Κανονικά σε ψηφοφορία ο προϋπολογισμός-Τα βλέμματα στην τελική απόφαση της ΕΔΕΚ

Κανονικά στις δύο και τριάντα το μεσημέρι θα ξεκινήσει το τρίτο μέρος της συζήτησης του προϋπολογισμού, με την ψηφοφορία να τοποθετείται χρονικά μετά τις τέσσερις το απόγευμα. Η σύσκεψη αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων, ολοκληρώθηκε χωρίς να τεθεί το θέμα αναβολής της ψηφοφορίας. 

Πλέον, η προσοχή όλων στρέφεται στην απόφαση που θα λάβουν οι τρεις βουλευτές της ΕΔΕΚ, οι οποίοι λίγο πριν την έναρξη της Ολομέλειας θα συναντηθούν, ώστε να καταλήξουν στην τελική τους απόφαση, με τις πληροφορίες να σημειώνουν πως η πλάστιγγα γέρνει προς την καταψήφιση. Σημειώνεται πως το πρόγραμμα των ομιλητών στη Βουλή βρίσκεται και ο βουλευτής Πάφου της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενδεχόμενος να δώσει το στίγμα των προθέσεών του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν βγαίνουν τα κουκιά στη Βουλή-Στο προσκήνιο πιθανά και απίθανα σενάρια

Πάντως, η Κυβέρνηση από την πλευρά της διερευνά τις επιλογές που έχει ενώπιον της, ώστε να αποφύγει την καταψήφιση του προϋπολογισμού σήμερα. Ένα από αυτά τα σενάρια, θέλει την Κυβέρνηση να αποσύρει το Νομοσχέδιο του προϋπολογισμού, σε ενδεχόμενο πρόθεσης της ΕΔΕΚ να τον καταψηφίσει, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα. 

Μιλώντας στο κρατικό κανάλι ο Αβέρωφ Νεοφύτου, σημείωσε πως, «δεν μπορώ να αποκαλύψω τι λέχθηκε στη σύσκεψη. Απλά έγινε μια προσπάθεια εκ μέρους του προέδρου της Βουλής αν μπορούσε να υπάρξει κάποια κοινή προσέγγιση. Δεν κατέστη δυνατό. Θεωρήσαμε ότι δεν χρειάζεται να προσθέσουμε άλλα ζητήματα στα πολλά που διαφωνούμε. Πέραν από τα θέματα ουσίας να μπουν και διαδικαστικά ζητήματα. Για αυτό πάμε κανονικά στην Ολομέλεια για ψήφιση ή καταψήφιση του προϋπολογισμού». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με αναπηρικό στη Βουλή για να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό ο Νίκος Κέττηρος

«Έκανα επαφές», πρόσθεσε, «με όλα τα κόμματα ή ανεξάρτητους ή κινήσεις που μέχρι χθες δεν είχαν τοποθετηθεί για την καταψήφιση του προϋπολογισμού. Δεν έκανα με τον ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ γιατί ήταν δεδομένες οι θέσεις τους. Αντάλλαξα απόψεις μέσα σε φιλικό κλίμα και είμαστε εδώ με ένα δεδομένο ότι πάμε σήμερα για ολοκλήρωση της διαδικασίας. Εκ των πραγμάτων τον καθοριστικό ρόλο της ΕΔΕΚ και της Συμμαχίαςς Πολιτών». 

Δεδομένες σύμφωνα με τον Αβέρωφ Νεοφύτου είναι οι ψήφοι του ΔΗΣΥ και του ΕΛΑΜ. Αλληλεγγύη και Συνεργασία, θα τοποθετηθούν για τις τελικές τους αποφάσεις. «Πολύ δύσκολα θα ψηφιστεί σήμερα ο προϋπολογισμός. Από εκεί και πέρα θα κάνω και μια άλλη εκτίμηση. Πιστεύω ότι και να μη ψηφιστεί σήμερα που είναι το πλέον πιθανό σενάριο, χωρίς να αποκλείω εκπλήξεις, θεωρώ ότι θα βρούμε τον τρόπο με χαμηλούς τόνους και ανταλλαγή απόψεων».

Για το σενάριο απόσυρσης του προϋπολογισμού από την Κυβέρνηση, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, υπέδειξε πως δεν μπορούμε να προσθέσουμε στα πολλά προβλήματα ακόμα ένα συνταγματικό πρόβλημα. «Δεν υπάρχει πρόβλεψη στο Σύνταγμα τι γίνεται. Το Σύνταγμα προβλέπεται ότι όταν ξεκινήσει η συζήτηση, ακόμα και αν το θέλει ομόφωνα η Βουλή, δεν μπορεί να διακοπεί. Επίσης δεν προβλέπεται την ώρα που συζητά η Βουλή, η Κυβέρνηση να αποσύρει νομοσχέδιο. Εάν ανοίξουμε αυτό το φαύλο κύκλο τότε η κάθε κυβέρνηση παρακολουθώντας τις Ολομέλειες, όταν δεν έχει πλειοψηφία να αποσύρει το Νομοσχέδιο. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε άλλες περιπλοκότητες», είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όλα ρευστά μετά και τις συναντήσεις Αβέρωφ-Στη ρουλέτα ο προϋπολογισμός

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»