Αρχές Γενάρη στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός, μπαράζ επαφών κομμάτων-Κυβέρνησης

Η Διεύθυνση της Βουλής δεν έχει την όποια ενημέρωση για την κατάθεση του νέου αναθεωρημένου νομοσχεδίου για τον Προϋπολογισμό του Κράτους το 2021 και αναμένει ότι αυτός θα κατατεθεί στη Βουλή αρχές του νέου έτους για να συζητηθεί από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και ακολούθως θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για την ψήφιση ή καταψήφιση του, εξήγησε ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής Σωκράτης Σωκράτους.
 
Εξηγώντας στο ΚΥΠΕ ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθεί από τη Βουλή και την Κυβέρνηση δυνάμει των συνταγματικών διατάξεων,  ο κ. Σωκράτους ανέφερε πως είναι δυνατή η άμεση επανακατάθεση του Προϋπολογισμού, προσθέτοντας ότι εάν κριθεί αναγκαίο η Ολομέλεια της Βουλής θα συνέλθει πριν τη 14η Ιανουαρίου που είναι προγραμματισμένη τακτική συνεδρία της Ολομέλειας του νομοθετικού σώματος.
 
Όπως αντιλαμβάνεσθε, γίνονται επαφές με τα κόμματα αλλά ακόμα δεν έχει έρθει κάτι στη Βουλή, είπε ο κ. Σωκράτους παρατηρώντας ότι είναι πολύ νωρίς για κατάθεση νέου νομοσχεδίου.
 
Διευκρίνισε ότι με βάση τη δήλωση της κυβέρνηση ο στόχος είναι να κατατεθεί το νέο νομοσχέδιο αρχές Ιανουαρίου, σημειώνοντας ότι η Βουλή είναι έτοιμη όταν κατατεθεί το νέο νομοσχέδιο να συνέλθει και να το εξετάσει.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σωκράτους είπε πως  η πρώτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής με κανονική επανέναρξη των εργασιών της Βουλής, μετά τις διακοπές των εορτών, προγραμματίστηκε για τις 14 Ιανουαρίου, αλλά αν χρειαστεί να συνέλθει η Ολομέλεια νωρίτερα θα συγκληθεί έκτακτη συνεδρία, συμπλήρωσε.
 
Ερωτηθείς εάν με βάση τις συνταγματικές διατάξεις υπάρχει περιορισμός χρόνου στην κατάθεση νέου νομοσχεδίου με το ίδιο περιεχόμενο, ο κ. Σωκράτους εξήγησε πως ο Υπουργός Οικονομικών θα επικαλεστεί νέα δεδομένα και θα καταθέσει νέο αναθεωρημένο Προϋπολογισμό.
 
Έχει γίνει και με άλλα νομοσχέδια αφού αυτά τροποποιήθηκαν, παρόλο ότι δεν επανεξετάζεται το ίδιο νομοσχέδιο μέσα στην ίδια Σύνοδο,  εκτός αν υπάρχουν λόγοι που καθιστούν αναγκαία την επανεξέταση του, συμπλήρωσε.
 
Αφού διευκρίνισε πως με βάση τα δεδομένα δεν τίθεται περιορισμός χρόνου, είπε πως όταν κατατεθεί το νέο νομοσχέδιο θα συνέλθει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για να το εξετάσει και να το οδηγήσει ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.
 
Σε ό,τι αφορά το θέμα της εξέτασης των τροπολογιών και στο ερώτημα ποιο νόημα έχει η υιοθέτηση των τροπολογιών που αυτές ψηφίστηκαν πριν καταψηφιστεί ο Προϋπολογισμός καθώς η δυνατότητα της Βουλής για τροποποίηση του προϋπολογισμού περιορίζεται είτε στην αποκοπή είτε στη δέσμευση κονδυλίων και δεν μπορεί ούτε να αυξήσει δαπάνες, ούτε να μεταφέρει κονδύλια, ο κ. Σωκράτους παρατήρησε ότι έχουν ψηφιστεί πολλές τροπολογίες και «αντιλαμβάνομαι ότι η Κυβέρνηση θα εξετάσει ποιες από τις τροπολογίες μπορεί να εντάξει στο νέο νομοσχέδιο», πρόσθεσε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκινά επαφές με Αβέρωφ, Πετρίδη και Ζέτα ο Σιζόπουλος-Ασκήσεις επί χάρτου στο ΥΠΟΙΚ
 
Αισιόδοξος πως θα βρεθεί λύση ο Αβέρωφ
Την αισιοδοξία τους πως με σύνεση και συνεννόηση θα βρεθεί η λύση στο θέμα του προϋπολογισμού, εξέφρασαν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. Σε συνάντηση που είχαν στα γραφεία της ΕΔΕΚ, οι ηγέτες των δύο κομμάτων συζήτησαν τις προτάσεις της ΕΔΕΚ προς την Κυβέρνηση ώστε το κόμμα να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό.
 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Νεοφύτου αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ για την ευκαιρία να συζητήσουν το πώς μπορούν να βγάλουν τη χώρα από νέες περιπέτειες, σημείωσε πως για πρώτη φορά εκτός από το 1963, η χώρα είναι χωρίς προϋπολογισμό.
 
«Στόχος είναι με σύνεση, με σωφροσύνη, με συνεννόηση και πάντα εντός των δημοσιονομικών ορίων της χώρας, να εξευρεθεί λύση και είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι μπορούμε να το καταφέρουμε για να στείλουμε μηνύματα για τη σταθερότητα της οικονομίας και της χώρας», είπε.
 
Ο κ. Νεοφύτου απευθυνόμενος στον Μαρίνο Σιζόπουλο, είπε: «Και με τη δική σου συμβολή και του κόμματος σου μπορούμε να αποφύγουμε τις περιπέτειες, γίνεσαι εκ των πραγμάτων μαζί με το κόμμα σου και με άλλες δυνάμεις που στήριξαν τον προϋπολογισμό οι ρυθμιστές για να ξαναβάλουμε τη χώρα στη πορεία χωρίς ανασφάλειες και να στείλουμε και το μήνυμα στο εξωτερικό ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της οικονομίας και της χώρας».
 
Κλείνοντας, ο κ. Νεοφύτου έστειλε το μήνυμα, μαζί με τις ευχές του για καλές γιορτές, «ότι στα δύσκολα είναι που πρέπει να δείχνουμε τη σύνεση, να λαμβάνουμε υπόψη και δυνάμεις όπως την ΕΔΕΚ, να βρίσκουμε λύσεις και να στέλνουμε αισιόδοξα μηνύματα στην κοινωνία και στη χώρα».
 
Από την πλευρά του ο κ. Σιζόπουλος αφού ευχαρίστησε τον κ. Νεοφύτου για τη συνάντηση και την άκρως εποικοδομητική συζήτηση επί των προτάσεων που κατέθεσε η ΕΔΕΚ στην Κυβέρνηση. Τόνισε πως η ΕΔΕΚ προσέρχεται σε αυτό το διάλογο με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών της, με υπευθυνότητα, μετριοπάθεια, σύνεση, χωρίς εκβιαστικά διλήμματα και χωρίς να θεωρεί πως ο ρυθμιστικός της ρόλος θα πρέπει να οδηγήσει σε απορρύθμιση του κράτους και της οικονομίας.
 
«Αντίθετα, δεν είμαστε διατεθειμένοι με τις προτάσεις μας ούτε να οδηγήσουμε σε οικονομικό εκτροχιασμό τον προϋπολογισμό, ούτε να θέσουμε υπό αμφισβήτηση την οικονομική αξιοπιστία της πατρίδας μας ενόψει αξιολογήσεων από διεθνείς οίκους», είπε και σημείωσε πως πρόσθεσε της ΕΔΕΚ είναι να δώσει τη δυνατότητα να υπάρξει ένα δίκτυο οικονομικής και κοινωνικής στήριξης σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση του 2012-13 και της σημερινής Πανδημίας, κυρίως τους δανειολήπτες οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις κινδυνεύουν από αυθαίρετες και άδικες εκποιήσεις, τους κατοίκους της υπαίθρου και τους συνταξιούχους.
 
Ο κ. Σιζόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του πως αν διατηρηθούν οι χαμηλοί τόνοι και η σύνεση, σύντομα θα υπάρξει κατάληξη σε ένα θετικό αποτέλεσμα, και «δεν πρόκειται», όπως είπε, «να αφήσουμε το κράτος μας χωρίς προϋπολογισμό».
 
Κληθείς να σχολιάσει το θέμα του Γενικού Ελεγκτή και αφού αποχώρησε από τις δηλώσεις ο κ. Νεοφύτου, ο κ. Σιζόπουλος εξέφρασε λύπη για την αντιπαράθεση μεταξύ ανεξάρτητων θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως υπάρχουν πάντα τα περιθώρια και οι δυνατότητες να λειτουργήσουν σε συνέργεια και συνεργασία για την εξυπηρέτηση του καλώς νοούμενου συμφέροντος της Δημοκρατίας και των Πολιτών.
 
Ο κ. Σιζόπουλος έκανε έκκληση για σωστή συνεννόηση και συνεργασία για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός και σε σχέση με το επενδυτικό πρόγραμμα, σημείωσε πως από το 2016 έχουν ζητήσει να γίνει μια πλήρης ενημέρωση για την πορεία εφαρμογής του. Από την αποκάλυψη του σκανδάλου, πρόσθεσε, η ΕΔΕΚ ζήτησε μια σε βάθος διερεύνηση του προγράμματος από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέχρι σήμερα και όπου διαπιστωθεί πως υπήρξαν παρατυπίες και παρανομίες να κατονομαστούν οι υπεύθυνοι και να αποδοθούν ευθύνες.
 
Τα είπε και με τον Νουρή ο Σιζόπουλος
Προσπαθούμε με εποικοδομητικές και συναινετικές προτάσεις να βοηθήσουμε ο προϋπολογισμός να γίνει πιο ανθρωποκεντρικός, για τους ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη χωρίς να τον θέτουμε σε κίνδυνο, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος ξεκαθάρισε εκ νέου ότι το Κίνημά του δεν διεκδικεί  ρόλο ρυθμιστή, ούτε ρόλο εκβιαστή.

Σε δηλώσεις του, μετά από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η ΕΔΕΚ «έθεσε συγκεκριμένες προτάσεις κοινωνικής κυρίως πολιτικής, οι οποίες δεν θα επιφέρουν οποιοδήποτε πρόσθετο κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό».

Όπως σημείωσε η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι «η υλοποίησή τους, είτε αυτούσιων των προτάσεων είτε με βελτιώσεις, οι οποίες είτε θα συνάδουν με τις νομοθεσίες, είτε θα γίνουν και πιο  παραγωγικές για τους συμπατριώτες μας, μπορούν να δράσουν ως μέτρα κοινωνικής στήριξης κυρίως σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού», προσθέτοντας ότι «κυρίως στις αγροτικές περιοχές, αλλά και σε συνταξιούχους ή ενδεχομένως και σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα».

«Η συνάντηση μας και η συζήτηση μας θα συνεχίσει και τις επόμενες μέρες για να μπορέσουμε να καταλήξουμε ενδεχομένως μετά και από τις μελέτες που θα γίνουν και από τις δύο πλευρές πάνω στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί για να καταλήξουμε πιστεύω σε κάποια κοινή θέση γι’ αυτές τις τρεις σημαντικές προτάσεις που έχουμε καταθέσει», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση κατά πόσο ο ίδιος αποδέχεται τον ρόλο του ρυθμιστή και κάτω από ποιο πλαίσιο γίνεται η όλη διαδικασία, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε πως το έχει ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι «δεν διεκδικούν ρόλο ρυθμιστή, ούτε ρόλο εκβιαστή», για να σημειώσει ότι «επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι πάρα πολύ σημαντικό να κινούμαστε στον αστερισμό των εμβολιασμών, εμείς προσπαθούμε με εποικοδομητικές και συναινετικές προτάσεις να βοηθήσουμε ο προϋπολογισμός να γίνει πιο ανθρωποκεντρικός, να δώσουμε περισσότερη βοήθεια σε συνανθρώπους μας, που έχουν πραγματικά ανάγκη, χωρίς να εκτροχιάζουμε τον προϋπολογισμό, να τον θέτουμε σε κίνδυνο».

Πρόσθεσε ότι «πολύ περισσότερο δεν πρέπει να θέτουμε σε κίνδυνο την αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας από ξένους οίκους.

«Και αυτό θα το δείτε και στην πορεία. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε εποικοδομητικοί, συνετοί, μετριοπαθείς γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που έχουν πραγματικά ανάγκη στις σημερινές δύσκολες, κοινωνικές και οικονομικές, καταστάσεις όπως έχουν δημιουργηθεί», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως οι προτάσεις της ΕΔΕΚ θα μελετηθούν και ενδεχόμενα με κάποιες διαφοροποιήσεις μπορούν να υιοθετηθούν από την Κυβέρνηση.
 
«Εκείνο το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι είναι προτάσεις  για τις οποίες έχει ακουστεί και αντίλογος εκ μέρους της δικής μας πλευράς. Όπως ακούσατε θα μελετήσουμε αυτές τις συγκεκριμένες προτάσεις και θα επανέλθουμε σε μια νέα συζήτηση  για ολοκλήρωση. Θεωρώ όμως ότι είναι προτάσεις οι οποίες μπορούν να τύχουν της αποδοχής της Κυβέρνησης, ενδεχόμενα με κάποιες διαφοροποιήσεις για να εμπλουτίσουν, όπως σωστά λέχθηκε, και τον προϋπολογισμό, αλλά βεβαίως και την προσφορά προς την κοινωνία», είπε συγκεκριμένα.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο μπορούν να επιτύχουν πολύ περισσότερα με γνώμονα το καλώς νοούμενο δημόσιο συμφέρον.

Σε ερώτηση σχετικά με πληροφορίες που θέλουν την Κυβέρνηση να ετοιμάζεται να προσφύγει προς το Ανώτατο Δικαστήριο, για το θέμα του Γενικού Ελεγκτή και την ετοιμασία από μέρους του Υπουργείου στοιχείων, που να αποδεικνύουν «ανάρμοστη συμπεριφορά» ο κ. Νουρής είπε ότι πως «όσον αφορά στο Υπουργείο Εσωτερικών αυτό που μπορώ να πω επί του θέματος που άπτεται του Γενικού Ελεγκτή είναι αυτό το οποίο έχω πει και δημοσίως και στην Βουλή  των Αντιπροσώπων».

Όπως σημείωσε «ο νομικός μας σύμβουλος ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας μας έχει ενημερώσει, όχι μία, αλλά τρεις φορές, με τρεις διαφορετικές νομικές συμβουλές, για τις πληροφορίες που μπορούμε να παρέχουμε στο συγκεκριμένο θέμα».

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, «εμείς παρέχουμε τις πληροφορίες, που έχουν σχέση με το αντικείμενο για το οποίο ερωτάτε στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους».

Σε σχέση με την προσφυγή της Κυβέρνησης στο Ανώτατο Δικαστήριο, ο κ. Νουρής είπε ότι «είναι θέματα που απαντά κεντρικά η Κυβέρνηση δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου».

Δειτε Επισης

Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.