Νέα επίθεση Άντρου σε Αναστασιάδη-«Δεν έχει παραφρονήσει ο Αρχιεπίσκοπος»

Νέο γύρο αντιπαραθέσεων μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ΑΚΕΛ, άνοιξε η συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στην εφημερίδα «Πολίτης», όπου μεταξύ άλλων ο προκαθήμενος της εκκλησίας, δήλωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του μίλησε στο παρελθόν για τις σκέψεις του περί λύσης δύο κρατών. 
 
Οι δηλώσεις του Μακαριωτάτου, έφεραν την άμεση απάντηση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος απέρριψε τους ισχυρισμού του, σημειώνοντας ότι κατά τη συνάντηση τους, ο ίδιος ανέλυσε τους  λόγους του ναυαγίου της Διάσκεψης, ως αποτέλεσμα της εμμονής της Τουρκίας σε αξιώσεις που άπτονταν της ασφάλειας των Ελληνοκυπρίων αλλά και της βιωσιμότητας μιας λύσης που με βάση τις εν λόγω αξιώσεις ανέτρεπαν στην ουσία την πολιτική ισότητα, προς όφελος των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας.

Στον διάλογο που ακολούθησε, αφού αναλύθηκαν οι στόχοι της Τουρκίας, κοινή ήταν η αντίληψη πως η λύση δύο κρατών δεν ήταν δυνατόν να γίνει αποδεκτή, διότι πέραν της μη αποδοχής ενός ανάλογου καθεστώτος από τον ΟΗΕ και την ΕΕ, θα ήταν και εις βάρος της ασφάλειας του Κυπριακού Ελληνισμού. Με λυπεί αν εκ του όλου διαλόγου, ο Μακαριότατος αφέθη να αντιληφθεί άλλως από ό,τι οι θέσεις μου. Εξάλλου, στις πολυάριθμες συναντήσεις που ακολούθησαν, όπως και ο ίδιος δηλώνει, διαπίστωσε πως δεν υποστήριζα ανάλογες θέσεις», υπέδειξε ο Νίκος Αναστασιάδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλα είπαν, άλλα κατάλαβε ο Αρχιεπίσκοπος-Απορρίπτει λύση δύο κρατών ο Πρόεδρος

Με σημερινή του παρέμβαση, ο Άντρος Κυπριανού, εκφράζει τη λύπη του γιατί όπως σημειώνει,  «επανέρχομαι στο θέμα των δηλώσεων  του Προέδρου της Δημοκρατίας, των τοποθετήσεων καλύτερα του Προέδρου της Δημοκρατίας για λύση δύο κρατών όπως έχει αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος στη συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή. Υποχρεώνομαι να επανέλθω δυστυχώς, γιατί αντί η κυβέρνηση να απολογηθεί για την ζημιά που έχει προκαλέσει στο Κυπριακό επιτίθενται σε όσους λένε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για μια περίοδο, περιφερόταν γύρω από το ενδεχόμενο της λύσης των δύο κρατών».

Και προσθέτει: «Θα τους πω απλώς ότι είναι μερικές δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, αυτοί που κατ’ ιδίαν λένε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους έχει εκμυστηρευτεί τις σκέψεις του για λύση δύο κρατών. Δεν μπορούν λοιπόν όλοι αυτοί να έχουν παραφρονήσει, όπως δεν θεωρώ ότι έχει παραφρονήσει και ο Αρχιεπίσκοπος για να λέει αυτά τα οποία λέει». 

«Αντί να συνειδητοποιήσουν λοιπόν», προσθέτει, «πόση ζημιά έχουν προκαλέσει στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού επιμένουν -και στο Κυπριακό όπως και στα ζητήματα διαφθοράς που δηλώνουν άμωμοι και αμόλυντοι- να λένε ότι δεν έχουν διαπράξει κανένα απολύτως λάθος. Οι αμφιταλαντεύσεις και παλινδρομήσεις με τις οποίες  λειτούργησαν, το φλερτάρισμα με την λύση δύο κρατών, έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού».

«Πρώτα και κύρια έχει μειώσει την αξιοπιστία μας έναντι της διεθνούς κοινότητας αλλά και των Ευρωπαίων εταίρων μας και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού. Μάς έχουν οδηγήσει σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο οι παλινδρομήσεις και οι αντιφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ένα αδιέξοδο το οποίο έχει συσσωρεύσει τεράστια προβλήματα, κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, προσπάθεια πρόκλησης τετελεσμένων στην Αμμόχωστο, κάτι που θα αποτελεί την ταφόπλακα λύσης του Κυπριακού, ενώ δυστυχώς για 3,5 ολόκληρα χρόνια δεν αξιοποιήσαμε την παρουσία του Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας και τώρα έχουμε απέναντί μας τον κ. Τατάρ ο οποίος πραγματικά λειτουργεί ως φερέφωνο της Άγκυρας».

«Βέβαια», συνεχίζει ο Άντρος Κυπριανού, «το χειρότερο από όλα είναι ότι το θέμα των δύο κρατών τίθεται πλέον κάτω πιεστικά και ασκείται πίεση από την Τουρκία να αποτελέσει τη βάση συζήτησης για λύση του Κυπριακού. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εμείς δεν τα λέμε αυτά γιατί θέλουμε να ασκούμε κριτική στον κ. Αναστασιάδη, όπως επιχειρεί να πείσει η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ. Τα λέμε γιατί αγωνιούμε για την πατρίδα μας. Αγωνιούμε για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Αγωνιούμε για την προοπτική της χώρα μας. Χρειάζεται λοιπόν να κατανοήσει ο κ. Αναστασιάδης ότι έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για χάσιμο. Χρειάζεται να αφήσει στο παρελθόν τον κακό του εαυτό και να επικεντρωθεί στην ανάληψη πρωτοβουλιών για  λύση στο κυπριακό».


«Εμείς έχουμε υποβάλει την πρότασή μας. Θέλουμε να μάθουμε ποια είναι η δική του η αντιπρόταση, πώς θα λειτουργήσει σε ότι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού. Εάν κινηθεί προς την σωστή κατεύθυνση, να είναι σίγουρος ότι το ΑΚΕΛ θα στηρίξει την διαδικασία,  ως πατριωτικό κόμμα που είναι. Εάν παρ’ ελπίδα ο κ. Αναστασιάδης εξακολουθήσει να λειτουργεί με παλινδρομήσεις και αντιφάσεις δεν πρέπει να έχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι η ιστορία θα είναι αδέκαστη μαζί του. Θα τον καταγράψει ως τον ηγέτη της διχοτόμησης», κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ