τις παρατηρήσεις του Γενικού Εισαγγελέα, της ΜΟΚΑΣ και της Επιτρόπου Προσωπικών Δεδομένων.

Στην γραπτή του δήλωση με αφορμή τον ισχυρισμό, όπως ανέφερε, πως ο Πρόεδρος ή η Κυβέρνηση δεν επιθυμούν τη διαφάνεια και πως τάχα φοβούνται τη δημοσιοποίηση των εκθέσεων των Επιτροπών Διερεύνησης για τα όσα αφορούν το Επενδυτικό Πρόγραμμα, ο ΠτΔ σημείωσε πως κατά τον ίδιο τρόπο, θα δίδονται στη δημοσιότητα οι τυχόν ενδιάμεσες, όπως και η τελική έκθεση της Διερευνητικής Επιτροπής υπό τον πρώην Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτο.
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, για όσα των γεγονότων διαγράφονται στις εκθέσεις δια μαύρου χρώματος, θα δοθούν επίσης στη δημοσιότητα, ευθύς μετά το πέρας των ποινικών ερευνών, με μόνη εξαίρεση όσα άπτονται προσωπικών δεδομένων.
 
«Επιθυμώ να αναφερθώ στο αυτονόητο και να τονίσω εκ νέου πως ο στόχος των ερευνητικών επιτροπών δεν είναι άλλος από το να καταδείξουν τυχόν πολιτικές, πειθαρχικές ή ποινικές ευθύνες. Ως εκ τούτου δεν είμαι διατεθειμένος, με κανένα τρόπο, να διακινδυνεύσω την όποια υπόσκαψη της Διερευνητικής Επιτροπής, ή των τυχόν ερευνών που ο Γενικός Εισαγγελέας θα κρίνει σκόπιμο να διεξαχθούν, προκειμένου να ικανοποιήσω τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες του οποιουδήποτε», τόνισε ο Πρόεδρος στη γραπτή του δήλωση.

Δειτε Επισης

Στην εξίσωση δύο εμπρησμοί στη Λευκωσία και μια βόμβα στον Πρωταρά-Είχε κληθεί για κατάθεση το «Δημητρούι»
Οι μαθητές από το Ριζοκάρπασο επισκέφτηκαν το πάρκο καμήλων σε μία μέρα γεμάτη διασκέδαση (pics)
Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Οι άνθρωποι της νύχτας δραστηριοποιούνται πλέον την ημέρα και η Αστυνομία αναζητά χειροκροτητές
Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του