Ανακοίνωσε αύξηση επιδομάτων των χαμηλοσυνταξιούχων η Ζέτα

Σημαντική χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, η υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, ανακοινώνοντας επιπρόσθετη αύξηση σε 30.000 χαμηλοσυνταξιούχους έτσι ώστε να μην υπάρχει χαμηλοσυνταξιούχος που τα εισοδήματα του να είναι λιγότερα από €710 μηνιαίως.
 
Ταυτόχρονα, η Υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αυξήσεις που έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο θα καταβληθούν αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2020 και για όλο το 2020 και σήμερα θα βρίσκονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Σημείωσε ότι η συνολική επιπρόσθετη δαπάνη για το 2020 ανέρχεται περίπου στα €19 εκατομμύρια η οποία περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας.

Η τρίτη αυτή αύξηση που δίδει η Κυβέρνηση, πέραν των αυξήσεων που δόθηκαν το 2016 και το 2019, σύμφωνα με την κ. Αιμιλιανίδου, η οποία μιλούσε ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, θα κυμαίνεται από €149 μέχρι €21 για ένα χαμηλοσυνταξιούχο και από €130 μέχρι €40 για ζεύγος χαμηλοσυνταξιούχων ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων τους.

Ανέφερε ότι «δεν θα υπάρχει κανείς ο οποίος έχει εισοδήματα μαζί με την σύνταξη του κάτω από €710, που να μην λαμβάνει με την σύνταξη του και το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου, τουλάχιστον €710» και «άρα δεν θα είναι κανείς κάτω από το όριο της φτώχειας».

Η κ. Αιμιλιανίδου εξήγησε ότι «η κατώτατη σύνταξη σήμερα είναι €359 και η κοινωνική σύνταξη €341 και με βάση αυτά τα δεδομένα, όπως είπε, τα επιδόματα τα οποία θα δίδονται ως επιδόματα χαμηλοσυνταξιούχων θα φθάνει ένα πρόσωπο τα €710» με υψηλότερο ποσό τα €834 για μονήρες νοικοκυριό.

«Δεν είναι μόνο για όσα πρόσωπα είναι κάτω από €710 αλλά δίδονται αναλογικά και σε όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι τα εισοδήματα τους είναι κάτω από €834», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το ίδιο θα δοθεί και στα ζεύγη των χαμηλοσυνταξιούχων.

Συγκεκριμένα για το ζευγάρι χαμηλοσυνταξιούχων για τους οποίους το όριο της φτώχειας είναι στα €1.065, η Υπουργός Εργασίας εξήγησε ειδικότερα ότι δεν θα υπάρχει ζευγάρι χαμηλοσυνταξιούχων που θα παίρνει μαζί με τα επιπρόσθετα επιδόματα κάτω από €1.210 και περισσότερα από €1.271.
 
Η κ. Αιμιλιανίδου είπε ακόμη ότι όσοι είναι δικαιούχοι του ΕΕΕ αυτή η αύξηση θα δοθεί τον Ιανουάριο γιατί ήδη έχει δοθεί το χριστουγεννιάτικο δώρο για τους 4.000 χαμηλοσυνταξιούχους που είναι το ΕΕΕ.
 
«Με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ αλλά και με άλλες πολιτικές δυνάμεις σήμερα γίνεται κατορθωτό να μην υπάρχει χαμηλοσυνταξιούχος που τα συνολικά εισοδήματα του να είναι λιγότερα από €710 μηνιαίως», υπογράμμισε.
 
Σημείωσε ότι κατά την προηγούμενη εβδομάδα έχουν ήδη καταβληθεί η σύνταξη του Δεκεμβρίου του 2020, η 13η σύνταξη, το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου του Δεκεμβρίου και το χριστουγεννιάτικο δώρο σε όλους τους δικαιούχους του Σχεδίου Χαμηλοσυνταξιούχων.
 
Ανέφερε ότι δεν είναι μόνο αυτές οι αυξήσεις που ανακοινώνονται σήμερα αλλά υπήρξαν και άλλες πολιτικές για τους χαμηλοσυνταξιούχους όπως είναι το σχέδιο επιχορηγημένων διακοπών σε ορεινά θέρετρα, η επιδότηση φροντίδας μέσω του ΕΕΕ, η δωρεάν διακίνηση και άλλες πολιτικές.
 
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι από την ενημέρωση που έτυχε άκουσε αυτά τα χαρμόσυνα νέα και πρόσθεσε ότι «η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία ικανοποιεί ένα αίτημα δεκαετιών λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις και τις ευαισθησίες και της ΕΔΕΚ και όσων ψήφισαν τον προϋπολογισμό αλλά και των άλλων κομμάτων».
 
«Αυξάνουν τις συντάξεις για τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας ώστε κανένας συνταξιούχος να μην είναι κάτω από το όριο της φτώχειας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «τα χρήματα θα δοθούν άμεσα από τις εξοικονομήσεις του 2020».
 
Ο κ. Νεοφύτου χαρακτήρισε ιστορική την σημερινή ημέρα και εξέφρασε την ελπίδα «η Βουλή να ψηφίσει τα αντίστοιχα κονδύλια και για το 2021 υπερψηφίζοντας σε μερικές εβδομάδες τον κρατικό προϋπολογισμό».
 
Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι οποιαδήποτε δαπάνη η οποία είναι επιπρόσθετη από τα δωδεκατημόρια δεν θα μπορεί να καταβληθεί το 2021 και πρόσθεσε ότι «δεν είναι μόνο για τους δικαιούχους του ΕΕΕ ή για τους χαμηλοσυνταξιούχους που θα υπάρξει πρόβλημα».
 
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι για τα σχέδια επιχορήγησης των εργαζομένων που θα αφορούν την περίοδο Δεκεμβρίου» και θα πληρωθούν από τις 6-8 Ιανουαρίου του 2021, πρόσθεσε.
 
Ανέφερε ότι «τα προβλήματα από την μη ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2021 θα είναι ιδιαίτερα και για τα σχέδια στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων οι οποίες τον Δεκέμβριο δεν ήταν ανοικτές».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ισραηλινή διπλωματική επίθεση κατά του Ιράν-Κάλεσμα σε 32 χώρες να επιβάλουν κυρώσεις
Στο μικροσκόπιο τα κινητά του δεσμοφύλακα για τα ναρκωτικά, ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς-Όσα λέχθηκαν στο Δικαστήριο
Ενημέρωσε την Επιτροπή Προσφύγων για το σχέδιο ΚτίΖΩ ο Ιωάννου
Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά της Λευκορωσίας-Δύο εταιρείες όπλων στην Κύπρο
Η Αστυνομία αναζητά ένα ύποπτο πρόσωπο για διάρρηξη εκκλησίας (pics)
Στα 6,6 εκ. οι δαπάνες των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου-Ποια τα χρονοδιαγράμματα
Εμπρησμός πίσω από τα 15 οχήματα που παραδόθηκαν στις φλόγες στο Καϊμακλί-74 χτυπήματα από την αρχή του έτους
Τραγωδία στον Πειραιά… Νεκρός 31χρονος από την κατάρρευση κτηρίου-«Έπεσε ο τοίχος και τον πλάκωσε» (pics)
Απαντά στο Ισραήλ ο Ραΐσι-«Το Ιράν θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια ενάντια στα συμφέροντά του»
Το Τελ Αβίβ διαβεβαίωσε τις αραβικές χώρες ότι η απάντησή του στο Ιράν δεν θα τις βάλει σε κίνδυνο