Το πείσμα, οι εμμονές και ο... αδιάφθορος Νικόλας-Έκπληξη και οργή Αναστασιάδη

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος με μια τετρασέλιδη επιστολή απαντά στην επιστολή του προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος εμμένει στη θέση του, καλώντας την Κυβέρνηση να παραδώσει τα στοιχεία στον Γενικό Ελεγκτή, ώστε να διεξάγει την έρευνα του για τις πολιτογραφήσεις.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η τετρασέλιδη επιστολή αντεπίθεσης Αναστασιάδη σε Νικόλα-«Όση λάσπη και να ρίξετε, δεν θα με πλήξετε»

Στην επιστολή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δίνει εμπεριστατωμένες απαντήσεις αναφορικά με όλα τα θέματα που έθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ στη δική του επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και ειδικότερα για τους λόγους που επικαλέστηκε για να καταψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο Νίκος Αναστασιάδης στην επιστολή του εκφράζει την έκπληξη του «για τους λόγους που το ΔΗΚΟ επικαλείται την καταψήφιση του προϋπολογισμού και όχι τις διαφωνίες του με την οικονομική φιλοσοφία της Κυβέρνησης, αλλά με την επίκληση λόγων που είναι παντελώς ξένοι με το υπό συζήτηση θέμα», προσθέτοντας πως εάν ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα ήθελε να ήταν συνεπής σε θέματα αρχών, δεν θα δήλωνε στις 15/10/20 ότι θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό και στη συνέχεια μέχρι και την υστάτη να υποστηρίζει τροπολογίες.  

Σε ότι αφορά τις κατηγορίες περί ετσιθελισμού και αλαζονείας από πλευράς Κυβέρνησης, η οποία δεν παραδίδει τα στοιχεία στον Γενικό Ελεγκτή, ο Νίκος Αναστασιάδης υπέδειξε στον Νικόλα Παπαδόπουλο, πως παραγνωρίζει πως «το Σύνταγμα ρητώς προνοεί ότι ο Γενικός Εισαγγελέας είναι ο νομικός σύμβουλος του κράτους και της Κυβέρνησης και ως εκ τούτου, τυχόν παραγνώριση των γνωματεύσεων του, δεν θα αποτελούσε παρά επαλήθευση των όσων καταλογίζετε στην Κυβέρνηση για ετσιθελισμό και αλαζονεία».
Μάλιστα, ο Νίκος Αναστασιάδης, αναφέρει στη συνέχεια στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, πως «για λόγους δικούς του», το μόνο που εμπιστεύεται είναι τον Γενικό Ελεγκτή, παραπέμποντας τον στη κοινή δήλωση που εξέδωσε ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος είχε αναφέρει πως σέβεται τις γνωματεύσεις του Εισαγγελέα, με τις οποίες δεσμεύεται η Κυβέρνηση, εξού και αντιλαμβάνεται, παρά τη διαφωνία του, γιατί στο παρόν στάδιο δεν μπορούν να του παραδοθούν οι σχετικοί φάκελοι.

«Είναι προφανές πως η Κυβέρνηση ούτε αρνήθηκε ούτε αρνείται την παράδοση των φακέλων, αυτό που έπραξε και πράττει είναι ο οφειλόμενος σεβασμός στις γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα, όπως και ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής παραδέχεται. Συνεπώς, η εμμονή σε προφάσεις και ισχυρισμούς, είναι, με όλο το σεβασμό προς την αλήθεια, άκρως αντίθετη με κάθε πολιτικό ήθος αλλά το χείριστο είναι πως με πρόταξη και επίκληση της πάταξη της διαφθοράς, αδιαφορείτε αν θα πλήξετε με τις συμπεριφορές σας το σύνολο των πολιτικών που έχουν την άμεση ανάγκη στήριξης του κράτους, κάτω από τις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η χώρα ως αποτέλεσμα της πανδημίας», αναφέρει ο Νίκος Αναστασιάδης στην απαντητική του επιστολή.

Το πείσμα και οι εμμονές
Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος, αναφέρει στην επιστολή του, πως αυτό που τον θλίβει περισσότερο, είναι η αμφισβήτηση των συνταγματικών εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα ή και των προνοιών της νομοθεσίας που αφορά τον διορισμό και τις εξουσίες των Ερευνητικών Επιτροπών που διορίζει.

«Κάτι που έχει επισημάνει και ο Ευρωπαϊκός Επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης, που στις παρατηρήσεις του για τις ελλείψεις του Επενδυτικού Προγράμματος, επεσήμανε στις αρχές Σεπτεμβρίου πως ‘’θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι θα πρέπει να υπάρξουν έρευνες σε εθνικό επίπεδο από το δικαστικό σύστημα’’. Αυτό έπραξε το Υπουργικό Συμβούλιο, ζητώντας από τον Γενικό Εισαγγελέα να διορίσει Ερευνητική Επιτροπή με διευρυμένες εξουσίες και η οποία ασκεί οιονεί δικαστική εξουσία. Εξουσίες που υπερβαίνουν το ‘’πλαίσιο των περιορισμένων αρμοδιοτήτων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που καθορίζονται από το Σύνταγμα’’, όπως ο τέως Γενικός Εισαγγελέας κ. Κώστας Κληρίδης, αναφέρει στην παράγραφο 2 της πρότασης του».

Παράλληλα, σε ότι αφορά τις κατηγορίες περί στοχοποίησης του Γενικού Ελεγκτή από την Κυβέρνηση, ο Νίκος Αναστασιάδης υποδεικνύει στον Νικόλα Παπαδόπουλο, πως «αποδίδετε στην Κυβέρνηση αλαζονεία και ετσιθελισμό, παραγνωρίζοντας ότι ο όρος για ψήφιση του προϋπολογισμού δεν αποτελεί παρά ένα ακραίο φαινόμενο πείσματος, κατ’ αντίθεση των πραγμάτων γεγονότων, των προνοιών του Συντάγματος και των κειμένων νόμων».  

Επίσης, ο Πρόεδρος τονίζει πως «το πλέον απαράδεκτο είναι πως με τις εμμονές σας, ο ίδιος στοχοποιείτε και αμφισβητείται όχι μόνο τις εξουσίες αλλά και την ακεραιότητα και το ήθος του Γενικού Εισαγγελέα αλλά και των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής. Εσκεμμένα αγνοείται ότι η Ερευνητική Επιτροπή υπό την Προεδρία της κ. Δήμητρας Καλογήρου, οδήγησε σε αστυνομικές ανακρίσεις αλλά και επισημάνσεις για τις τυχόν ευθύνες νομικών ή φυσικών προσώπων, που ενδεχομένως παράτυπα ή παράνομα εκμεταλλεύθηκαν αδυναμίες στην εφαρμογή του Επενδυτικού Προγράμματος. Όπως το εξ΄ίσου απαράδεκτο ότι σκόπιμα παραγνωρίζετε πως η σύνθεση της Ερευνητικής Επιτροπής αποτελείται από τον πρώην Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τον Βοηθό Γενικό Ελεγκτή, την Πρόεδρο της Κεφαλαιαγοράς και τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο».

Άστραψε και βρόντηξε ο Πρόεδρος
Συνεχίζοντας στην επιστολή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθυμίζει πως ο Γενικός Ελεγκτής ήταν μέλος του ΔΗΚΟ, ενώ του τονίζει πως τα πορίσματα θα δοθούν στην δημοσιότητα.

«Επιτέλους κ. Παπαδόπουλε, εκτός από τον Γενικό Ελεγκτή, πρώην μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος όπως ο ίδιος έχει παραδεχθεί, όλοι οι άλλοι είναι διεφθαρμένοι ή αναξιόπιστοι;

Δεν αντιλαμβάνεστε και ο ίδιος πως αυτό επηρεάζει την αξιοπιστία, αντικειμενικότητα και ουδετερότητα που πρέπει να χαρακτηρίζει το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή;

Και επειδή επικαλείστε τη διαφάνεια, θέλω να σας διαβεβαιώσω πως τόσο η έκθεση της Επιτροπής Καλογήρου όσο και η έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής θα δοθούν ύστερα από συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα στην δημοσιότητα, με προσωρινή εξαίρεση, υποθέσεων για τις οποίες προκύπτουν ποινικά αδικήματα και με απόλυτο σεβασμό στις πρόνοιες του νόμου για προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Καταλήγοντας, ο Νίκος Αναστασίαδης έστειλε μήνυμα στον Νικόλα Παπαδόπουλο, λέγοντας του πως «όσο και να προσπαθείτε, είτε εσείς, είτε άλλοι, όσους και αν επιστρατεύσετε για να συνδράμουν στην παραγωγή λάσπης, όχι μόνο δεν θα με πλήξετε αλλά θα αντιληφθείτε, ελπίζω όχι αργά, πως ανάλογες συμπεριφορές τους μόνους που εκθέτουν είναι όσους μετέρχονται ανάλογες μεθόδους».

Τέλος, ο Πρόεδρος επανέλαβε πως είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του, παραιτούμενος του αξιώματος του, εάν διαπιστωθεί πως εμπλέκεται σε οποιαδήποτε περίπτωση διαφθοράς ή παράνομη πράξη που ζήμιωσε τα δημοσιονομικά του κράτους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η σπαζοκεφαλιά για Οδυσσέα, τα μελετημένα βήματα και οι... παγίδες του Ανωτάτου
 
Άμεση απάντηση Νικόλα 
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, σήκωσε το γάντι, και με ανακοίνωση του αναφέρει, πως εύλογα προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

«Πώς θα διαπιστωθεί τυχόν εμπλοκή του σε διαφθορά ή τυχόν επίδειξη ανοχής σε ενέργειες που έχουν ζημιώσει τα δημοσιονομικά του κράτους, εάν ο ίδιος εξακολουθήσει να εμποδίζει τον έλεγχο και να επιβάλλει τη συσκότιση; Πως θα γνωρίζει η κοινωνία αν όντως έχει αναλάβει αυτές τις ευθύνες… αν τις έχει αποκρύψει;»

Παράλληλα, ανέφερε πως «μ όνο με ενδελεχή έλεγχο θα λάμψει η αλήθεια και μόνο έτσι είναι δυνατή η διαπίστωση τυχόν εμπλοκής του ΠτΔ ή/και άλλων ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων. Είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο που το Δημοκρατικό Κόμμα ζητά επιτακτικά να δοθούν οι φάκελοι των πολιτογραφήσεων στην Ελεγκτική Υπηρεσία. Τι κρύβουν τελικά αυτοί οι φάκελοι και τί είναι αυτό που φοβάται τόσο πολύ η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ και δεν το πράττει;»

Νέα πυρά από ΑΚΕΛ 

Την ίδια ώρα, σε γραπτή του δήλωση ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, αναφέρει πως «ο κ. Αναστασιάδης επιμένει στη θεωρία ότι είναι άμωμος και αμόλυντος, δηλώνοντας ότι  θα παραιτηθεί αν διαπιστωθεί εμπλοκή του στο σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων. Όμως, η σύγκρουση συμφέροντος που αφορά στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και μέλη του Υπουργικού του Συμβουλίου δεν χρειάζεται να ερευνηθεί για να αποδειχθεί. Είναι αυταπόδεικτη και κραυγαλέα».

Παράλληλα, αναφέρει πως «η κυβέρνηση Αναστασιάδη, με το που ανέλαβε την εξουσία το 2013, έκοψε και έραψε τα κριτήρια των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων. Ακολούθως, το δικηγορικό γραφείο Αναστασιάδη και γραφεία που συνδέονται με μέλη της κυβέρνησης Αναστασιάδη υπέβαλαν εκατοντάδες αιτήσεις για πολιτογραφήσεις. Και οι ίδιοι άνθρωποι, ως Υπουργικό Συμβούλιο, ενέκριναν τις αιτήσεις.

Εντούτοις, ο κ. Αναστασιάδης επιμένει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα από όλο αυτό. Επιμένει ακόμα ότι είναι ηθικό και θεμιτό να δέχεται ο ίδιος και η οικογένειά του δωρεές ταξιδιών με ιδιωτικό τζετ στις Σεϋχέλλες από ξένους μεγιστάνες και αυτός να παραχωρεί διαβατήρια σε αυτούς και τις οικογένειές τους. Σε μια ευνομούμενη χώρα τα όσα κάνει η κυβέρνηση Αναστασιάδη θα αποτελούσαν αιτία για ανάληψη πολιτικής ευθύνης. Προφανώς, η γυναίκα του Καίσαρα των κυβερνώντων είναι πολύ διαφορετική από τη γυναίκα του Καίσαρα όλων των υπολοίπων. Αλήθεια, πόση υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών από μέρους των κυβερνώντων;»

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»