Κόβει την κουβέντα για δύο κράτη, με το άτυπο έγγραφο στον Γκουτέρες ο Πρόεδρος

Με αποστολή του Άτυπου Εγγράφου που απέστειλε προς τον Αντόνιο Γκουτέρες τον Σεπτέμβριο του 2017 απαντά στις «αστήρικτες», όπως της χαρακτηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τοποθετήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Όπως σημειώνει σε γραπτή απάντηση του στον Άντρο Κυπριανού, ο Κυριάκος Κούσιος, «αντί άλλης απάντησης στον ΓΓ του ΑΚΕΛ κ. Άντρο Κυπριανού, ο οποίος προφανώς δεν αντιλαμβάνεται τη ζημιά που προκαλεί με τις επαναλαμβανόμενες αστήρικτες τοποθετήσεις του τόσο για την επιδιωκόμενη μορφή λύσης από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό όσο και για τις ενέργειες που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέβαλε τα τελευταία τρία χρόνια για επανέναρξη των συνομιλιών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποφάσισε και αποστέλλει σε όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων το άτυπο έγγραφο που κατέθεσε στον ΓΓ των ΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες στις 22 Σεπτεμβρίου 2017, δύο μόλις μήνες μετά το αδιέξοδο της Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, όπου όχι μόνο ξεκαθαρίζει τη μορφή λύσης που επιδιώκει η ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά και ζητούσε την επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί όπου έμειναν στο Κραν Μοντανά και με βάση τα έξι σημεία του πλαισίου του ΓΓ».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα επίθεση Άντρου σε Αναστασιάδη-«Δεν έχει παραφρονήσει ο Αρχιεπίσκοπος»
 
Επίσης, σημειώνει ο κ. Κούσιος, «στο πολυσέλιδο άτυπο έγγραφο του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέγραφε και εισηγήσεις προς τον ΓΓ των ΗΕ για το πώς μπορούσαν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και να έχουν πιθανότητες επιτυχίας».
 
«Έκτοτε», προσθέτει «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακολούθησε απαρέγκλιτα την ίδια ακριβώς γραμμή σε όλες τις επιστολές του προς τον ΓΓ των ΗΕ, σε όλες τις συναντήσεις που είχε με τον κ. Γκουτέρες, σε όλες τις συναντήσεις που είχε με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ, γεγονός που οδήγησε στη συμφωνία των δύο ηγετών ενώπιον του ΓΓ των ΗΕ, της 25ης Νοεμβρίου 2019, στο Βερολίνο, και την έκδοση του Κοινού Ανακοινωθέντος της ίδιας ημερομηνίας».
 
«Μετά την ανάγνωση του άτυπου εγγράφου που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε στον ΓΓ των ΗΕ, θεωρούμε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω κριτική και επανάληψη τέτοιων αστήρικτων ισχυρισμών για το θέμα μόνο κακόβουλη και κακόπιστη μπορεί να χαρακτηριστεί», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 
Νέα πυρά Άντρου κατά του Προέδρου
Νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού σε δηλώσεις του, εξέφρασε τη λύπη του γιατί όπως σημειώνει,  «επανέρχομαι στο θέμα των δηλώσεων  του Προέδρου της Δημοκρατίας, των τοποθετήσεων καλύτερα του Προέδρου της Δημοκρατίας για λύση δύο κρατών όπως έχει αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος στη συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή. Υποχρεώνομαι να επανέλθω δυστυχώς, γιατί αντί η κυβέρνηση να απολογηθεί για την ζημιά που έχει προκαλέσει στο Κυπριακό επιτίθενται σε όσους λένε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για μια περίοδο, περιφερόταν γύρω από το ενδεχόμενο της λύσης των δύο κρατών».

Και προσθέτει: «Θα τους πω απλώς ότι είναι μερικές δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, αυτοί που κατ’ ιδίαν λένε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους έχει εκμυστηρευτεί τις σκέψεις του για λύση δύο κρατών. Δεν μπορούν λοιπόν όλοι αυτοί να έχουν παραφρονήσει, όπως δεν θεωρώ ότι έχει παραφρονήσει και ο Αρχιεπίσκοπος για να λέει αυτά τα οποία λέει». 

«Αντί να συνειδητοποιήσουν λοιπόν», προσθέτει, «πόση ζημιά έχουν προκαλέσει στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού επιμένουν -και στο Κυπριακό όπως και στα ζητήματα διαφθοράς που δηλώνουν άμωμοι και αμόλυντοι- να λένε ότι δεν έχουν διαπράξει κανένα απολύτως λάθος. Οι αμφιταλαντεύσεις και παλινδρομήσεις με τις οποίες  λειτούργησαν, το φλερτάρισμα με την λύση δύο κρατών, έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού».

«Πρώτα και κύρια έχει μειώσει την αξιοπιστία μας έναντι της διεθνούς κοινότητας αλλά και των Ευρωπαίων εταίρων μας και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού. Μάς έχουν οδηγήσει σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο οι παλινδρομήσεις και οι αντιφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ένα αδιέξοδο το οποίο έχει συσσωρεύσει τεράστια προβλήματα, κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, προσπάθεια πρόκλησης τετελεσμένων στην Αμμόχωστο, κάτι που θα αποτελεί την ταφόπλακα λύσης του Κυπριακού, ενώ δυστυχώς για 3,5 ολόκληρα χρόνια δεν αξιοποιήσαμε την παρουσία του Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας και τώρα έχουμε απέναντί μας τον κ. Τατάρ ο οποίος πραγματικά λειτουργεί ως φερέφωνο της Άγκυρας».

«Βέβαια», συνεχίζει ο Άντρος Κυπριανού, «το χειρότερο από όλα είναι ότι το θέμα των δύο κρατών τίθεται πλέον κάτω πιεστικά και ασκείται πίεση από την Τουρκία να αποτελέσει τη βάση συζήτησης για λύση του Κυπριακού. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εμείς δεν τα λέμε αυτά γιατί θέλουμε να ασκούμε κριτική στον κ. Αναστασιάδη, όπως επιχειρεί να πείσει η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ. Τα λέμε γιατί αγωνιούμε για την πατρίδα μας. Αγωνιούμε για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Αγωνιούμε για την προοπτική της χώρα μας. Χρειάζεται λοιπόν να κατανοήσει ο κ. Αναστασιάδης ότι έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για χάσιμο. Χρειάζεται να αφήσει στο παρελθόν τον κακό του εαυτό και να επικεντρωθεί στην ανάληψη πρωτοβουλιών για  λύση στο κυπριακό».


«Εμείς έχουμε υποβάλει την πρότασή μας. Θέλουμε να μάθουμε ποια είναι η δική του η αντιπρόταση, πώς θα λειτουργήσει σε ότι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού. Εάν κινηθεί προς την σωστή κατεύθυνση, να είναι σίγουρος ότι το ΑΚΕΛ θα στηρίξει την διαδικασία,  ως πατριωτικό κόμμα που είναι. Εάν παρ’ ελπίδα ο κ. Αναστασιάδης εξακολουθήσει να λειτουργεί με παλινδρομήσεις και αντιφάσεις δεν πρέπει να έχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι η ιστορία θα είναι αδέκαστη μαζί του. Θα τον καταγράψει ως τον ηγέτη της διχοτόμησης», κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.

Δειτε Επισης

Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας