Στη δημοσιότητα το πόρισμα Καλογήρου-Νέα καρφιά Προέδρου σε ΔΗΚΟ και Ελεγκτή

Στη δημοσιότητα δίνεται στις 29 Δεκεμβρίου το πόρισμα Καλογήρου για τα διαβατήρια, με την απόφαση να ανακοινώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος απορρίπτει τις αναφορές πως δεν επιθυμεί διαφάνεια, ενώ το ίδιο διαβεβαιώνει πως θα πράξει και η Ερευνητική Επιτροπή για τα διαβατήρια.  

Την ίδια ώρα, σε γραπτή του ανακοίνωση ο Πρόεδρος εκφράζει την έντονη ανησυχία του «για την προσπάθεια κάποιων να απαξιώσουν θεσμούς και προσωπικότητες που αποτελούν πολυπρόσωπες επιτροπές», ενώ κάνει λόγο για εμμονές, αναφερόμενος και πάλι στη στάση του ΔΗΚΟ, το οποίο επιθυμεί «ανάθεση κάθε έρευνας σε συγκεκριμένο αξιωματούχο, πρώην στέλεχος συγκεκριμένου κόμματος, έστω και αν συνταγματικά δεν έχει ανάλογες εξουσίες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δείχνει ξανά τις... εμμονές του Νικόλα η Κυβέρνηση-Συνεχίζεται ο χαρτοπόλεμος

 Όπως αναφέρει ο Νίκος Αναστασιάδης, «επειδή προβάλλεται ο ισχυρισμός πως ο Πρόεδρος ή η Κυβέρνηση δεν επιθυμούν τη διαφάνεια και πως τάχα φοβούνται τη δημοσιοποίηση των εκθέσεων των Επιτροπών Διερεύνησης για τα όσα αφορούν το Επενδυτικό Πρόγραμμα, επιθυμώ να δηλώσω τα ακόλουθα:

(α)      Η έκθεση της Επιτροπής υπό την κα Δήμητρα Καλογήρου, ύστερα από τις παρατηρήσεις του Γενικού Εισαγγελέα, της ΜΟΚΑΣ και της Επιτρόπου Προσωπικών Δεδομένων, θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 29/12/20.

(β)      Κατά τον ίδιο τρόπο θα δίδονται στη δημοσιότητα οι τυχόν ενδιάμεσες, όπως και η τελική έκθεση της Διερευνητικής Επιτροπής υπό τον πρώην Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Νικολάτο.

(γ)      Για όσα των γεγονότων διαγράφονται στις εκθέσεις δια μαύρου χρώματος, θα δοθούν επίσης στη δημοσιότητα ευθύς μετά το πέρας των ποινικών ερευνών, με μόνη εξαίρεση όσα άπτονται προσωπικών δεδομένων.

(δ)      Επιθυμώ να αναφερθώ στο αυτονόητο και να τονίσω εκ νέου πως ο στόχος των ερευνητικών επιτροπών δεν είναι άλλος από το να καταδείξουν τυχόν πολιτικές, πειθαρχικές ή ποινικές ευθύνες. Ως εκ τούτου δεν είμαι διατεθειμένος, με κανένα τρόπο, να διακινδυνεύσω την όποια υπόσκαψη της Διερευνητικής Επιτροπής, ή των τυχόν ερευνών που ο Γενικός Εισαγγελέας θα κρίνει σκόπιμο να διεξαχθούν, προκειμένου να ικανοποιήσω τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες του οποιουδήποτε.

(ε)      Μετά τα ανωτέρω εκφράζω την έντονη ανησυχία μου για την προσπάθεια κάποιων να απαξιώσουν θεσμούς και προσωπικότητες που αποτελούν πολυπρόσωπες επιτροπές, και την ίδια ώρα για την εμμονή τους σε ανάθεση κάθε έρευνας σε συγκεκριμένο αξιωματούχο, πρώην στέλεχος συγκεκριμένου κόμματος, έστω και αν συνταγματικά δεν έχει ανάλογες εξουσίες». 

Τέλος, τονίζει πως «οι ανησυχίες δεν επικεντρώνονται στα τυχόν ευρήματα εις βάρος του Προέδρου ή της Κυβερνήσεως, αλλά στα όσα πιθανόν να θέλουν κάποιοι να αποκρύψουν για συγκεκριμένα Δικηγορικά Γραφεία. Τοις φρονίμοις ολίγα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το πείσμα, οι εμμονές και ο... αδιάφθορος Νικόλας-Έκπληξη και οργή Αναστασιάδη

Λίγα λεπτά μετά την γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Γενικός Ελεγκτής με ανάρτηση του στο twitter, ούτε λίγο, ούτε πολύ, διέψευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Έχω ήδη αναφέρει, πως προ του διορισμού μου ήμουν για 16 χρόνια δημόσιος υπάλληλος. Εξ ορισμού δεν θα μπορούσα να έχω πολιτικό αξίωμα (πχ Υπουργός) ή να είμαι στέλεχος κόμματος, ούτε ήμουν ποτέ προηγουμένως. Ελπίζω να μην χρειαστεί ξανά διάψευση», έγραψε ο Γενικός Ελεγκτής.

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»