Πετρίδης: Καταψήφισαν 2,91 δις κοινωνικών παροχών και 1,1 δις για θέματα υγείας

Η Κυβέρνηση προτίθεται εντός Ιανουαρίου να καταθέσει εκ νέου στη Βουλή προϋπολογισμό για το 2021 μετά την καταψήφισή του από την Βουλή, είπε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σε δηλώσεις του στη Βουλή, εκφράζοντας την ελπίδα να ψηφιστεί και να επανέλθει η ομαλότητα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οργίλη αντίδραση Αναστασιάδη, στήνει στον τοίχο το ΔΗΚΟ-«Αυτούς τιμωρεί...»
 
Προηγουμένως η Βουλή ενέκρινε με απόφασή της τη διενέργεια δαπάνης από τον Λογαριασμό του Πάγιου Ταμείο της Δημοκρατίας για τη χρήση τον μήνα Ιανουάριο, το λεγόμενο δωδεκατημόριο. Όπως ανέφερε ο κ. Πετρίδης, με αυτό τον τρόπο θα γίνουν δαπάνες με βάση τις περσινές δαπάνες, αλλά θα είναι μειωμένες σε σχέση με αυτά που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό του 2021.
 
Ο κ. Πετρίδης στις δηλώσεις του χαρακτήρισε την καταψήφιση του προϋπολογισμού ως μια πολύ αρνητική εξέλιξη, έναντι της τεράστιας προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας, για στήριξη των εισοδημάτων των πολιτών και για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Είναι όπως είπε είναι «μια αρνητική εξέλιξη για την προσπάθεια που θα κάνουμε το 2021 για αρχή μιας δυνατή ανάκαμψης».
 
Όπως εξήγησε η καταψήφιση αφορά €2,91 δισ. κοινωνικών παροχών και €1,1 δισ. για θέματα υγείας, κάτι που όπως είπε, αποτελεί το μεγαλύτερο ποσό για κοινωνικό κράτος που μπήκε ποτέ σε προϋπολογισμό στην Κύπρο και που έχει σήμερα καταψηφιστεί.
 
Παράλληλα ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι χθες βράδυ συνεδρίαζαν στο Eurogroup για τους κρατικούς προϋπολογισμούς του 2021 που αποτελούν το κύριο όπλο που έχει κάθε χώρα για να αντιμετωπίσει την κρίση της πανδημίας και ότι ο προϋπολογισμός της Κύπρου έλαβε θετικό πρόσημο.
 
Ο κ. Πετρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έγκριση του δωδεκατημορίου, ωστόσο όπως είπε συνεπάγεται μειωμένες δαπάνες σε σχέση με το τι είχε προϋπολογιστεί για το 2021, αφού ο προϋπολογισμός ήταν αυξημένος κατά €742 εκ. σε σχέση με το 2020.
 
Ανέφερε επίσης ότι η καταψήφιση του προϋπολογισμού μεταφράζεται σε καταψήφιση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, αφού όλα τα κονδύλια που προβλέπονται για του χρόνου είναι μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Πρόσθεσε ότι σημαίνει επίσης αδυναμία υπογραφής συμβάσεων ή έναρξης νέων σημαντικών έργων που προγραμματίζεται να γίνουν τον Ιανουάριο.

Σημείωσε ακόμα ότι η καταψήφιση σε μια πολύ δύσκολη περίοδο δίνει πολύ αρνητικά μηνύματα στο εξωτερικό και εμβαθύνει την οικονομική αβεβαιότητα.
 
Εντός Ιανουαρίου, πρόσθεσε η Κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει αναθεωρημένο κρατικό προϋπολογισμό, ευελπιστώντας να ψηφιστεί και να επαναφέρει την ομαλότητα αφού αυτή τη στιγμή όπως είπε, υπάρχει συνταγματική εκτροπή και τα πράγματα αγγίζουν τα όρια της συνταγματικής νομιμότητας.
 
Όπως είπε, ο ΥΠΟΙΚ, από την αρχή στην κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2021 η Κυβέρνηση και το Υπουργείο έδρασαν με συναινετικό τρόπο. Ήταν, όπως εξήγησε η πρώτη φορά που πριν από την κατάθεση έγιναν διμερείς επαφές με όλα ανεξαρτήτως τα πολιτικά κόμματα, έλαβαν υπόψη τις θέσεις τους στον προϋπολογισμό και ουδέποτε αύξησαν τους τόνους στη δημόσια συζήτηση για τα θέματα του προϋπολογισμού.
 
Ο ίδιος, πρόσθεσε δήλωσε ότι ήθελε να είναι σε ανοικτή επαφή με όλα τα κόμματα μέχρι το τέλος για θέματα που αφορούν τον προϋπολογισμό και υπήρξε επαφή με αρκετά κόμματα, «αλλά όπως πολύ καλά ξέρετε και όπως κάποια από τα κόμματα έχουν δηλώσει, η καταψήφιση του προϋπολογισμού δεν σχετίζεται με επιμέρους θέματα του ίδιου του προϋπολογισμού». Σχετίζεται όπως είπε, είτε με θέματα φιλοσοφίας τα οποία είναι σεβαστά, είτε με εντελώς άσχετα θέματα σε σχέση με αυτό το οποίο συζητήσαμε σήμερα.
 
Ερωτηθείς κατά πόσο θα προσπαθήσει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της ΕΔΕΚ για να ψηφίσει τον προϋπολογισμό, ανέφερε ότι για επιμέρους θέματα του προϋπολογισμού η Κυβέρνηση είναι πάντα ανοικτή να συζητήσει στα πλαίσια των δυνατοτήτων της και χωρίς να διακινδυνεύει είτε την οικονομική, είτε την δημοσιονομική βιωσιμότητα, στα πλαίσια του δυνατού του εφικτού και του λογικού.
 
Ερωτηθείς τι ευελπιστεί να αλλάξει με την νέα κατάθεση προϋπολογισμού εκ μέρους της Κυβέρνησης, και κατά πόσο θα διαφέρει, είπε ότι μπορεί να διαφέρει κάπως. Σημείωσε ότι αν τίθενται θέματα ευρύτερα τα οποία δεν μπορούν να ικανοποιηθούν δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα.
 
Ο Υπουργός εξήγησε ότι υπήρξε συναίνεση και ότι ενσωματώθηκαν στον προϋπολογισμό θέσεις και προτάσεις άλλων κομμάτων, κάνοντας υπερβάσεις δημοσιονομικές αλλά και σε θέματα πολιτικής, ωστόσο και πάλι δεν κατέστη δυνατή η ψήφιση του προϋπολογισμού, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι  πρέπει να «υπάρχει η συλλογική υπευθυνότητα για να μην οδηγηθούμε στα Τάρταρα».
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι δεν είναι ορθό να λέγεται από κάποιους ότι περιμένουν πιο κοινωνικό πρόσωπο από την Κυβέρνηση.
 
«Αν είναι μια Κυβέρνηση η οποία έχει ενσωματώσει κοινωνικές πολιτικές οι οποίες λειτουργούν προς όφελος των ασθενέστερων είναι η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη» τόνισε, φέρνοντας ως παραδείγματα το ΕΕΕ αλλά και το ΓεΣΥ όπου με τη συναίνεση και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, όπως είπε, έγινε κατορθωτή η ψήφισή του.
 
«Το κοινωνικό πρόσωπο, το μέγεθος αλλά και οι πολιτικές αυτής της κυβέρνησης δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανένα», κατέληξε ο Υπουργός.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένα κράτος σε... καραντίνα-Ανεπίδεκτοι μαθήσεως, υπερψηφίστηκε ο λαϊκισμός

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα