Ένα κράτος σε... καραντίνα-Ανεπίδεκτοι μαθήσεως, υπερψηφίστηκε ο λαϊκισμός

Την ώρα που η Κύπρος έχει να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη έξαρση, την ώρα που οι συνέπειες των μέτρων γονατίζουν την οικονομία και κατ΄ επέκταση τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, την ώρα που η Τουρκία εφαρμόσει τα νέα της σχέδια για λύση δυο κρατών και δημιουργία νέων τετελεσμένων σε Βαρώσι και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ένας ακόμη πονοκέφαλος έρχεται να προστεθεί. 

Η ιστορική από κάθε άποψη απόφαση της Βουλής για καταψήφιση του προϋπολογισμού για πρώτη φορά στην ιστορία της, είναι πλέον γεγονός και πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα, ώστε το όσο το δυνατό αμεσότερα, το πρόβλημα που η ίδια η Βουλή και τα κόμματα που την απαρτίζουν δημιούργησαν να το λύσουν.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΣΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Η καταψήφιση του προϋπολογισμού, ήρθε ως απότοκο του πολιτικού εκβιασμού του Δημοκρατικού Κόμματος, να παραδοθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών φάκελοι ή αντίγραφα των φακέλων των πολιτογραφήσεων στον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Η άρνηση της Κυβέρνησης, η οποία ζήτησε και έλαβε γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα που την καλεί να μην τα παραδώσει, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα της Ερευνητικής Επιτροπής, οδήγησε το ΔΗΚΟ στην απόφαση να λειτουργήσει με τον τρόπο που λειτούργησε και που έφερε τη Βουλή προ τετελεσμένων .

«Ή δίνετε τα έγγραφα ή δεν ψηφίζουμε τον προϋπολογισμό». Αν και όλα τα χρόνια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη το ΔΗΚΟ λειτούργησε συναινετικά και δημιουργικά στο θέμα της οικονομίας και ειδικότερα το προϋπολογισμό, αυτή του η στάση στη φετινή συζήτηση προκάλεσε νέα δεδομένα. 

Η Κυβέρνηση και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, επεδίωξαν να πετύχουν την έγκριση του προϋπολογισμού από άλλες δυνάμεις που τα προηγούμενα χρόνια καταψήφιζαν. Προς αυτή την κατεύθυνση πείσθηκε το ΕΛΑΜ. Επίσης τον προϋπολογισμό υπερψήφισαν οι προσφάτως αποχωρήσαντες από το Δημοκρατικό Κόμμα, βουλευτές της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων καθώς και οι δύο βουλευτές της Αλληλεγγύης. 

Αν και έγινε μεγάλη προσπάθεια, κι από τις δύο πλευρές, τελικά ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών, επέλεξαν να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό. Οι απαιτήσεις τους, ήταν κατά γενική ομολογία πάνω από τις δυνάμεις της Κυβέρνησης που και να ήθελε να τις υιοθετήσεις, ήταν αδύνατο να το πράξει στα στενά περιθώρια που είχε ενώπιον της. 

Υπενθυμίζεται ότι υπέρ ψήφισαν 24 συνολικά Βουλευτές. Οι 18 Βουλευτές του ΔΗΣΥ, οι δύο της Αλληλεγγύης, δύο παρόντες Βουλευτές Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, οι δύο Βουλευτές του ΕΛΑΜ.

Εναντίον ψήφισαν συνολικά 29 Βουλευτές. Οι 16 Βουλευτές του ΑΚΕΛ, έξι παρόντες Βουλευτές του ΔΗΚΟ, οι τρεις Βουλευτές της ΕΔΕΚ, οι δύο Βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών και η Βουλευτής των «Ανεξάρτητων» Άννα Θεολόγου.

Συνεπώς, από αύριο τα κόμματα, απαιτείται και είναι υποχρεωμένα να μπουν σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων, ώστε να εξασφαλίσουν πως όταν ο προϋπολογισμός επιστρέψει στη Βουλή για ψήφιση, ενδεχομένως εντός Ιανουαρίου θα υπερψηφιστεί. Σε ότι αφορά τα έξοδα του Γενάρη, στην σημερινή Ολομέλεια, η Βουλή θα κληθεί να εγκρίνει τα πρώτα δωδεκατημόρια του Ιανουαρίου. 

Και κάτι τελευταίο... Το 2013 η Βουλή, κάποια κόμματα κατ' ακρίβεια, απέρριψαν την πρώτη απόφαση του Eurogroup για την εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας, μιας απόφασης σαφώς πιο ανώδυνης από εκείνη που ακολούθησε και την οποία αναγκάστηκαν τελικά να ψηφίσουν με τα γνωστά αποτελέσματα... Επτά χρόνια μετά, κάποια κόμματα κάνουν μικροπολιτικό παιχνίδι και θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα της χώρας, αδιαφορώντας για τις συνέπειες και τις επιπτώσεις της επόμενης μέρας.... Ανεπίδεκτοι μαθήσεως από την ιστορία, ο λαϊκισμός και η ψηφοθηρία για μια ακόμη φορά σε όλο τους το μεγαλείο!!!

Δειτε Επισης

Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζητά ο «υπεξ»
Επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού
Επανεξελέγη Πρόεδρος της APPG για την Κύπρο η Κάρολαϊν Νόουκς
Ίδρυση Γραφείου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην Κύπρο στηρίζει η ΕΕ